Kultūras ziņas

Pietrūkst 3,5 miljoni eiro ārvalstu filmu uzņemšanai Latvijā

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Ventspilī gatavojas astotajai "LNSO vasarnīcai"

Ar plašu programmu visai ģimenei Ventspilī sākas festivāls «LNSO Vasarnīca»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra "LNSO Vasarnīca" atgriežas koncertzālē "Latvija". Šajā nedēļas nogalē gaidāma plaša festivāla programma, kas tapusi sadarbībā ar koncertzāli "Latvija". Jau piektdienas, 19. augusta, vakarā gaidāms pirmais koncerts, kur izskanēs trīs solo miniatūras un amerikāņu komponista Stīva Reiha "Tuksneša mūzika" diriģenta Gunta Kuzmas vadībā. Savukārt svētdien festivāla programma noslēgsies ar itāļu izcelsmes kanādiešu dziedātājas, mecosoprāna Emīlijas D`Andželo uzstāšanos. 

Ar plašu programmu visai ģimenei Ventspilī sākas festivāls «LNSO Vasarnīca»
00:00 / 04:03
Lejuplādēt

Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra "LNSO Vasarnīca" koncertzālē "Latvija" atgriežas otro reizi, programmas tapšana notiek ciešā sadarbībā ar koncertzāles "Latvija" radošo komandu. Koncertzāles mākslinieciskais vadītājs

Miks Magone uzsver festivāla saukli – visai ģimenei, tā raksturojot gaidāmos notikumus šajā nedēļas nogalē Ventspilī.

Viņš ir gandarīts, ka orķestris un festivāls atgriežas koncertzālē.

"Bez Lielās zāles vakara trim koncertiem ir arī nakts koncerts sestdienā, brīvdabā un bez maksas, tai skaitā ir divas izrādes dažāda vecuma bērniem un jauniešiem sestdien un svētdien dienas pirmajā daļā," programmu ieskicē Miks Magone.

Jau šajā piektdienā gaidāms atklāšanas koncerts, kur klausītājiem būs iespēja dzirdēt Latvijas Radio kora dziedātāju uzstāšanos, kā arī baudīt trīs solo programmas. Vienu no tām atskaņos Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra obojists Egils Upatnieks. Pirms vairāk nekā pusgadsimta Lučāno Berio radītais skaņdarbs ir katra obojista mēraukla, saka obojists Egils Upatnieks. Viņš skaņdarbu raksturo kā mūsdienu obojista ekskursiju mūzikas skaņu pasaulē, jo maz no tā tiek izmantots, piemēram, spēlējot Bahu. Mūziķis norāda: "Arī pats instruments ir ievērojami evolucionējis kopš tiem laikiem, kad skaņdarbs tika uzrakstīts, tiek lietots daudz savādāks ekipējums nekā 1969. gadā. Ir mainījusies skaņas estētika un tas, ko mēs no obojas sagaidām. Ja mēs paklausāmies kādu vecu orķestra ierakstu, tad dažādās pasaules daļās orķestra skanējums ir visai atšķirīgs, saudzīgi izsakoties, arī obojas tembrs – šur tur tas ir plašāks, maigāks, plūstošāks, dziedošāks. Citur kā īlens no maisa, asāks."

Izpildījums varot pārsteigt ne tikai klausītāju, bet arī pašu izpildītāju.

"Ceru, ka tas būs interesanti arī klausītājiem, kā jau tas nereti gadās ar avangarda mūziku, tur reti ir mīlestība no pirmā acu uzmetiena, tad vārdi ''saistoši vai suģestējoši'' – es būšu priecīgs, ja daļai tas tā būs –, tā nekādā ziņā nav viegli klausāma mūzika," teic Upatnieks.

Festivāla programmas noslēgumā būs iespēja dzirdēt itāļu izcelsmes kanādiešu dziedātājas uzstāšanos. Operdīva ir tikai 28 gadus jauna, taču jau regulāri viesojas labākajos pasaules opernamos. Emīlijas D`Andželo piedāvātais repertuārs un pašas noslēpumainais tēls kļuvis par akadēmiskās mūzikas sensāciju visā pasaulē. Viņas uzstāšanas Latvijā un Ventspilī būs īpašs kultūras dzīves notikums, par to ir pārliecināts arī koncertzāles "Latvija" mākslinieciskais vadītājs Miks Magone:

"Manuprāt, ne tikai īpašs notikums koncertdzīvē Ventspilī un Latvijā, ne tikai šīs vasaras un ne tikai gada, bet arī kultūras dzīvē vispār pēdējo gadu laikā, jo šāda kalibra ārvalstu soprāni pie mums neviesojas bieži." 

Klausītājiem Latvijā šādas iespējas var tuvākajā laikā arī nebūt, tik pieprasītas kļūst Emīlijas D`Andželo uzstāšanās pasaulē, turpina Miks Magone: "Par to ir prieks, domāju, ka esam trāpījuši īstajā laikā un ar skatu rītdienā. Daļa publikas, nebūdami šajā koncertā, visticamāk, divus, trīs gadus vēlāk to varēs atcerēsies ar "viegliem kodieniem pirkstos" par neizmanto iespēju."

Savukārt sestdien gaidāmi divi koncerti – Lielajā zālē skanēs Aleksandra Skrjabina un Artura Maskata skaņdarbi Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra, diriģenta Andra Pogas vadībā un pianista Andreja Korobeiņikova izpildījumā. Brīvdabā uz koncertzāles "Latvija" Mazās zāles skatuves kāps dziesmu un tekstu autors Šons Nikolass Sevidžs, kurš muzicēs kopā ar LNSO stīgu ansambli, pirmoreiz izpildot savas oriģināldziesmas komponista Platona Buravicka aranžijās. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti