Labrīt

Brīvdienās varēs noskatīties Latvijas smilšu animācijas teātra izrādi bērniem

Labrīt

Rīgas cirkā notiks laikmetīgā cirka apvienības "Svalbard" kabarē izrāde

Ventspils teātra nams "Jūras vārti" atzīmē desmit gadus kopš rekonstrukcijas

Ar izcilu mūziķu koncertu 10 gadus pēc rekonstrukcijas atzīmēs Ventspils teātra nams «Jūras vārti»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ventspilī vienā vakarā divi muzikāli notikumi, kur akadēmiskais savīsies ar laikmetīgo un mūziķi Latvijas klausītājam sniegs vēl nebijuši skaņu pasaules baudījumu. Trešdienas vakarā desmit gadus kopš vērienīgās rekonstrukcijas atzīmēs Ventspils teātra nams “Jūras vārti”. 

Pirmo reizi Latvijā uzstāsies nīderlandiešu pianists Jūps Bēvings (Joep Beving), savukārt koncerta otrajā daļā būs iespēja dzirdēt Johana Sebastiana Baha “Svītas čellam” čellista un komponista Pītera Gregsona (Peter Gregson) no Lielbritānijas uzstāšanos tandēmā ar Jubilejas čellu kvintetu. 

“Skatuves noformējumu veidos mākslinieks Kaspars Podnieks, it īpaši koncerta otrajā daļā. Jubilejas reizē būs īpašs skatuves noformējums,” pastāstīja Ventspils teātra nama “Jūras vārti” producents un nu jau arī topošās koncertzāles “Latvija” mākslinieciskais vadītājs Miks Magone. 

Līdz šim Magone radis un arī turpmāk Latvijas klausītājiem radīs iespēju apmeklēt mūsdienu akadēmiskās vai laikmetīgās mūzikas pasākumus, kas raisījuši interesi vietējos klausītājos un te tikai. Kā teica Miks Magone, šie notikumi ir saistoši arī kultūras tūristiem no citām Latvijas pilsētām. 

“Zinot konkrēto mūziķu – nīderlandiešu pianista Jūpa Bēvinga un skotu izcelsmes čellista Pītera Gregsona daiļrades cienītājus un ņemot vērā viņu līdzšinējo māksliniecisko karjeru, kā tā ir veidojusies, nopelnus un prasmes mūzikā, es domāju, tā ir nozīmīga mūziķu, spēlētāju vizīte,” uzsvēra Magone.

Abiem mūziķiem tā būs pirmā viesošanās Latvijā.  Nīderlandiešu pianists Jūps Bēvings savu pirmo debijas albumu klajā laida tikai pirms dažiem gadiem, bet viņa paša spēkiem vienatnē radītais un ierakstītais debijas albums “Solipsism” tiešsaistē klausīts vairāk nekā 140 miljonus reižu. Tas mūziķus ierindo starp šobrīd klausītākajiem klaviermūzikas skaņražiem, atklāja Miks Magone.  

Par Latvijā vienreizēju un līdz šim nebijušu notikumu solās kļūt arī J. S. Baha radīto skaņdarbu interpretācijas čellistu izpildījumā. Koncerta otrajā daļā uzstāsies čellists un komponists Pīters Gregsons kopā ar pašmāju mūziķiem.

“Kopā ar Jubilejas čellu kvintetu, kuru veido latviešu mūziķi un kurus īpaši esam izvēlējušies dalībai šajā koncertā, viņi kopīgi  – seši čellisti - izpildīs visiem labi zināmās J. S. Baha svītas čellam Pītera Gregsona interpretācijā. Proti, pirmkārt, pārlikumā sešu čellu sastāvam, jo Bahs oriģināli radījis svītas solo instrumentam. Pīters Gregsons priekšnesumu papildinājis ar delikātiem elektronisko skaņas radīšanas ierīču skārieniem,” teica Magone.

Koncertā dzirdēsim Ēriku Kiršfeldu (Liepājas Simfoniskais orķestris), Ievu Upatnieci un Jāni Rinkuli (Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris), Ernestu Cīruli, gados jaunāko mūziķi, kurš, būdams Ventspils Mūzikas vidusskolas audzēknis, ir arī pilnvērtīgs Ventspils Kamerorķestra dalībnieks. Pēteris Ozoliņš no Ventspils Kamerorķestra sprieda, ka tā ir interesanta pieredze - spēlēt kopā ar pašmāju un ārvalstu mūziķiem šādā sastāvā: “Var kaut ko vērtīgu paņemt, mācīties un attīstīt. Tas ir pats labākais, un šāda veida pasākumi ir visinteresantākie.  Kāpēc Pīters Gregsons, kāpēc mēs viņu gaidām, kāpēc gribam ar viņu sadarboties un dzirdēt viņu? Baha svītas zina katrs čellists, tās ir dzirdētas visdažādākajās interpretācijās, kā jau Bahs un baroks, bet viņam ir savs, jauns skatījums uz lietām, kas ir ierastas, zināmas, bet tieši šis jaunais skatījums, jaunais vaibsts ir tas, kas saista visvairāk."

Ventspils teātra nama „Jūras vārti” jubilejas koncerts notiks 15. maija vakarā, bet drīzumā, sagaidot koncertzāles “Latvija” atklāšanu Ventspilī šī gada 26. jūlijā, akadēmiskās mūzikas koncerti būs klausāmi tieši tur. Savukārt profesionālo teātru izrādes un populārās mūzikas koncerti turpinās skatītājus un klausītājus priecēt Ventspils teātra namā “Jūras vārti”. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti