Kultūrdeva

"Kultūrdeva" dodas izzināt portretu gleznošanas pamatus

Kultūrdeva

"Kultūrdevā" viesojas neparasts sadarbības tandēms teātrī – režisore Elita Kļaviņa un gleznotājs Atis Jākobsons

Kultūrdevas ABC: grupa "Opus"

Ar ko izcēlās grupa «Opus»?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Nacionālā enciklopēdija grupu "Opus" atzīst par vienu no spilgtākajiem un populārākajiem ansambļiem 20. gadsimta 80. gados.

Kultūras ABC

LTV “Kultūrdevas" ABC skaidro ievērojamu Latvijas kultūras faktu vēsturi un nozīmi.

Ansamblis radās uz Raimonda Paula dibinātā "Modo" bāzes pēc tam, kad komponists Zigmars Liepiņš, kādu laiku bijis tā vadībā, nolēma radīt pats savu grupu. Viņš paturēja izcilo dziedātāju duetu – Mirdzu Zīveri un Imantu Vanzoviču, kā arī vairākus instrumentālistus.

Grupa "Opus"
Grupa "Opus"

"Opus" darbojās no 1982. līdz 1989. gadam, koncertējot ne tikai Latvijā, bet visā Padomju Savienībā. Grupa "Opus" veiksmīgi īstenoja dažāda žanra programmas – balādes, diskostilu, šlāgerus, instrumentālus skaņdarbus. Repertuāra pamatā bija Zigmara Liepiņa skaņdarbi, bet komponēja arī Uldis Marhilēvičs, Guntis Vecgailis, Aivars Hermanis.

"Opus" izcēlās ne tikai ar spilgtu muzikālo, bet arī vizuālo individualitāti, ar spilgtiem skatuves tērpiem un atraktīvu priekšnesumu. To veicināja solistu studijas Krievijas Teātra institūtā, lieliskā saspēle un aktiermeistarība.

Zigmars Liepiņš
Zigmars Liepiņš

Visi grupas dalībnieki iesaistījās 1988. gada lielākajā muzikālajā notikumā – Zigmara Liepiņa un Māras Zālītes rokoperā "Lāčplēsis".

Vairākas grupas dziesmas ir valstī nozīmīgākās mūzikas aptaujas "Mikrofons" laureātes.

Līdztekus "Opus" darbībai ansambļa instrumentālisti Harijs Zariņš, Guntis Vecgailis, Oļegs Upenieks aizrāvās ar smago roku. Viņi izveidoja paralēlu projektu ar nosaukumu "Opus Pro".

Bet grupas dibinātājs Zigmars Liepiņš ir viens no mūsdienu Latvijas ražīgākajiem un veiksmīgākajiem komponistiem. Viņš ir arī uzņēmējs, piedalījies "Radio SWH" veidošanā un bijis Latvijas Nacionālās operas valdes priekšsēdētājs.

Kultūras ABC

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti