Ar «Rigoleto» Latvijā debitēs operas režisore Margo Zālīte

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

18.septembrī Latvijas Nacionālā opera (LNO) atklās jauno sezonu ar Džuzepes Verdi operas "Rigoleto" jauniestudējumu. Kā operas režisori Latvijā pirmo reizi varēs iepazīt Margo Zālīti, kura beigusi studijas Berlīnē, un Vācijā jau veikusi vairākus iestudējumus. "Rigoleto" LNO repertuārā atgriezīsies pēc 27 gadu pārtraukuma un piedāvās skatītājiem jaunus mākslinieciskus risinājumus.

Hercoga āriju no operas "Rigoleto", šķiet, pazīst ikviens, arī operai ne tik tuvu esošs klausītājs. "Rigoleto" arī ir viena no pasaulē vispopulārākajām operām, kas piesaista gan ar savām skaistajām melodijām, gan traģisko  sižetu. Tās centrā ir galma āksta Rigoleto, viņa meitas Džildas un viņas mīlētā Hercoga attiecību līkloči, kas ļauj izstāstīt stātu par ļoti spēcīgām cilvēku kaislībām.

Rigoleto iestudējums ir debija režijā Margo Zālītei, kura beigusi studijas Berlīnē. Viņa ir pirmā tieši operas režijas izglītību ieguvusī latviete.

Iestudējot "Rigoleto" Margo Zālītei viens no iedvesmas avotiem bijusi Latvija kā dzimtā zeme. Pēc sešu gadu prombūtnes viņa uz to spējusi paraudzīties it kā ar citām acīm un atklāt kādu simbolisku līdzību.

"Es uzdrošinos izteikties, kādu es Latviju redzu šobrīd. Latvija šobrīd, tieši tāpat kā Džilda, ir izgājusi ļoti smagus posmus un tik un tā spēj pacelties un būt gaiša un spēcīga, un teikt vēl naida un atriebības pilnajam tēvam - lūdzu, piedod. Tas ir pats operas centrs, šis cilvēks - mazais, gaišais, jaunais meitēns, kurš saka - tēti, atbrīvojies, nedusmojies vairāk! To es arī esmu paņēmusi par savu centrālo tēmu," stāsta Margo Zālīte.

Džildas lomā pirmizrādē varēs dzirdēt izcilo koloratūrsporānu no Krievijas Olgu Pudovu. Viņasprāt, Džilda ir viens no gaišākajiem tēliem visā operas pasaulē: "Viņa ļoti labi saprot visu, kas notiek, viņa nav kaut kāda naiva muļķa meitenīte, taču viņai ir ļoti smalka un dziļa dvēsele."

"Šī loma ir sarežģīta, jo, kad cilvēkam jau ir pietiekama dzīves un arī skatuves pieredze, atveidot tik nevainīgu un tīru tēlu ir grūti. Tas prasa lielu gara spēku un enerģiju - izvilināt no sevis visas šīs cēlās īpašības. Protams, lai to izdarītu, labs palīgs ir Verdi mūzika, jo tā pati par sevi ir kā spožs gaismas stars  tumsas valstībā," stāsta Olga Pudova.

Rigoleto lomā dublēsies Samsons Izjumovs un Armands Siliņš - divi dažādu paaudžu un pieredzes dziedātāji. Armands Siliņš pieļauj, ka katra no izrādēm būs ievērojami atšķirīga.

"Es domāju, ka manā Rigoleto būs vairāk agresijas, kas būtībā vispār ir redzama vairāk mūsdienās. Man liekas, ka Samsonam šis tēls padodas daudz tradicionālāk, viņš ir daudz mīlošāks. Taču nevar teikt, ka es neesmu mīlošs, jo agresīvi cilvēki arī sevi vienmēr attaisno. Es cenšos atrast šo balansu starp agresiju un mīlestību," norāda Armands Siliņš.

Operas "Rigoleto" vide jaunajā iestudējumā būs veidota kā modernā pasaule ar ietekmēm no renesanses. Uzvedumā būs iesaistīta teju visa operas trupa. Ar "Rigoleto" pirmizrādi 18.septembrī LNO atklās savu sezonu.

Kā jau vēstījām, LNO galvenais diriģents Mārtiņš Ozoliņš uzskata, ka šis iestudējums teātrim būs ļoti nozīmīgs.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti