Kultūras ziņas

"Zemgales gredzens" pirmizrāde Jelgavā

Kultūras ziņas

12 apustuļi Rīgas Doma dārzā

Sākas "Rīgas A Cappella festivāls"

Ar Lielbritānijas «Voces8» koncertu sākas «Rīgas A Capella festivāls»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Trešdien ar Lielbritānijas vokālā ansambļa “Voces8” koncertu Lielajā ģildē sāksies sestais starptautiskais “Rīgas A Cappella festivāls”. A cappella ir daudzbalsīgs dziedājums bez instrumentāla pavadījuma. Kā zināms, Latvijā šāda muzicēšanas tradīcija ir Dziesmu svētku kustības pamatā, un tā attīstās arī mūsdienu mūzikas izpausmēs. 

Dziedot bez instrumentāla pavadījuma, dziedātājam ir jābūt ne tikai labai un noturīgai balsij. Liela nozīme ir arī dzirdei. Ja dzied kvartetā, kā to dara grupas “Harmony 4 Riga” puiši, ritma un toņa izjūta ir izšķiroša. 

“Rīgas A Cappella festivāla” laikā Mazajā ģildē notiks īpašs koncerts “Barbershop Night”, kurā skatītāji tiks iepazīstināti ar “barbershop” jeb pagājušajā gadsimtā frizētavās radušos īpatnējo dziedāšanas veidu. Bet festivāla atklāšanas koncertā Lielajā ģildē ar renesanses perioda skaņdarbiem un mūsdienu mūzikas populārāko kompozīciju aranžējumiem uzstāsies vokālais ansamblis no Lielbritānijas “Voces8”.

“Mums, mūzikas pārstāvjiem, tas ir liels notikums!” neslēpj festivāla producents Guntis Cimiņš. 

Vokālās mākslas “a cappella” tradīcijas, pateicoties koru kustībai, Latvijā ir senas. Bet arī citviet pasaulē arvien vairāk vokālās grupas un ansambļi gūst atzinību “a cappella” mūzikas atskaņošanā.

“Tagad lielākais trakums ir Āzijā. Tur viss milzīgos apmēros notiek. Gan festivāli, gan kori,” stāsta Guntis Cimiņš. “Ar viņiem grūti sacensties. Ja kādos konkursos, tad ļoti labā līmenī tas viss notiek.”

“Rīgas A Cappella festivāls” ilgs līdz svētdienai, 21. oktobrim. Festivāla noslēguma koncertā Rīgas Svētā Pētera baznīcā ar īpaši veidotu programmu uzstāsies koris “Kamēr…”.
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti