Ar pieciem koncertiem noslēgsies pirmais mūzikas festivāls «Rīga Jūrmala»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Nedēļas nogalē, no 30. augusta līdz 1. septembrim, ar pieciem koncertiem Dzintaru koncertzāles Lielajā un Mazajā zālē, kā arī Lielajā ģildē noslēgsies jaunais mūzikas festivāls "Rīga Jūrmala", informē festivāla rīkotāji. Festivāla pēdējās nedēļas nogales centrā būs Londonas simfoniskais orķestris un diriģents Džanandrea Nozeda. Uzstāsies arī pianists Sondžins Čo, vijolnieks Vadims Repins, soprāns Dzjina Fana, čellists Edgars Moro un pianists Likā Debargs.

Mūzikas festivāla "Rīga Jūrmala" noslēdzošās nedēļas nogales centrā – Londonas simfoniskais orķestris, kuru var dēvēt par drosmīgāko un asprātīgāko starp pasaules orķestriem. Šķiet, jēdziens “robežas” uz Londonas simfonisko orķestri nav attiecināms – kopš tā dibināšanas 1904. gadā mūziķu kolektīvs vienmēr ir bijis avangardā, ieviešot vai aprobējot laikmeta vēsmas. Orķestris pirmais ieskaņo skaņuplates, mūziku filmām, dibina pats savu ierakstu zīmolu, spēlē olimpisko spēļu atklāšanā un jaunās virsotnēs uzved tieši laikmetīgo mūziku.

Diriģents Džanandrea Nozeda
Diriģents Džanandrea Nozeda

Jūrmalā Londonas simfoniskais orķestris muzicēs sava galvenā viesdiriģenta Džanandreas Nozedas vadībā. Kad 2017. gadā tika ziņots par Nozedas apstiprināšanu orķestra galvenā viesdiriģenta statusā, Londonas simfoniskā orķestra galvenais diriģents Saimons Retls teica: „Esmu sajūsmā, ka Džanandrea vēl ciešāk iekļausies Londonas simfoniskā orķestra ģimenē. Jau sen apbrīnoju viņa muzicēšanu, kurā tik neparasti apvienojas liriskums un drāma.”

Pianists Sondžins Čo
Pianists Sondžins Čo

30. augustā plkst. 20.00 (vienīgais festivāla koncerts, kurš sākas 20.00, pārējie – plkst. 19.00) ar Londonas simfonisko orķestri muzicēs korejiešu pianists Sondžins Čo. Kopš 2015. gadā Čo uzvarēja Starptautiskajā Friderika Šopēna pianistu konkursā Varšavā, viņa karjera attīstījusies ar starptautisku vērienu. Jau gadu vēlāk pianists ne tikai parakstīja līgumu ar vienu no pasaulē lielākajām ierakstu izdevniecībām „Deutsche Grammophon”, bet arī laida klajā savu pirmo albumu. Šopēna mūziku Sondžins Čo albumā interpretē gan kā solomākslinieks, gan sadarbībā ar Londonas simfonisko orķestri un diriģentu Džanandreu Nozedu, kurš pianistu raksturo šādi: „Viņa spēles maniere ir ļoti dabiska, un tomēr ir kāda īpaša izsmalcinātība tajā, kā viņš atrod jaunas idejas, nekļūdams ekscentrisks. Spēja izteikties, saglabājot dabiskumu, – tas ir tas, ko šajā ļoti jaunajā māksliniekā tiešām cienu.”

Sondžina Čo spēles maniere ir vienlaikus pārdomāta un poētiska, noteikta un maiga, virtuoza un kolorēta, grezna un dzidra. Un visu šo izjūtu un izpausmju spektru caurauž iedzimta līdzsvara sajūta.

Londonas simfoniskā orķestra un Sondžina Čo koncertā skanēs Nikolaja Rimska-Korsakova Svīta no operas “Teiksma par neredzamo pilsētu Kitežu”, Sergeja Prokofjeva Otrais koncerts klavierēm un orķestrim solminorā op. 16 un Dmitrija Šostakoviča Sestā simfonija siminorā op. 54.

 

31. augustā kopā ar Londonas simfonisko orķestri uzstāsies vijolnieks Vadims Repins. Vadims Repins brauca uz Latviju, kad bija vēl bērns – brīnumvijolnieks no Novosibirskas, brauca 90.gadu sākumā, kad jau dzīvoja Rietumos, un arī šogad – slavas zenītā. Septiņpadsmit gadu vecumā viņš kļuva par jaunāko Karalienes Elizabetes konkursa uzvarētāju. Kopš tā laika viņš ir muzicējis Eiropas, Amerikas un Āzijas slavenākajās koncertzālēs.

Vijolnieks Vadims Repins
Vijolnieks Vadims Repins

Uz sadarbību Repinu ir aicinājuši pasaules izcilākie orķestri – Berlīnes, Ņujorkas un Losandželosas filharmoniskie orķestri, Bostonas, Čikāgas un Sanfrancisko simfoniskie orķestri, Klīvlendas orķestris, Sanktpēterburgas Filharmonijas orķestris, Londonas simfoniskais orķestris, Izraēlas filharmoniskais orķestris, NDR Hamburgas simfoniskais orķestris, Amsterdamas Karaliskais „Concertgebouw” orķestris un „La Scala” orķestris. Viņa spēli raksturo ugunīga kaisme, nevainojama tehnika, dzejiskums un jūtīgums. Repins spēlē 1773. gadā tapušo Stradivāri vijoli „Rode”.

Jūrmalā vijolnieks interpretēs Makša Bruha Vijoļkoncertu solminorā op. 26. Tāpat koncertā skanēs Bendžamina Britena “Pasakalja un Četras jūras interlūdijas” no operas “Pīters Graimss” un Pētera Čaikovska Piektā simfonija miminorā op. 64.

Dziedātāja Dzjina Fana
Dziedātāja Dzjina Fana

31. augustā ar solokoncertu Latvijā pirmo reizi viesosies soprāns Dzjina Fana – viena no daudzsološākajiem jaunajiem soprāniem pasaulē. Viņa tiek uzskatīta par pašu apdāvinātāko savas paaudzes ķīniešu operdziedātāju. Prese cildina Dzjinas Fanas balss svaigumu, pievilcīgumu, kā arī spēju iejusties visdažādākajos emocionālajos stāvokļos, liekot lietā arī šarmanti koķetu aktrises talantu.

Dzjina Fana vienlīdz brīvi jūtas dažādu laikmetu repertuārā, īpašu uzmanību pievēršot baroka laikmetam un romantisma dižgaru mūzikai. Jūrmalā D. Fanas skatuves partneris būs prominentais pianists un vokālais pedagogs Kens Noda, kura ikdiena aizrit Metropolitēna operā, bet sniegto koncertu sarakstā sastopamas programmas teju ar visiem vadošajiem pasaules operdziedātājiem. Šovasar Dzjinas Fanas debija sajūsmināja Zalcburgas festivāla kritiķus un skatītājus.

Dzjinas Fanas koncerta programmā – Georgs Frīdrihs Hendelis, Francis Šūberts, Volfgangs Amadejs Mocarts, Žoržs Bizē, Sergejs Rahmaņinovs.

Čellists Edgars Moro
Čellists Edgars Moro

Čellists Edgars Moro koncertā Lielajā ģildē 1. septembrī plkst.14.00 interpretēs tikai Johana Sebastiāna Baha svītas. Viedums, ar kādu tiek apgūts aizvien jauns repertuārs, un kaisme, ar kādu tiek muzicēts ik koncerts, meistarība, kas iegūstama vien ilggadējā pieredzē, un spontanitāte, kas piešķir mūsdienīgu draivu. Tas viss raksturo franču čellistu Edgaru Moro, kura zvaigzne spilgti iemirdzējās jau 17 gadu vecumā, kad P. Čaikovska starptautiskajā konkursā tika iegūta sudraba medaļa. Dzimtajā Francijā medaļa, kaut arī sudraba, tika sveikta ar ovācijām, bet pats mūziķis teicis, ka tieši otrā vieta, nevis uzvarētāja lauri, ir atvēruši durvis uz daudzajām koncertskatuvēm.

Festivālu noslēgs Latvijas publikas mīluļa – pianista Likā Debarga solokoncerts Dzintaru koncertzāles Mazajā zālē. Koncertā skanēs Skarlati, Metnera un Lista klavieropusi. Mūzikas pasaule pianistu Likā Debargu atklāja pēc uzstāšanās 15. starptautiskajā Pētera Čaikovska konkursā Maskavā 2015. gadā.

Pianists Likā Debargs
Pianists Likā Debargs

„Debargs ir prātus mulsinošs muzikālā potenciāla gadījums. Viņa talants ir īsts; viņa mācības – noslēpumainas. Viņa māksla – nereti pārsteidzoši skaista. Kopš Ivo Pogoreliča 1980. gadā nav bijis pianista, kurš izpelnītos vairāk uzmanības tādēļ, ka neuzvarēja konkursā,” rezumēja kritiķi (KQED). Un piebilda: „Spēks, trauslums, kontrole, iztēle, gaume – viņam piemīt tas viss.”(„Le Point”). Latvijā Debargs muzicējis vairākkārt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti