Labrīt

Ministre: Ārkārtējās situācijas noslēgums nenozīmēs atgriešanos ierastajā dienas ritējumā

Labrīt

Izdevējiem arvien nav skaidrības par piegādes kompensācijām

Ar Vestarda Šimkus koncertu klātienē atklāj Rīgas festivālu

Ar Vestarda Šimkus koncertu klātienē un tiešraidē atklās Rīgas festivālu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Viens no ļoti spilgtiem muzikāliem akcentiem vasaras sākumā jau desmit gadus bijis Rīgas festivāls. Lai arī šogad festivāla rīkotāji nevar īstenot visas plānotās ieceres, arī šogad festivāls tomēr būs. Tas sāksies 8. jūnijā un izskanēs trīs ļoti dažāda rakstura koncertos Jūrmalā un Rīgā. Koncertos muzicēs Vestards Šimkus, “Trio Angelicus” un sitaminstrumentu ansamblis “Perpetuum Ritmico”.

Klātienē katru koncertu būs iespēja baudīt aptuveni 20 mūzikas mīļotājiem, pārējiem būs iespēja tiem sekot līdzi tiešraidē internetā.

Desmitā Rīgas festivāla programma bija iecerēta daudz plašāka un bagātīgāka, plānus nācās ļoti būtiski mainīt, bet festivāls tomēr būs – savā ziņā arī kā cieņas apliecinājums gan mūziķiem, gan mūzikas mīļotājiem šajā sarežģītajā laikā – uzsver festivāla idejas autors, "Latvijas Koncertu" vadītājs Guntars Ķirsis.

“Mums tomēr ir jādod cilvēkiem arī kāds cits signāls, ne tikai ziņas par šo vīrusu, kas arī ir svarīgi, bet tomēr arī ziņas par to, ka pasaulē ir arī daudz skaistu lietu un ka mūzika jau nekur nav pazudusi, ka mūzika jau šeit pat ir un ka tā palīdz mums kļūt labākiem un pārdzīvot šo laiku,” uzsver Guntars Ķirsis.

Festivālā, protams, nav iespējas notikt koncertiem ar lieliem mūziķu sastāviem, tāpēc Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra, Latvijas Radio kora un “Sinfonietta Rīga” koncerti izpaliks, bet būs trīs personiskāki koncerti ar lielisku mūziķu piedalīšanos.

Pilnīgi jaunu soloprogrammu festivālam sagatavojis pianists Vestards Šimkus. Tajā iekļauta Sergeja Prokofjeva un Kloda Debisī mūzika.

“Paralēles starp šo komponistu daiļradēm netiek īpaši uzsvērtas, taču manā skatījumā šie komponisti ir īsti gara radinieki. Viņu mūzikā var vērot tādu konsekventu abstrahēšanos no eksistenciālām emocijām un pārdzīvojumiem, šie komponisti it kā dzīvo kaut kādās paralēlās pasaulēs, citās pasaulēs, kurās ir vērts ieskatīties un ieklausīties,” stāsta pianists.

Noslēpumainā nakts atmosfērā savukārt ievedīs “Trio Angelicus” koncerts “Lūgšana naktij”. Trio saspēlējas trīs silti tembri – tā ir Sondras Lejmalnieces spēlētā flauta, Ievas Šablovskas arfa un Elīnas Šimkus soprāns.

Koncertā “Lūgšana naktij” pasaules klasika savīsies ar latviešu komponistu mūziku, un Elīna Šimkus to raksturo kā muzikālu meditāciju, kuru cauraudīs dažādu noskaņu lūgšanas.

“Kāda mamma varbūt lūdz eņģelīšus, lai tie sargā bērniņu saldā miedziņā, bet noteikti ir arī kāda mamma, kas lūdz eņģelīšus par savu bērniņu augšā debesīs. Mīļotais sapņaini domās lūdz par savu mīļoto – tuvo vai tālo – ko nu kurš, bet mēs visi noteikti lūdzam naktī, lai tā atnes mieru un atpūtu un lai pēc nakts pienāk jauns, labs rīts,” skaidro Elīna Šimkus.

Flamenko ritmi savukārt būs vadmotīvs festivāla noslēguma koncertā, kurā ar jaunu koncertprogrammu uzstāsies ansamblis “Perpetuum Ritmico”, ko veido četras sitaminstrumentu zvaigznes – Guntars Freibergs, Mikus Bāliņš, Elvijs Endelis un Ernests Mediņš.

Savu specifiku koncertiem piešķirs tas, ka tie visi būs tiešraidē, kas pieprasa nedaudz citus spēles noteikumus – norāda “Latvijas Koncertu” vadītājs Guntars Ķirsis.

“Koncerta moderators un katra šī, teiksim tā, raidījuma vadītājs būs Jānis Šipkēvics.

Viņš sarunāsies gan ar mūziķiem, gan, iespējams, ar vēl kādiem sabiedrībā zināmiem cilvēkiem ne tikai par mūziku, bet par dažādām tēmām, bet, protams, par tām, kas ir saistītas ar šiem koncertiem,” stāsta Ķirsis.

Rīgas festivālu 8. jūnija vakarā atklās Vestarda Šimkus solokoncerts Dzintaru koncertzālē, trešdien, 10. jūnijā, tam sekos “Trio Angelicus” koncerts Rīgas Svētā Jāņa baznīcā, bet festivālu ceturtdien noslēgs “Perpetuum Ritmico” koncerts Spīķeru koncertzālē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti