Kultūras ziņas

Esplanādē notikusi lasīšanas zibakcija

Kultūras ziņas

Skaņu mākslas izstāde "Skan II"

Sestdien Valkā notiks lielkoncerts "Cizmes kods"

Ar krāšņu lielkoncertu svinēs Jāņa Cimzes 200 gadu jubileju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Kaut arī Vidzemes draudzes skolotāju semināra ilggadējā direktora, pirmā latviešu tautas dziesmu melodiju krājēja un apdarinātāja, koru mūzikas pamatlicēja Jāņa Cimzes 200 gadu jubileja apritēs tikai 3.jūlijā, ar krāšņu latviešu un igauņu koru dziesmu lielkoncertu "Cimzes kods" tā tiks svinēta jau 31.maijā Valkā.

"Īstenībā jau Jāni Cimzi godinām visu gadu: 7.janvārī viņa sumināšanu iesākām ar Latvijas Radio kora koncertu un noslēgsim 25.oktobrī Rīgas Latviešu biedrības namā," raidījumā "Neatliekama saruna" stāsta Valkas novada domes kultūras darba organizatore Līga Lāne. Viņa arī atklāj: "Pirms desmit gadiem, kad sadarbībā ar Igauniju ieviesām kopīgu Cimzes dzimšanas dienas atceres tradīciju, secinājām, ka igauņi Jāņa Cimzes piemiņu godā pat izteiktāk, nekā mēs paši. Viņš patiesi daudz darījis arī Igaunijas mūzikas kultūras labā. Tāpēc lepojamies, ka Cimzes divsimtā jubileja notiek tieši Valkā, kur esam divas valstis vienā pilsētā. Te tiek rīkots gan seminārs, gan atrodas Cimzes atdusas vieta."

Svētku koncerta "Cimzes kods" mākslinieciskais vadītājs Jānis Petrovskis smej, ka projektā ticis "iemests" jau tad, kad viss rūdzis un bijis jau krietnā gatavībā. "Man bija tikai jāņem vērā daži tabu un visas idejas jāietērpj atbilstošā muzikālā satvarā."

31.maijā Valkas kultūras namā plkst. 12 norisināsies īpaši rīkotā jaundarbu konkursa "Jaunā dziesmu rota" otrā kārta, kur 12 kori dziedās 12 dziesmas. Plkst. 14 žūrija vērs vaļā aploksnes un paziņos uzvarētājus.

Jauktā kora "Sōla" galvenais diriģents Kaspars Ādamsons, kura vadībā nule ieskaņots Cimzes apdaru un viņam veltīto Raimonda Paula, Mārtiņa Brauna un Selgas Mences jaundarbu albums, stāsta, ka piedalīties šajā lielprojektā viņu aicinājis Jānis Erenštreits.

Sadarbības rezultāts ir ļoti labs - dzejnieks Jānis Peters radīja dzeju, un trīs mūsu uzrunātie latviešu autori - Mārtiņš Brauns, Selga Mence un Raimonds Pauls - atbilstoši savam rokrakstam un kora redzējumam izveidojuši veiksmīgus, ērti dziedamus skaņdarbus, kas veido kopēju ciklu "Cimzes stunda"," stāsta Kaspars Ādamsons.

Cikls iekļauts arī Kaspara Ādamsona tikko izlolotajā albumā, kurā līdzās trim minēto autoru jaundarbiem iekļautas arī skanīgākās un daiļākās Jāņa Cimzes dziesmas - tautasdziesmu apdares un līgo dziesmas. Albums klajā nāks tieši 31.maijā.

Visi trīs jaundarbi pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos lielkoncertā, kas sāksies plkst. 19 Valkas brīvdabas estrādē. Līdzās tiem tiks pirmatskaņots arī labi zināmā igauņu komponista Renē Esperes veltījums Jāņa Cimzes piemiņai - oratorija "Pirms gaismas".

Lielkoncertā piedalīsies bērnu, zēnu un jauktie kori no Igaunijas un Latvijas (kopskaitā ap 2000 dalībnieku), Igaunijas Valsts akadēmiskais vīru koris un Bruņoto spēku orķestris, abu valstu Nacionālās operas solisti Renē Soms un Ilona Bagele, Dziesmu svētku Lielās mūzikas balvas ieguvējs koris "Sōla", dūdu un bungu grupa "Auļi" un saksofonu kvartets "n[ex]t move", kura instrumentālajā pavadījumā tiks atskaņots Cimzes dziesmu popūrijs: "Vēlējāmies pierādīt, ka Cimzes dziesmas labi sadzīvo ar mūsdienīgu interpretāciju," saka Kaspars Ādamsons.

Lielkoncertā "Cimzes kods" tiks izmantotas jaunākās tehnoloģijas - krāšņas gaismas un ūdens projekcijas. Pasākuma rīkotāji sola - labu emociju netrūks, un koncerts sagādās spēcīgu saviļņojumu ikvienam klausītājam.

Koncerta scenogrāfiskais noformējums veidots 20.gadsimta sākuma konstruktīvismā, kas bija savam laikam revolucionārs mākslas stils. Arī Cimze un viņa pedagoģiskā darbība bija zināmā veidā revolucionāra, vērtējot tā laika kultūrizglītības norises.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti