Ar «Sinfonietta Rīga» koncertu noslēgs Hardija Lediņa gadu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē 4.decembrī plkst. 19 ar kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" un diriģenta Normunda Šnē koncertu "Kuncendorfs un Osendovskis" tiks noslēgts Latvijas Laikmetīgās mākslas centra (LLMC) pasludinātais un rīkotais Hardija Lediņa gads. Koncertā tiks atskaņota apvienības komponista Platona Buravicka radītā "Nebijušu sajūtu restaurēšanas darbnīcas" (NSRD) leģendārā albuma "Kuncendorfs un Osendovskis" aranžija, ko kopā ar kamerorķestri izpildīs solisti - muzikologs Orests Silabriedis un kādreizējā NSRD dalībniece Inguna Rubene.

"Kuncendorfs un Osendovskis" ir viens no Latvijas avangarda mūzikas spožākajiem piemēriem, kurā Hardija Lediņa eksperimentālais skaņu rokraksts apvienojas ar domubiedra Jura Boiko tekstu, risinot filozofisko stāstu par Alfrēdu, Jūliju, vīru ar cigareti, mītisko vietu Ķīnu un citiem pa dzīvi klīstošiem personāžiem. Albums tika ierakstīts 1984.gadā mājas ierakstu studijās Bānūžos un Pārdaugavā, to producēja Ingus Baušķenieks 1985.gadā.

"Kuncendorfs un Osendovksis" nodošana "akadēmiķu rokās" savā ziņā tupina LLMC, no vienas puses, ironisko, no otras puses, drosmīgo pieteikumu - kanonizēt Hardiju Lediņu, izgaismojot viņa personības un daiļrades pārlaicīgo dabu, kas spēj transformēties un būt aktuāla arī šodien.

Albuma aranžiju sagatavojis komponists Platons Buravickis, kurš sevi jau pierādījis laikmetīgās akadēmiskās mūzikas laukā. Orests Silabriedis saka: "Jaunais komponists Platons Buravickis ir absolūti neordināra personība, un viņš labi piemērots darbam ar NSRD materiālu, jo šim puisim ar eleganto tauriņu un smalkajām kurpēm labi pazīstamas dzīves galējības - uz savas ādas pārbaudīta kuģu remontrūpnīcas gaisotne un turpat līdzās mākslas pasaules matērijas no vecmodīgām klavierēm līdz mūslaiku elektronikas jaunākajiem sasniegumiem."

Atzīmējot avangarda mūzikas un multimediju mākslas klasiķa Hardija Lediņa 60 gadu dzimšanas dienu, LLMC 2015.gadu pasludināja par Hardija Lediņa gadu. Visa gada garumā notika dažādi kultūras pasākumi, kas izgaismoja un sniedz apkopojošu ieskatu Hardija Lediņa plašajos darbības virzienos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti