Rīta Panorāma

Intervija ar Latvijas bankas prezidentu Ilmāru Rimšēvicu

Rīta Panorāma

Intervija ar jauniešu kora "Balsis" māksliniecisko vadītāju, diriģentu Intu Teterovski

Kokļu mūzikas festivāla koncerts "Kokļu skaņas ziemas mirdzumā"

Ar koncertu Pēterbaznīcā noslēgsies pirmais kokļu ziemas festivāls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Kā iepriekš jau vēstīts, šogad pirmo reizi Latvijā notiek kokļu mūzikas ziemas festivāls. Koklētāji no dažādiem novadiem līdz pat Saulgriežiem muzicēja Latvijas dievnamos un 28.decembra koncertā viņi visi būs kopā Rīgas Svētā Pētera baznīcā. Koncertam izvēlēts skanīgs nosaukums “Kokļu skaņas ziemas mirdzumā".

Iecavas koklētāju ansambļa “Uguntiņa” mūziķe Laura Pastare Latvijas Televīzijas raidījuma "Rīta Panorāma" veidotājiem atzīst, ka kokle ir stilīgs instruments.

Tas ir gaumes jautājums. Manuprāt kokle kļūst aizvien modernāka un arvien populārāka, un jauno komponistu skaņdarbi ienes kokļu mūzikā jaunas vēsmas,” norāda Pastare, stāstot, ka katra kokle skan citādi – katrai ir savs raksturs.

„Kokle ir dvēseles instruments,” uzsver mūziķe.

Festivāla noslēguma koncertā 28.decembrī plkst. 17 Rīgas Svētā Pētera baznīcā piedalīsies koklētāju ansambļi "Kārta", "Accorda", "Cantata", "Balti", "Dzītari", "Raksti", "Pūt, vējiņi!", "Liepa", Iecavas mūzikas un mākslas skolas koklētāju ansamblis "Uguntiņa", Jūrmalas mūzikas vidusskolas koklētāju ansamblis, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas koklētāju ansamblis, Jāzepa Mediņa mūzikas vidusskolas koklētāju ansamblis un solisti – Biruta Ozoliņa (etnogrāfiskā kokle, balss) un Indriķis Veitners (klarnete, saksofons), Megija Bruce (kokle), Kristīne Eltermane (kokle) un Dārta Tisenkopfa (arfa), Inga Šļubovska (soprāns), meiteņu koris "Via Stella".

„Šis festivāls galvenokārt atšķiras ar to, ka tas ir kamermūzikas festivāls,” skaidro Kokļu mūzikas ziemas festivāla iniciatore  Anda Eglīte. „Spēlēs gan koklītes solo, gan kokles dueti būs, un ansambļos ar citiem instrumentiem, piemēram, ar flautu, klarneti, ērģelēm un arfu.

Savukārt Iecavas koklētāju ansambļa “Uguntiņa” vadītāja  Alise Veisa norāda, ka kokles spēlēšana prasa ļoti lielu darbu no jaunajiem mūziķiem. Lai taptu koncerts, nepieciešams ļoti liels mēģinājumu skaits un pamatīgs organizatorisks darbs, „lai to visu sadabūtu kopā,” atzīst Veisa.   

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti