Labrīt

Elīna Egle: Latvijas drošības un aizsardzības industrijas ir gatavas izaugsmei

Labrīt

Eksperti: PIlnībā izslēgt gāzi no elektrības un siltuma ražošanas diez vai izdosies

Jauniestudējumu Rīgas Doma kora skolā piedzīvo Kārļa Lāča mūzikls "Pūt, vējiņi"

Ar Kārļa Lāča mūziklu «Pūt, vējiņi!» absolvē Rīgas Doma kora skolas jaunie mūziklu mākslinieki

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Pirms septiņiem gadiem pēc Annijas Putniņas-Hermanes iniciatīvas Rīgas Doma kora skolā tika izveidota Mūziklu nodaļa. Šogad nodaļai bija ceturtais izlaidums, to absolvēja seši jaunieši, daļa no kuriem mūzikla mākslu turpinās studēt ārzemēs. Kā diplomdarbu, beidzot nodaļu, viņi iestudēja Kārļa Lāča mūziklu "Pūt, vējiņi!", kas spoži apliecināja viņu talantu un četru gadu laikā uzkrāto zināšanu bagāžu. Tagad diplomdarbu būs iespēja redzēt arī plašākam skatītāju lokam, jo šīs nedēļas otrajā pusē trīs vakarus mūziklu izrādīs Nacionālās mākslu vidusskolas koncertzālē.

Ļoti daudziem vēl būs spilgtā atmiņā Liepājas teātrī iestudētais Kārļa Lāča mūzikls "Pūt, vējiņi!" pēc Raiņa lugas motīviem ar Evitas Mamajas un Jāņa Elsberga libretu Dž.Dž. Džilindžera režijā. Mūzikls iekaroja milzīgu skatītāju mīlestību un arī kritiķu atzinību, saņēma nozīmīgas teātra balvas.

Tagad to būs iespēja redzēt jaunā versijā, iestudējumā, ko veidojis režisors Mārtiņš Kagainis un ko par savu diplomdarba izrādi bija izvēlējušies Rīgas Doma kora skolas Mūzikla dziedātāju programmas šī gada absolventi. Iestudējums ir arī ļoti nopietns kopdarbs, jo tajā iesaistījušies audzēkņi no kopumā četrām mākslas skolām, stāsta iestudējuma mākslinieciskā vadītāja Una Stade, kas Doma kora skolā vada Mūziklu nodaļu: "Trīs no projektā iesaistītajām skolām ir Nacionālās mākslu vidusskolas sastāvdaļa. Viens no mūsu mērķiem bija – iesākt vairāk sadarboties. Šis ir pirmais lielais mēģinājums to izdarīt. ''Rozentāļi'' darbojās ar visu, ko jūs redzat vizuāli, ar tērpiem darbojās Mākslas un mediju tehnikums, horeogrāfiju veidojusi viena meitene no Horeogrāfijas skolas.

Vēsturiski vienmēr tika uzskatīts, ka visas mūsu skolas mazliet savā starpā nedraudzējas, mazliet konkurē, bet izrādās, tad, kad visi saprot, ka projekts ir viens un mērķis ir viens, ir pilnīgi cita attieksme.

Tas ir milzīgs ieguvums, jo skaidrs, ka lieli, skaisti mākslas darbi vienmēr ir komandas darbs."

Iestudējuma "Pūt, vējiņi!" mēģinājums
Iestudējuma "Pūt, vējiņi!" mēģinājums

Mūziklā iesaistās gan visi šī gada Mūziklu programmas absolventi, gan arī nodaļas audzēkņi no citiem kursiem. Baibas lomu dzied skolas beidzēja Vaida Vovere, bet Ulda lomu – pirmā kursa audzēknis Ralfs Puzāns. Abiem ļoti patikusi Liepājas teātra izrāde, bet viņu versija esot pilnīgi atšķirīga no tās, abus arī ļoti saista Kārļa Lāča mūzika.

"Kārlis Lācis ir ziķeris. Manā skatījumā tas ir tiešām labākais latviešu mūzikls. Tik krāšņs un eklektisks. Caur mūziku veidojas tik daudz tēmu un aktualitāšu," uzsver Vovere. "Taču dziedāšanas ziņā tā nav tā vienkāršākā mūzika. Tas ir bijis tāds izaicinājums, ko mēs visi ļoti labprāt esam pieņēmuši, un katrs savus dziedamos gabalus izstrādājuši ļoti, ļoti no sirds un ar ļoti lielu darbu. Es ceru, ka šis būs viens no vokāli labākajiem uzvedumam šim mūziklam."

Ralfs Puzāns piekrīt, ka šis ir viens no labākajiem latviešu mūzikliem: "Es varu pateikt, ka priekš mana – Ulda – tēla melodija ir uzrakstīta ļoti labi. Es varu nodziedāt visu, man nav nekādu grūtību. Varbūt dažos brīžos pietrūkst drusku elpiņas, bet viss pārējais ir ļoti, ļoti labi."

Iestudējuma "Pūt, vējiņi!" mēģinājums
Iestudējuma "Pūt, vējiņi!" mēģinājums

Režisors Mārtiņš Kagainis uzskata, ka šis ir viens no visjauneklīgākajiem "Pūt, vējiņu" iestudējumiem, kāds jebkad bijis. Tā kā viņš ar šī gada absolventiem sastrādājies gandrīz visu četru gadu garumā, tad viņš ļoti labi var novērtēt arī viņu izaugsmi.

"Viņi kā tādi sūklīši ļoti labi uzsūc lietas, viņiem ir ļoti laba darba ētika. Ja šīs lietas ir, tad arī meistarība aug ne tikai gadu laikā, bet arī ar katru mēģinājumu.

Tā ir tā labā iezīme, kas man ļoti simpatizē un kāpēc es piekrītu darboties ar viņiem. Ja cilvēks strādā, tad rezultāts neizpaliks. Un tas, ka jau atkal daži no viņiem ir tikuši mācīties ārzemēs, nav sagadīšanās," skaidro Kagainis.

Arī Vaida Vovere, kam mūziklā Baibas loma, mūzikla mākslu turpinās apgūt ārzemju augstskolā, un tāds ir ne viena vien absolventa tālākais ceļš. Vovere atklāj: "Mana draudzene, kas aizpagājušajā gadā absolvēja, tagad mācās Manhetenas Mūzikas augstskolā, un es esmu iestājusies Glāzgovā, Karaliskajā Skotijas konservatorijā. Tas, es domāju, pierāda to, ka Rīgas Doma kora skolas Mūziklu nodaļa tiešām ir ar lielu jaudu un potenciālu. Es domāju, ka noteikti to varēs redzēt šajā uzvedumā."

Iestudējuma "Pūt, vējiņi!" mēģinājums
Iestudējuma "Pūt, vējiņi!" mēģinājums

Lai arī mums joprojām nav muzikālā teātra, muzikālas izrādes Latvijā top, un tā ir iespēja sevi izpaust arī Mūzikla nodaļas audzēkņiem, vēl nesen viņi bija redzami mūziklā "Zvaigznes bērns" un "Kaupēn, mans mīļais". Mūziklu nodaļas vadītāja Una Stade stāsta: "Manuprāt, prakses iespējas ir pietiekamas, uzvedam, jo acīmredzami cilvēki nāk. Tās ir labās ziņas.

Man kāds kolēģis teica, ka es audzinot bezdarbniekus. Bet ne visi no viņiem kļūst par mūziķiem. Daudzi no viņiem kļūst par producentiem, menedžeriem. Cilvēkiem, kam mūzika rūp, bet varbūt viņi nevēlas būt uz skatuves. Daļa arī no šī 4. kursa ies tālāk pa menedžmenta līniju tieši ar tādu uzdevumu – attīstīt mūziklu kustību Latvijā."

Šī gada Mūziklu nodaļas absolventu diplomdarba izrāde "Pūt, vējiņi!" būs skatāma 7., 8. un 9. jūlijā Nacionālās mākslu vidusskolas Emīla Dārziņa koncertzālē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti