Ar spraigiem ritmiem uzstāsies sitaminstrumentu zvaigznes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā ceturtdien notiks „Rīgas festivāla” koncerts „Sitaminstrumentu zvaigznes”. Koncerta programma būs dinamiska un spraigiem ritmiem piepildīta.

Koncertā “Sitaminstrumentu zvaigznes” vienkopus dzirdēsim izcilākos Latvijas sitaminstrumentālistu virtuozus – Edgaru Saksonu, Rihardu Zaļupi, Elīnu Endzeli, Miku Bāliņu un Elviju Endeli, kuri izpildīs izcilus Stīva Reiha, Janna Ksenaka, Morisa Ravela, Riharda Zaļupes un citu autoru skaņdarbus.

Edgars Saksons stāsta, ka šis būs vēl Latvijā nebijis projekts. „Nebijis būs tas, ka mēs spēlēsim skaņdarbus, kuri Latvijā nekad nav atskaņoti. Otrs, es domāju, ka nav arī bijis mūsu pašu latviešu sitaminstrumentālistu izpildījumā koncerts ar tik daudz instrumentiem uz skatuves. Ir bijuši lieli koncerti, bet tik daudz vēl nav bijuši vienā koncertā. Tas būs tāds pamatīgs, divdaļīgs. Domāju – ļoti krāšņs, interesants,” uzsver Saksons.

Mūziķis arī stāsta par izvēlēto koncerta telpu: „Dzelzceļa muzejā modernā mūzika ļoti iederas, katrā ziņā šī mūsu mūzika nav domāta, lai sēdētu klasiskā koncertzālē uzvalkos tērpti klausītāji un ar stīvām sejām klausītos. Tā ir tomēr mūsdienu mūzika, un telpa ir mūsdienīga.”

Viena no programmas naglām būs minimālisma granda Stīva Reiha Sekstets četriem sitējiem un diviem pianistiem ar raksturīgajiem skaņuviļņu uzplūdiem un atplūdiem. Pie klavierēm redzēsim spožos jaunās paaudzes pārstāvjus Rihardu Plešanovu un Elīnu Bērtiņu. Būs arī mūzika, ko radījis viens no slavenākajiem 20. gadsimta modernistiem, grieķu komponists arhitekts Jannis Ksenakis. Kā raksta idejas autors Guntars Freibergs, Ksenaka opusi Rebounds B un Okho “prasa augstākā līmeņa instrumentu pārvaldīšanas prasmi”. Dzirdēsim Morisa Ravela mirdzošo sveicienu saullēktam "Alborada del Gracioso", ko divām marimbām pārlicis slavenais Safri Duo; būs sava amata lietpratēju Nebojšas Jovana Živkoviča un Ekharda Kopecka skaņdarbi.

Programmā iekļauts arī latviešu mūzikas paraugs – Riharda Zaļupes koncerts "Landscape of Quetzalcoatl". Šis koncerts desmit timpāniem un orķestrim komponēts 2010. gadā un veltīts Edgaram Saksonam. Koncerta pirmatskaņojums notika 2011. gada janvārī kopā ar "Sinfonietta Rīga" un diriģentu Normundu Šnē, nu šim koncertam tapusi jauna redakcija timpāniem un sitaminstrumentu ansamblim. Rihards Zaļupe saka: “Kecalkoatls ir viens no lielākajiem Senās Centrālamerikas dieviem, kuru attēlo kā čūskas un putna krustojumu. Edgars Saksons ierosināja uzrakstīt kaut ko neparastu timpāniem un orķestrim. Tā radās doma par desmit timpāniem. Neparasti varētu būt tas, ka skaņdarbu caurstrāvo timpānu melodiskums un ritmiskums, proti, akcents likts vairāk uz melodijām un ritmu, nevis uz krāsu.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti