Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Agritu Ozoliņu

Rīta Panorāma

Laika ziņas

Komponista Skota Makalistera "Merkurijs uz Mēness" pirmatskaņojums Latvijā

Ar koncertu «Merkūrijs uz Mēness» atklāj festivālu «Windstream»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pavasara iestāšanos 20.marta vakarā visai netradicionāli aicina svinēt orķestris "Rīga". Latvijas Dzelzceļa muzejā notiks mūzikas festivāla "Windstream" atklāšanas koncerts, kurā mūzika un astronomija savīsies vienotā domā par gaismas un sapratnes nepieciešamību sabiedrībā uz zemes.

Klausītājus gaida tikšanās ar dziedātāju Jāni Šipkēvicu, ģitāristu Matīsu Čudaru, orķestri "Rīga" un diriģentu Valdi Butānu, kuri atskaņos unikālu, 2012.gadā sacerētu komponista Skota Makalistera skaņdarbu "Merkūrijs uz Mēness".

"Merkūrijs uz Mēness", ko autors nosaucis par konceptsimfoniju, šobrīd ir pasaules jaunākās mūzikas topa virsotnē un to atskaņo visā pasaulē. Darba panākumu atslēga slēpjas autora spējā ar sabiedrībā labi zināmu tēlu un ikonu palīdzību (grupas "Pink Floyd" episkais konceptalbums "Dark Side of the Moon", Fredija Merkūrija balss plašās iespējas, kā arī stāsts par mītisko tēlu - vēstnesi Merkūriju) radīt mūziku, kas ļauj klausītājiem paskatīties uz planētu Zeme no augšas, no Mēness.

Diriģents Valdis Butāns atzīst: "Skota Makalistera skaņdarbs ir dialogs ar sabiedrību par mūsdienās aktuālām tēmām. Muzikāli veidots kā kolāža, tas sevī ietver dažādus elementus - simboliskus citātus no klasikas līdz pat popmūzikai un rokmūzikai. Ekspresijas ziņā šo kompozīciju es varētu pielīdzināt Edvarda Munka gleznai "Kliedziens" vai Fjodora Dostojevska literārajiem darbiem. Tā runā nesaudzīgi tiešā un cilvēkiem saprotamā veidā."

Amerikāņu komponists Skots Makalisters ir jau zināms rīdziniekiem, jo pirms trim gadiem festivālā "Windstream" skanēja viņa darbs "Freebirds". Mūzikas žurnāliste Inese Lūsiņa par to rakstīja: "Pēc amerikāņu rokgrupas "Lynyrd Skynyrd" ikoniskās dziesmas "Free Bird" (1973) motīviem veidotajā "cross over" tipa opusā abas klarnetes skanēja nevis kā akadēmiski mūzikas instrumenti, bet kā mežonīgu putnu balsis, turklāt mūziķu dinamiskā uzstāšanās bija teatrāla šī vārda vislabākajā nozīmē."

Kā vēstīts, "Mosties un atceries, dzirdi un baudi!" - ar šādu devīzi pavasara festivālu "Windstream" septīto gadu apmeklēt aicina orķestris "Rīga". Laikā no 20.marta līdz 12.aprīlim koncerti skanēs dažādās telpās Rīgā. Pavasara festivālā "Windstream 2016" orķestris sadarbosies ar izciliem starptautiski atzītiem pašmāju un ārzemju komponistiem un dažāda profila izpildītājmāksliniekiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti