Kultūras ziņas

Valda Celma laika upes plūdums

Kultūras ziņas

"Diena un nakts" Latvijas Radio kora balsīs

Sācies ērģeļmūzikas festivāls "Organismi"

Ar muzikālu uzvedumu sācies ērģeļmūzikas festivāls «ORGANismi»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Rēzeknē, Latgales vēstniecībā “Gors”, ar muzikālu uzvedumu “Viens prāts ar otru” atklāts jau trešais pasaulslavenās ērģeļvirtuozes Ivetas Apkalnas izlolotais ērģeļmūzikas festivāls «ORGANismi». Ivetas solokoncerts festivāla apmeklētājus gaida 27.oktobrī, bet svētdien “Gorā” uzstāsies ungāru ērģelnieks Lāslo Fassangs. 25.oktobrī klausītāji dabūja pārliecināties, ka ērģeles ir lieliski piemērotas arī Renāra Kaupera mūzikas atskaņojumiem.

Muzikālajā uzvedumā “Viens prāts ar otru” uz Latgales vēstniecības “Gors” skatuves ērģelniece Iveta Apkalna, mūziķis Renārs Kaupers, Jāņa Ivanova Rēzeknes Mūzikas vidusskolas bērnu koris un instrumentālā grupa kopīgi uzbur dzīvespriecīgu un sirsnīgu atmosfēru. Organizējot festivālu, katru gadu tiek veidots arī bērnu projekts.

“Bērni un jaunieši uzņem jaunu informāciju un jaunas mākslinieciskās idejas visatvērtāk, un viņi ir vispatiesākie, un es tiešām uz viņiem redzu un jūtu, ko mūzika spēj darīt, kādus brīnumus, cik ļoti tā lauž stereotipus, cik ātri tā sagrauj robežas, un cik ātri tādas emocionālās stīgas, kas mums ikdienā ir aizvērušās, atveras, un jaunieši un bērni to parāda visveiklāk,” saka ērģelniece Iveta Apkalna.

Renāru Kauperu piedalīties festivālā uzrunāja Iveta Apkalna. Renārs, ilgi nedomājot, ļāvās piedzīvojumam. Un savā ziņā arī izaicinājumam muzicēt kopā ar Ivetu un ērģelēm. Pie tam koncerta laikā uz tām mēģinot arī spēlēt.

“Tas bija brīnišķīgi, tas bija mazs nedarbs, mēs to par tādu šova elementu izvērsām, es jau ar kājām darbojos, bet cik interesanti, nesaprotu, kāds ir sadalījums, kas dod direktīvas, uzdevumus uz vienu roku uz otru, tad vēl abas kājas,” - tā Renārs Kaupers.

Uzvedums “Viens prāts ar otru” izskanēja pat divas reizes. Interese no apmeklētājiem bija tik liela, ka nācās organizēt papildkoncertu.

“Tas ir tāds patīkams pārsteigums šajā vakarā ieraudzīt Kauperu citādākā ampluā vai tajā, ko darīja, tā spēle, tā dziesma, arī tie vārdi, tiešām skaisti," sajūsmu pauž  koncerta apmeklētāja Randa Ķeņģe.

“Kolosāli, tas tik dabīgi, nepiespiesti, nav nekas samāksloti, tik gaiši, tik silti sirdij, mēs esam piepildīti,” - tā apmeklētājs Vitolds Milaševičs.

Arī pašiem mūziķiem Ivetai Apkalnai un Renāram Kauperam pēc kopīgās sadarbības secinājums šāds, ka sākotnēji šķietami tik atšķirīgajā mūzikā tomēr tik daudz kā ir kopīga.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti