Kultūras ziņas

Laura Pergolici – unikāla, vienkārša, jaudīga

Kultūras ziņas

Godina Latvijas Teātra Zelta fonda dalībniekus

Jubilāra Artura Maskata "Baltijas dziesma"

Ar «Maskata vertikāli» izskanējis Baltijas simfoniskais festivāls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Sestdienas, 9.decembra, vakarā ar košu koncertu “Maskata vertikāle” Lielajā ģildē izskanēja Baltijas simfoniskais festivāls, kura ideja ir tuvāk iepazīt mūsu tuvāko kaimiņu Igaunijas un Lietuvas mūziku un mūziķus.

Koncertā svinējām divkāršus svētkus – Artura Maskata 60. jubileju un oratorijas “Baltijas dziesma” pirmatskaņojumu. Atbilstoši festivāla iecerei trijās valodās rakstīto opusu pirmatskaņoja triju Baltijas valstu solisti, Valsts akadēmiskais koris “Latvija”, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un diriģents Andris Poga. Par godu Somijas simtgadei skanēja arī Žana Sibeliusa 2. simfonija.

Darba pirmatskaņojums vienmēr ir īpašs notikums, tāpēc jo sirsnīgi pateicības aplausi skan klausītāju iemīļotajam komponistam jubilāram un mūziķiem.

"Tiešām dvēseliskums, sirsnība un melodiskums - tas ir tas, kas Artura Maskata mūziku raksturo vienmēr un arī šajā reizē," saka LNSO mākslinieciskais vadītājs Andris Poga.

Trīs Baltijas valstu solistu vidū un tieši no izrādēm Ņujorkas ''Metropoliten'' koncertā skan arī mūsu Aleksandra Antoņenko balss. Dziedātājs atzīst, ka Maskata skaņdarbs ir brīnišķīgs. Īpaši viņam pie sirds gājusi igauņu valodā dziedātā daļa - tā esot "tik viegla un tik interesanti uzrakstīta".

"Artura Maskata mūzikā ļoti spēcīgi uztverta Baltijas jūras būtība un emociju esence," saka etnomūziķe Mari Kalkuna (Igaunija).

"Man patīk mana partija, tā ir mistiska, it kā pasaka, it kā par zemūdens pasauli. Ļoti skaists skaņdarbs. Tā ir lieliska jūsu orķestra ideja, un man gods tajā piedalīties. Mēs tik maz zinām par savu kaimiņu mūziku. Vajadzīga daudz biežāka sadarbība," uzsver Kalkuna.

"Man ļoti patīk visa oratorija, un tā ir tik laba ideja sanākt visai Baltijai kopā. Viss ir tik brīnišķīgi – jūsu izcilais orķestris, koris, diriģents un solisti. Īsti “malači”, kā jūs sakāt," - tā operdziedātāja Vida Miknevičute (Lietuva).

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti