Ar smaidu pilnā nopietnībā. Jaunākās Latvijas mūzikas ziņas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

2023. gads atnesis jaunu, žanriski daudzveidīgu mūziku gan humorpilnā, gan pavisam nopietnā noskaņā, atgādinot veco labo teicienu – katrā jokā daļa patiesības. Piedāvājam iepazīties ar jaunumiem gan populārajā, gan alternatīvajā mūzikā. 

ZeBrene un Renārs Zeltiņš – "Olimpiskais zelts" 

Šoreiz noslēpumainais mūziķis ZeBrene apvienojies duetā ar pasākumu vadītāju Renāru Zeltiņu, lai kopā pasmaidītu par tām reizēm, kad darbi nesakrīt ar vārdiem. "Tvirtais augums ir kā tirgus vērtības palielināšanas instruments. Bet, ja kabatā ir miljons, arī tvirtums nav vajadzīgs. Mēs visi gribam būt veselīgi, sportiski, taču ne vienmēr tās ir mūsu īstās un patiesās vēlmes, bet gan tas, kam sekojam sabiedrības ietekmes mudināti. Piemēram, ja vīrietis saka, ka viņš iet makšķerēt, tas uzreiz nenozīmē, ka viņam vajag zivi, vai, ja dodas uz sporta zāli, tad, iespējams, ne jau pēc veselības," dziesmu skaidro ir ZeBrene.

Ozols – "Nevaru būt balts" 

Reperis Ozols kopā ar bītmeikeri Niklāvu sagatavojuši jaunu singlu, kam par pamatu izmantota grupas "Tranzīts" leģendārā dziesma "Es nevaru būt balts". Dziesma ieturēta Ozolam raksturīgā, jaudīgā manierē un piecels kājās ikvienu, kas ir saguris vai paslīdējis augšpēdus. 

Katrīna Gupalo – "Masas"

Katrīna Gupalo turpina priecēt ar humorpilnām divdomībām, klausītājiem piedāvājot singlu "Masas", kas it kā esot masāžas himna. Dziesma tapusi sadarbībā ar latviešu-ukraiņu producentu komandu "Varslaff ’n' Edwolf" jeb Armandu Varslavānu un Edgaru Vilcānu. "Mēs iedvesmojāmies no labākajiem – "Bermudu divstūra", un sapņojām par to, kā šī dziesma varētu skanēt kādā festivālā, piemēram, "Positivus"," atklāj dziesmas autori.

"Bujāns" – "Radiators" 

"Bujāns" ir Reiņa Sējāna un Intara Busuļa duets. Viņu jaunā poproka balāde "Radiators" vēsta par sirds siltuma apņemošo starojumu. "Tā bija auksta ziemas pēcpusdiena. Visapkārt sajutām vēsumu, taču sevī radošu enerģijas plūsmu. Neskatoties uz to, ka dziesma tapa nedaudz ilgāk kā citi dueta hiti, dziesmas teksta autors Marts Pujāts ātri uztvēra mūsu vēlmi runāt par aktuālo. Šis skaņdarbs aicina pieiet pie saviem mīļajiem, sasildīties viņu sirds siltumā un veldzēties priekā," atzīst Intars Busulis.

"Effekts" – "Mēness" 

Ar dziesmu "Mēness", kurai iedvesma gūta no japāņu rakstnieka Haruki Murakami romāna "1q84", un nopietnāku vizuālo veidolu pie klausītājiem atgriežas sintīpopa grupa "Effekts". "Dziesma "Mēness" stāsta par cilvēkiem, kas viens par otru sapņo. Iespējams, ikdienā viņi tiekas, taču kādu iekšēju vai ārēju apstākļu dēļ nenonāk soli tuvāk viens otram. Viņu vakari ir gari un vientulīgi. Vienīgais viņu sabiedrotais ir Mēness, kurš uzklausa abu stāstus un cerības," atklāj mūziķi. 

"Very Cool People" un Aija Andrejeva – "Vudstokas renesance" 

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Grupa "Very Cool People" kopā ar dziedātāju Aiju Andrejevu prezentējuši koncertieraksta albumu "Vudstokas renesance", kas ir mūziķu veltījums leģendām, kuras atstājušas neizdzēšamu iespaidu uz 20. un 21. gadsimta mūziku. Koncertprogramma, kas izskanējusi gan festivālā "Rīgas ritmi", gan koncertā Liepājas teātrī, ir ne vien izklaidējoša, bet arī izglītojoša. "Gados jaunāki klausītāji ar tās palīdzību var iepazīt leģendārus skaņdarbus, bet vecāki klausītāji – atcerēties jaunību un, jā, arī seksuālo revolūciju!" pauž mūziķi. 

[Ex] da Bass, piedaloties Ian J – "Rising Up" 

Pieredzējušais dīdžejs [Ex] da Bass gada sākumā publiskojis radio singlu "Rising up", kurā dzirdama britu dziesminieka Īana Džanko (Ian Janco jeb Ian J) balss. Skaņdarbs vēsta par tiekšanos uz augšu gan individuālā, gan pasaules kontekstā, meklējot jaunus apvāršņus un izmantojot visas iespējas. 

"Sāpju kabinets" – "Kara laika sesijas"

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Smagās mūzikas trio "Sāpju kabinets" izdevis dubultsinglu "Kara laika sesijas", kurā reflektē aktuālos laikus un to, kā cilvēki nav guvuši mācību no vēsturē piedzīvotā. Mūziķi saka: "Tās nav dziesmas, kuras mēs gribētu dziedāt un spēlēt, bet šobrīd mēs to nevaram nedarīt." 

"Musiqq" – "Bijis, ir un būs" 

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Ar mini albumu "Bijis, ir un būs"  liepājnieki "Musiqq"  atdod godu leģendārajai Liepājas grupai "Līvi". Albumā ir iekļautas septiņas dziesmas, kuras veidotas kā sinerģija ar leģendārās grupas "Līvi" populārākajiem skaņdarbiem, tajā skaitā patriotiskajai "Straume" un dzīves svinēšanas dziesmai "Kādā brīnišķā dienā". Albuma tituldziesmas pamats ir slavenās "Zīlīte" tēma. 

Jānis Irbe – "Sapņu stūre" 

Jāņa Irbes "Sapņu stūre" ieturēta alternatīvās deju mūzikas stilistikā. "Dziesma pauž protestu pret lēmumiem, kas ietekmē dzīvi, sapņus un nākotni. Bet kā jau mākslā, Jānis aicina iztēloties dziesmu kā gleznu, jo ir izmantotas dažādas krāsas gan instrumentiem, gan dzejai.

Burlax – "Deja"  

"Deja" ir repera un dziesmu autora Burlax otrais singls no drīzumā gaidāmā albuma "Dvēseles izpēte". Mūziķis ir hiphopa apvienības "Avangards" pārstāvis, "Ghetto Games" brīvrunu batla gada balvas laureāts. Aktuālais singls "Deja" ieskicē Burlax augstās ambīcijas, neatlaidību un radošo izsalkumu. "Gribēju pateikt paldies visiem, kuri tic man, atbalsta manu muzikālo darbību un sūta man jaukus novēlējumus. tas man nozīmē ļoti daudz," stāsta Burlax.

"Elpo" – "Ar tevi būt" 

Duetā "Elpo" apvienojušies Londonā dzīvojošā latviešu dziedātāja Amanda Bašmakova un latviešu mūzikas producents un dīdžejs Makree (Mārtiņš Makreckis). Singls "Ar tevi būt" ir romantiska, ilgpilna un enerģiski piesātināta deju mūzikas dziesma. 

Jānis Niedra – "Ko mums vajag"

Jaunais mūziķis Jānis Niedra, kas pazīstams arī kā grupas "Blue Jean Serenade" dalībnieks, debitē kā solo mākslinieks ar skaņdarbu "Ko mums vajag" – dziesmu par neatbildētajiem jautājumiem.  Dziesma ieturēta dziesminieku mūzikas tradīcijās, to papildinot ar popmūzikas dinamiskajiem elementiem, un aizrauj ar savu patieso vienkāršību. 

Baiba Ozoliņa – "Liku bēdu zem" 

Baibas Ozoliņas dziesmā "Liku bēdu zem" labi zināmais tautas dziesmas "Liku bēdu zem akmeņa" motīvs satiekas ar disko ritmu. "Šī dziesma ir par brīžiem, kad notiek lietas, ko nespējam ietekmēt, taču spējam ietekmēt savu attieksmi pret tām. Par brīžiem, kad sevī pašā jārod enerģija, prieks un motivācija," dziesmu piesaka Baiba.

"Red Lung" – "Baby Lightning"

"Red Lung"  ir Kristiāna Laizāna alternatīvā kantrī projekts un balāde "Baby Lightning" ir vēstnesis no februārī gaidāmā mini albuma "Sleepless".  Dziesmas ierakstā piedalījušies vairāku citu apvienību mūziķi: Alise Golovacka (flauta), Monta Sleže-Zaļkalne (vijole), Jānis Steķis (basa ģitāra), Kalvis Sležis-Zaļkalns (bungas). Skaņdarba ierakstu un pēcapstrādi veicis, kā arī producējis Edvards Broders ("Broders Audio").

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti