Kultūras ziņas

Septembris bez kino festivāliem

Kultūras ziņas

Slazds skatītājiem Dailes teātrī

Viesturs Kairišs iestudē operu Berlīnē

Ar Kairiša iestudējumu sezonu sāk Berlīnes Komiskā opera

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latviešu kino, teātra un operas režisors Viesturs Kairišs sadarbībā ar mākslinieci Ievu Jurjāni Berlīnes Komiskajā operā ("Komische Oper Berlin") ir iestudējis Bendžamina Britena operu "Sapnis vasaras naktī", kas tapusi pēc tāda paša nosaukuma Viljama Šekspīra lugas motīviem.

Operas pirmizrāde notiek svētdien, 15. septembrī, un tā vienlaicīgi ir arī Berlīnes Komiskās operas sezonas atklāšanas izrāde, vēsta operas mājaslapa. Šim uzvedumam ir īpaša un simboliska nozīme. Par operteātra sezonas atklāšanas izrādi izvēlēts Bendžamina Britena darbs, jo šis ir komponista simtgades gads. Izrādes diriģente – igauniete Kristīna Poska.

Vācu žurnāls “Bild” vēsta, ka pirmizrādes atmosfēra bijusi ļoti pacilāta un smiekli esot skanējuši ik pēc pāris minūtēm, savukārt Berlīnes Koncertu un Operas kritikas žurnāls uzsver iestudējuma krāsainību un attaisno diezgan pikanto tēlu atainojumu, skaidrojot, ka Šekspīra materiāls pirmkārt ir mistērija.

„Saspringti jau tas bija, protams – tā tomēr ir liela pirmizrāde un arī komplicēts, sarežģīts darbs. Britena mūzika Vācijai ir pietiekoši neparasta,” stāsta Kairišs.

Kairiša iestudējumā lomas izdzied Komiskās operas trupa; dzied gan vācieši, gan turks, krievs, ungārs, amerikāniete, rumāniete, taču Paka lomā būs redzams latviešu aktieris Gundars Āboliņš.

Gundars Āboliņš, manuprāt, bija lielisks Paka lomā. Tas viņam bija ļoti grūts darbs, bet viņš ar to tika galā," atzīst Kairišs.

Piedāvājumu iestudēt šo operu Kairišam izteicis operas jaunais intendants Barijs Koskis pēc Riharda Vāgnera "Dievu mijkrēšļa" iestudējuma noskatīšanās Latvijas Nacionālajā operā.

Berlīnes Komiskā opera pēdējā desmitgadē izveidojusies par vienu no vadošajiem operteātriem Vācijā, 2007.gadā tā izpelnījās prestižo "Gada operteātra" balvu, ko ik gadu piešķir žurnāls "Opernwelt".

Izrādes plānotas arī 21.un 29.septembrī, 4., 10., 26.oktobrī, kā arī nākamā gada 8.jūlijā.

Šajā sezonā Kairišs iestudēs arī Kārļa Marijas Vēbera romantisko operu "Burvju strēlnieks" Ķelnes operā, pirmizrāde plānota 12. aprīlī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti