Kultūras ziņas

Vāgnera namu nodos "Latvijas koncertiem"

Kultūras ziņas

"Terra choralis" jeb "Dziesmotā zeme"

Sācies mūzikas un mākslas festivāls "Bildes"

Ar spēka dziesmām un dejām sācies mūzikas un mākslas festivāls «Bildes»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Skaļi un pārliecinoši – ar spēka dziesmām, dejām un vēlējumiem Latvijai – sācies mūzikas un mākslas festivāls “Bildes 2018”. Kopš pirmās mūziķu kopā sanākšanas 1985. gadā Rīgas Politehniskā institūta studentu klubā uz festivāla skatuves kāpušas 1414 grupas un projekti, kuros piedalījušies vairāk nekā četri tūkstoši mūziķu. 

Mūzikas un mākslas simbiozē dzimušas arī jaunas apvienības, viena no tām – brīvās gribas ansamblis “Stiprās sievas”. Un tieši ar šīs apvienības 5. jubilejas koncertu vakar koncertzālē “Koka Rīga” ieskandināts 33. festivāls “Bildes”. 

Pirms pieciem gadiem festivāla “Bildes” vasaras nometnē dzimušais ansamblis “Stiprās sievas” apvieno visdažādāko profesiju pārstāves, tur godā latviešu tautas mūziku un pilnībā attaisno “Bilžu” pamatdomu - mākslas un mūzikas simbiozi.

Kā akcentēja ansambļa “Stiprās sievas” vadītāja Igeta Gaiķe, koncerta atmosfēru jo īpašāku padara apstāklis, ka “Koka Rīgā” tā laikā bija izstādīti “Stipro sievu” dalībnieču darbi, kas tapuši īpaši festivālam “Bildes”. 

“Kur tad slēpjas stipro sievu spēks? Stipro sievu spēks slēpjas mūsos pašās, un mēs viņu mēģinām katru reizi atrast, kad dziedam dziesmas mēģinājumos, mēs meklējam šo spēku, jo turpat jau viņš ir. Un tad, kad esam saspēcinājušās, tad koncertos un pasākumos to dodam tālāk pārējiem cilvēkiem,” pastāstīja ansambļa dalībniece Linda Pavļuta. 

“Pirms šī koncerta mēs sabraucām kopā Ziemupes jūrmalā pavisam atklātā dabas vietā, nedēļas nogali pavadījām, saplūstot ar dabu, ieelpojot jūru, dabūjot zemes spēku, zemes enerģiju, un to mēs te arī nesam. Sieviete jau ir zemes enerģija,” uzskata Igeta Gaiķe. 

Turpat dabā sievas radušas arī mūzikas instrumentus – akmeņus, bērza slotas, kociņus, lai vienā koncerta bizē kopā savītu spēka un gadskārtu dziesmas un vēlējumus Latvijai. 

Arī klausītāji uzsvēra – koncerts bijis skaists, emocionāla spēka pilns un dvēselisks. 

“Stiprās sievas” uz festivāla skatuves atkal kāps noslēdzošajā dienā – tradicionālajā Veterānu koncertā Kongresu namā. Līdz tam teju mēneša garumā “Bildes” izskanēs septiņos stilistiski atšķirīgos koncertos uz piecām Rīgas skatuvēm. 
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti