Ar neierastu pieeju klaviermūzikai. Dainis Tenis aicina uz festivālu «Kuldīga Piano»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Šajā gadā pianists Dainis Tenis, grupas "Dagamba" dalībnieks, izdeva savu solo albumu "Decoder", savukārt šajā nedēļas nogalē organizē pirmo festivālu "Kuldīga Piano", kas nebūs ierastais klaviermūzikas festivāls.

''"Kuldīga Piano" nav klasiskās mūzikas festivāls. Programmā būs ambientā mūzika, neoklasicisms, improvizētā mūzika, džezs un minimāli arī klasika. Šogad uzsvaru liekam uz itāļu mākslinieku Fabricio Ratu, kurš uz akustiskām klavierēm izpildīs reivu. Latvijā un Eiropā kopumā ir tāds priekšstats – ja ir iesaistītas klavieres, tad skaidrs – klasiskā mūzika vai džezs. Bet ir tik daudzi citi veidi, kuros kā solo pianists tu vari iet un sevi parādīt," stāsta Dainis Tenis, kā piemērus minot tādus pianistus kā Hania Rani, Olafurs Arnalds, Ļubomirs Meļņiks.

Var atšķirties ne vien mūzikas stils un žanrs, kuru var izpildīt uz klavierēm, bet arī pašu klavieru veids, uz ko Dainis Tenis atbild: "Pārsvarā festivāla mūziķi savu programmu izpildīs uz flīģeļa, bet tiks arī iesaistīts meistara Dāvida Kļaviņa radītais instruments "Kļaviņš Una Corda", kuram savukārt ir pilnīgi cits pieskāriens un skaņa. Tas ļoti atgādina to instrumentu skaņu, kurus, iespējams, ražoja 17., 18. gadsimtā – ļoti intīms, kluss, bet tajā pašā laikā raisa līdzīgas sajūtas kā klavieres. Izmantosim arī pianīnus, kurus apgleznos un skulpturēs mākslinieki. Kuldīgas pilsētvidē varēs atrast trīs šādus pianīnus. Vienu no tiem mākslinieciski būs izdaiļojuši arī Kuldīgas Mūzikas un mākslas skolas audzēkņi, šos pianīnus varēs iemēģināt ikviens, un tur notiks tādi mazi koncerti visas sestdienas garumā."

Smalks un svarīgs ir arī klavieru uzskaņošanas process, Dainis dod ieskatu: "Klavieres tiek uzskaņotas vienreiz pirms skaņas pārbaudes jeb tā saucamā soundčeka un otrreiz pēc mēģinājuma. Ja patiešām vēlies pārbaudīt instrumentu, akustiku, skaņu kā tādu, tad to vajag darīt pa īstam, kas savukārt nozīmē to, ka visbiežāk instruments būs vēlreiz jāpārskaņo, un tas attiecas uz visiem dzīviem instrumentiem – skaņa staigā, stīgas izkustas, tās ietekmē karstums, aukstumu, mitrums, sausums – tas viss ļoti ietekmē jebkuru koka instrumentu."

Daiņa Teņa solo albums "Decoder", kas iznāca šī gada sākumā, ir balstīts uz viņa dzīves retrospekciju: "Albumā ir paslēpti mazi un arī lielāki dzīves notikumi, foršas atmiņas un mirkļa tvērieni. Piemēram, viens skaņdarbs man ir par to, kā es dzīvoklī skatījos uz augu monsteru, kā viņa lēnā garā izgaist. Tā radās skaņdarbs ar nosaukumu "inanimate". Albumā ir skaņdarbi, kurus esmu veltījis sev tuviem cilvēkiem, piemēram, maniem abiem bērniem. "Pirmo skaņdarbu "12.07" veltīju dēlam, kurš, klausoties mani spēlējam, aizmiga. Kad rakstīju "24.08", meitiņa negribēja gulēt, tāpēc turpināju to spēlēt, domādams arvien jaunas melodijas. Vienā brīdī viņa aizmiga, tad sapratu – ir gatavs!"

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Albums "Decoder" ir ierakstīts uz flīģeļa, izmantojot efektu pedāļus, "Moog" sintezatoru, savukārt koncertā, ja tas ir iespējams, mēdz uzstāties ar plašāku instrumentu klāstu, dažkārt arī "Kļaviņa Una Corda", kura svars ir 600 kilogrami un tādēļ tas ir grūti transportējams. Mūziķis uzsver, ka svarīga ir elastīga pieeja instrumentu izvēlei: "Klavieres ir kā viens liels instruments, bet katrs instruments pats par sevi – pavisam citas klavieres. Gribi vai ne, bet tev jābūt elastīgam."

Daiņa Teņa radošā dzīve motivē elastīgu radošo pieeju: grupa "Dagamba" raksta jaunu albumu, Dainis uzstājas arī duetā kopā ar Valteru Pūci, kā arī uzstājas solo, un tagad ir arī festivāla veidotājs. Mūziķis atzīst: "Šis ir mans līdz šim lielākais darbs. Lai mazais idejas graudiņš izaugtu par festivālu, ir daudz jāiegulda. Par to es nesūdzos, jo tas ir brīnišķīgi – ej cauri šim procesam un gaidi rezultātu. Man ir ļoti paveicies ar komandu!"

"Kuldīga Piano" atklāšanas koncertā 9. septembrī uzstāsies Dainis Tenis ar "Decoder" programmu. 10. septembrī notiks Raimonda Petrauska koncerts "Dziesmas bez vārdiem". Sestdien festivālā uzstāsies arī "Fabrizio Rat – LA Machina", piedāvājot tehno mūzikas stāvkoncertu. Pianists kombinē akustiskus preperēto klavieru tembrus un dīvainas harmonijas ar analogā sintezatora "TB-303" cilpām un bungu mašīnas "TR-909" ritmiem.

Savukārt 11. septembrī klausītāji aicināti uz koncertu "Pianists parkā" kopā ar Tomu Mikālu, tas notiks Kuldīgas 1905. gada parkā. Paralēli tiek organizētas klavieru meistarklases, negaidīti koncerti Kuldīgas pilsētvidē ar noslēgumu svētdienas vakarā Kuldīgas Kaļķu ielas kvartālā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti