Ar romantisku mūziku izskanējusi programma «Liepājas vasara Rundāles pilī»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ar romantisku mūziku gleznainajā Rundāles pilī sestdien, 10. augustā, izskanējusi Liepājas Simfoniskā orķestra festivāla “Liepājas vasara” programma Rundāles pilī. Pils Baltajā zālē diriģenta Andra Veismaņa vadībā uzstājās Lielās Mūzikas balvas laureāte klarnetiste Anna Gāgane un sevi jau spoži mūzikas pasaulē pieteikusī arfiste Dārta Tisenkopfa.

Tradīciju siltajās vasaras dienās Liepājā baudīt simfoniskās mūzikas brīvdabas koncertus iedibināja Kurzemes hercogs Pēteris Bīrons vēl tālajā 1783. gadā. Vasaras mūzikas festivāla koncertprogramma un norises vietas kopš tā laika ir mainījušās. Jau otro gadu Liepājas Simfoniskā orķestra rīkotā mūzikas festivāla “Liepājas vasara” mūziķi koncertēt dodas ārpus Liepājas – uz Rundāles pili.

“Sirdī ir liels prieks, jo Rundāles pils ir tā vieta, kur jebkura mūzika un jebkurš mākslinieks atraisās un iegūst pilnīgi jaunas krāsas. Publika atbrauc un nokļūst citā telpā un citā vidē,” saka Liepājas Simfoniskā orķestra direktors Uldis Lipskis.

Pils Baltajā zālē koncertā “Romantisma spirgtie rīti” Liepājas Simfoniskais orķestris diriģenta Andra Veismaņa vadībā atskaņoja Fēliksa Mandelszona un Volfganga Amadeja Mocarta simfonijas.

“Tādu ļoti supermodernu mūziku un arī tādu grandiozu mūziku šajā marcipāna un porcelāna pasaulē nav pareizi atskaņot. Un tāpēc mēs vienmēr domājam, bet ņemsim arī vērā to, ka tas laikmets, kurā šī pils ir radusies un pastāvējusi kā pils, astoņpadsmitais gadsimts un arī deviņpadsmitais, ir arī mūsu programmā,” skaidro diriģents Andris Veismanis.

Romantisma smalkās noskaņas komponista Kārļa Marijas Vēbera mūzikā izcēlās Lielās Mūzikas balvas laureātes, klarnetistes Annas Gāganes izpildījumā. Bet Kloda Debisī impresionisma krāsas skaņdarbā “Sakrālā un laicīgā dejā” atskaņoja jaunā arfiste Dārta Tisenkopfa.

“Tas man bija liels izaicinājums, jo nekad iepriekš nebiju saskārusies ar šo darbu arfai, kas ir patiešām ļoti nozīmīga repertuāra sastāvdaļa,” atzīst arfiste Dārta Tisenkopfa. “Protams, pati mūzika ir ļoti bagātīga, ģeniāla un pārsteidz ar to, cik daudz ideju Debisī ir par to, kā pielietot arfu”

“Dārtu Tisenkopfu es dzirdēju pirmo reizi, bet viņa sevi parādīja teicamā saspēlē ar Liepājas Simfonisko orķestri kā Debisī darbu interprete. Un Anna Gāgane jau otro reizi atklāja, ka ar viņas emocionālo izjūtu un dialogu saspēlē ar diriģentu, ar orķestri viss bija vislabākajā kārtībā,” vērtē mūzikas kritiķis Armands Znotiņš.

Festivāla “Liepājas vasara Rundāles pilī” koncertu Baltajā zālē apmeklēja un sajūsmā par to dalījās arī kādreizējā Kurzemes hercoga Bīrona pēctecis – princis Ernsts Johans Bīrons ar kundzi Elizabeti.

Festivāla “Liepājas vasara Rundāles pilī” programmas izskaņā apmeklētājiem tika piedāvāts naksnīgs baroka mūzikas koncerts pils franču dārzā “ Baroka dārza smarža. Pastaigas ar mūziku”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti