Kultūras rondo

Kultūras rondo ciemojas Pastariņa muzejā: cep maizi un pēta dzimtas koku

Kultūras rondo

Baltvilka balvas interesanta iezīme – vairāki nominanti ir debitanti bērnu literatūrā

Jaunveidotās Klasiskās mūzikas ģildes ieceres un plāni

Ar pirmo koncertu sevi piesaka jaunradītā Klasiskās mūzikas ģilde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Ar soprāna Antas Jankovskas pašierosmi izveidota Klasiskās mūzikas ģilde. Tā klausītājiem dāvās ne gluži elitāras, bet ļoti augstvērtīgas koncertpieredzes. Pirmais no koncertiem atzīmēs franču romantisma mūziku. 

Lūgta pastāstīt, kā nākusi pie domas par Klasiskās mūzikas ģildes organizēšanu, tās radītāja Anta Jankovska Latvijas Radio raidījumā “Kultūras rondo” atklāj, ka uzņemties iniciatīvu pamudinājusi bijusī baleta skolotāja Regīna Kaupuža. Viņa turpina: “Es jau kādu laiku esmu bijusi viņas Baleta ģildes paspārnē ar saviem projektiņiem. Viņa man bieži ir teikusi – bet, Antiņ, tev tik labi sanāk, kāpēc tu pati kaut ko [nevadi]. [..] Šis bija tas brīdis, kad es pateicu – jā, es gribu stāvēt uz savām kājām, gribu darīt to, ko es gribu darīt, ar ko es gribu, kur un kā.”

No idejas pie realizācijas izdevies nonākt taisni šai sarežģītajā laikā. 

“Varbūt šobrīd, kad kultūra ir drusku stagnējošā posmā, ir tas īstais laiks, lai sāktos kaut kas jauns,” 

prāto Jankovska. 

Klasiskās mūzikas ģildei plāni jau ir un viens no tuvākajiem – koncerts “Lui et Elle / Viņš un viņa” 1. augustā, Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā (pagaidām vēl rīkots sadarbībā ar Latvijas Baleta un dejas ģildi). Tas, ka koncertam jānotiek brīvdabā, bijis skaidrs uzreiz. Tā šajos apstākļos ir drošāk, lēmumu pamato ģildes dibinātāja un koncerta rīkotāja. 

Botāniskā dārza krāšņums – ziedošie augi un jo īpaši ūdensrozes – sasaucas ar izraudzītajām franču romantiskās opermūzikas noskaņām. 

Gaidāmajā koncertā ar savā balsīm un instrumentu spēli priecēs pulciņš atskaņotājmākslinieku. Viņu vidū arī flautiste Ilona Meija, kura, pielāgojoties jau izvirzītajam muzikālajam fokusam, izmeklējusi instrumentālos iestarpinājumus. Tie nebūšot koši solo numuri, bet drīzāk kā oāze klausītāju ausīm. Programmā savīsies plašāk un mazāk zināmi franču romantisma skaņdarbi. 

Savukārt rudenī Klasiskās mūzikas ģildei iecerēti spāņu mūzikas vakari. Ir nodoms uz Latviju atvest arī kādu īpašu projektu no Itālijas ar neapolitāņu dziesmām, mandolīnu trio un ģitāru. 

“Tas arī ir tas ģildes pamatuzdevums – rādīt koncertus, kas ir interesanti, kas nav varbūt elitāri, bet ļoti augstas klases,” skaidro Anta Jankovska. 

Viņa izsaka cerību, ka arī turpmāk publiku varēs sastapt klātienē, jo muzicēšana tiešsaistē māksliniekiem ir smaga un pašai personīgi pat zūd interese par profesiju, ja reiz nevar gūt tiešu enerģijas, emociju apmaiņu ar klausītāju. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti