Ar muzikālu uzvedumu «Francis» atzīmē Franča Trasuna 150 gadu jubileju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Oktobra vidū 150 gadu jubileja apritēja izcilajam Latvijas valstsvīram, garīdzniekam, literātam un sabiedriskajam darbiniekam Francim Trasunam. Nozīmīgās jubilejas gadā ievērojamajam latgalietim atceres pasākumi notika, jau sākot no pavasara, Saeimā, Latgales kultūrvēstures muzejā, Rēzeknes augstskolā, viņa dzimtajās mājās - muzejā "Kolnasāta", bet 30.oktobra vakarā Latgales vēstniecībā "Gors" pirmo un vienīgo izrādi piedzīvos literāri muzikālais jaunuzvedums "Francis".

"Franci, franci..." - tā iesākas vēl pēdējais mēģinājums literāri muzikālajam uzvedumam "Francis", kas, atklādams izcilā latgalieša, Latvijas valstsvīra, garīdznieka literāta un sabiedriskā darbinieka Franča Trasuna dzīves un darba lapuses, 30.oktobra vakarā piedzīvos pirmo un vienīgo izrādi uz Latgales vēstniecības "Gors" skatuves.

Kā atklāj uzveduma autore dzejniece Anna Rancāne, uz Latgales vēstniecības "Gors" skatuves kāpšot ne viens vien Francis. "Te būs vairāki Franči, būs trīs Franči. Katrā cilvēkā ir vairākas tādas daļas, kas strīdās cita ar citu. Man negribējās nosaukumā likt uzvārdu klāt. Tas tiešām ir cilvēks - ne tik daudz Francis Trasuns politiķis, bet Francis kā personība. Kādas ir viņa trīs šķautnes - tas tad ir jānoskatās," norāda Anna Rancāne.

Uzveduma režisorei Mārai Zaļaiskalns šī esot jau ceturtā satikšanās ar Franci Trasunu. "Kādas ir Franča trīs personas? Kāds viņš atklājas? Vienkārši - viņš ir cilvēks. Mēs meklējam šo cilvēcisko vienkāršību, cilvēka būtību ar visām savām plus un mīnus zīmēm, ar savām vēlmēm sasniegt kaut ko nesasniedzamu. Manuprāt, tāpēc ir šie trīs vīrieši," teic Māra Zaļaiskalns.

Man šķiet, Francis ir tāds baznīcas cēlājs. Tikai viņa baznīca bija Latvija. Tāpat kā jebkurā baznīcā - apakšā ir jāieliek kaut kas, tāpat kā kādreiz pilīs iemūrēja jaunas meitenes, arī Latvijas pamatos diemžēl bija daudz kas jāiemūrē. Francis Trasuns apzinājās, ka viņš iemūrē valodu. Diemžēl bija no kaut kā jāatsakās latgaliešu vienotības labā," stāsta Anna Rancāne.

Tieši par Franci Trasunu un viņa dzīves devumu savulaik ir teikts - tieši šis latgalietis bija tas, kurš Latvijas ģerbonī iezīmēja trešo zvaigzni Latgali, tādējādi apvienojot Latviju un padarot to par tādu, kāda tā ir šobrīd. Visu mūžu šis garīdznieks nodarbojies arī ar latgaliešu valodas un kultūras aizstāvību.

"Viņš bija īsts valstsvīrs ar plašu skatījumu. Ir saglabājušās atmiņas, ka citu novadu deputāti viņu cienīja, bija pat tāds teiciens - Latgales ķēniņš. Viņš patiešām bija viens no populārākajiem politiķiem Latvijā," norāda Anna Rancāne, paužot cerību, ka turpmāk latvieši apzināsies šī pirmās un otrās Saeimas deputāta, politiķa un valstsvīra Franča Trasuna nozīmi ne vien Latgales, bet visas Latvijas mērogā. "Viņa vērtībā ir vienlīdz liekama ar Meierovicu, ar Čaksti, bet līdz šim - vai tā ir bijis?" pauž Anna Rancāne.

Muzikālais jaunuzvedums "Francis" balstīts uz šī izcilā valstsvīra runām Saeimā, viņa dienasgrāmatu un reāliem faktiem. Bez aktieriem uzvedumu papildinās deju kopas "Dziga" dejotāji, Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas jauktais koris, literāri muzikālo uzvedumu spilgtinās arī smilšu zīmējumi. Īsi pirms izrādes savus atvēršanas svētkus piedzīvos arī Franča Trasuna politisko runu grāmata.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti