Pa ceļam ar Klasiku

Andris Poga: Ir svarīgi, lai izvēlētie skaņdarbi ir tādi, kas orķestrim patīk un padodas

Pa ceļam ar Klasiku

Svinam Vecās Sv. Ģertrūdes baznīcas ērģeļu 150. jubileju!

Jānis Bombizo-Fedotovs, Rihards Plešanovs un brīnišķīgais Čiks Korea

Ar prieku ārpus komforta zonas. Bombizo-Fedotovs un Plešanovs satiek Čiku Korea

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

10. maijā plkst. 19.00 Spīķeru koncertzālē skaņu gleznas baroka, impresionisma un džeza toņos uzburs vibrofonists Jānis Bombizo-Fedotovs un pianists Rihards Plešanovs. Programmas centrā būs Čika Koreas mūzika.

Mūziķa gaitas sācis Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā, šobrīd Jānis Bombizo-Fedotovs meistarību turpina kaldināt Francijā, Strasbūras konservatorijā studējot pie slavenā Emanuela Sežurnē... Kāds Jāni atminēsies kā "Lielās mūzikas balvas 2014" laureātu kategorijā “Gada jaunais mākslinieks”, cits – kā Ineses Galantes iniciētā talantu konkura uzvarētāju, kurš plūcis laurus arī vairākos starptautiskos konkursos ārpus Latvijas, vēl kāds Bombizo-Fedotovu drosmīgi nodēvēs par vibrofona spēles vēstnesi Latvijā.

Un tieši šis instruments likts goda vietā arī šajā koncertprogrammā, kurā savijas dažādu laikmetu un stilistikas mūzika – no baroka līdz džezam, no impresionisma toņos veidotām skaņu gleznām līdz tautas mūzikā sakņotiem skaņdarbiem, un no apcerīgām noskaņām līdz pat enerģiskiem deju ritmiem, kuru iedzīvināšanā zīmīga loma arī Jāņa saspēles partnerim – daudzpusīgajam pianistam Rihardam Plešanovam. 

Kā īsti abi satikušies uz vienas skatuves? "Ilgāku laiku nebiju koncertējis Latvijā, un man ļoti gribējās atbraukt – sazinājos ar "Latvijas koncertiem”, un mums izveidojās brīnišķīga sadarbība, bija vairāki koncerti. Un atradu arī Rihardu – tā kaut kā lēnām tas arī sākās," atklāj Jānis Bombizo-Fedotovs.

"Nevaru īsti pateikt, kas bija par iemeslu, kādēļ mēs satikāmies, bet tagad, uz to visu skatoties,

jūtu, ka man tā ir milzumliela pieredze un ārkārtīgi liels prieks muzicēt kopā ar Jāni – savā ziņā man tā ir iziešana ārpus savas komforta zonas: vairāk esmu akadēmiskais mūziķis, bet šeit tomēr ir daudz ciešāka saistība ar improvizāciju.

Man šīs lietas visu laiku ir patikušas, un tagad prieks, ka beidzot kaut ko no tā var realizēt," atzīst Plešanovs.

Vai arī šajā programmā paredzēta vieta improvizācijai? "Jā, noteikti! Programmas centrs būs Čika Koreas mūzika, un tur noteikti būs sagaidāmas arī improvizācijas no mums abiem," stāsta vibrofonists Jānis.

Vēl pavisam nesen Rihards Plešanovs "Klasikai" ar smaidu atzina, ka  viņa liktenis esot dueti ar neparastiem instrumentiem. "Patiesībā jau arī tāds salikums kā vibrofons un klavieres nav nekāds superlielais retums, jo pats jau no vidusskolas laikiem atceros ierakstu, kurā Rejs Čārlzs spēlēja kopā ar amerikāņu džeza vibrofonistu Miltu Džeksonu. Un arī šis koncerts ir tapis, pateicoties Čika Koreas duetam ar Geriju Bārtonu. Neesam nekādas novitātes," stāsta pianists.

Jānis Bombozo-Fedotovs Strasbūras konservatorijā mācās pie Emanuela Sežurnē, kurš zināms visā pasaulē. "Viņa mīļākais instruments ir vibrofons, un šī iespēja ir ļoti laba - mācīties kopā ar viņu šo instrumentu, jo nav tik daudz vibrofonistu, ar kuriem kopā tu vari izkopt šī instrumenta skaņu un visu pārējo," atzīst Bombizo-Fedotovs. "Protams, esmu apguvis visus sitaminstrumentus, bet vairāk koncentrējos tieši uz vibrofonu, jo ļoti daudz nodarbojos gan ar džeza mūziku, gan klasisko. Laiks paiet ļoti ātri, cenšoties izkopt mūzikas stilistiku un visu pārējo. Sežurnē ir ļoti liels iedvesmas avots – satiekot viņu pēc koncerta vai runājoties, viņš ir ļoti, ļoti laipns, smaida, bet stundās ir ļoti prasīgs, jākoncentrējas simtprocentīgi. Katra stunda ir liels iedvesmas avots.

Negulējis visu nakti, septiņos no rīta viņš atnāk un visus instrumentus sakrāmē – kur viņš to enerģiju ņem…"

Jāņa Bombizo-Fedotova džeza trio, ar kuru viņš bieži koncertē Strasbūras reģionā un sadarbojoties ar latviešu diasporas kolektīviem, sastāvs ik pa laikam mainās. "Man patīk, ka katru reizi katra programma, katrs skaņdarbs skan savādāk, patīk spontanitāte, tāpēc arī mainās," teic mūziķis.

Vaicāts, kas ir īpašais saspēlē ar Rihardu Plešanovu, viņš kolēģi slavēt slavē: "Rihards ir brīnišķīgs mūziķis, un šo dažu mēnešu laikā mums izveidojusies tiešām izcila sadarbība. Jaunapgūtie skaņdarbi – īsā laikā Rihards izdarījis milzīgu darbu! Uz mēģinājumiem atnākot, viss uzreiz ir gatavs, tur nav ko daudz ilgāk darīt."

"Es gan gribētu nedaudz oponēt, jo Jānis ir vēl centīgāks par mani," atbildi parādā nepaliek pianists. "Viņš jau pašā sākumposmā katram skaņdarbam uztaisījis karkasu, harmonijas, man atliek vienkārši to salikt visu kopā un vēl kaut kā padziļinātāk to visu izpētīt.

No Jāņa nāk ļoti liela iniciatīva. Protams, šī programma no manis ir diezgan daudz prasījusi," neslēpj Plešanovs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti