Kultūras ziņas

Realitātes arheoloģija poļu klasiķu fotogrāfijās

Kultūras ziņas

Attiecību īpatnības laikmetīgā cirka valodā

Iveta Apkalna atklāj Garīgās mūzikas festivālu

Ar Ivetas Apkalnas koncertu atklāts Garīgās mūzikas festivāls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ar spožās latviešu ērģelnieces Ivetas Apkalnas solokoncertu “Eņģeļi un dēmoni” Rīgas Domā atklāts 23. starptautiskais Garīgās mūzikas festivāls. Valsts akadēmiskā kora “Latvija” un tā mākslinieciskā vadītāja, diriģenta Māra Sirmā rīkotā festivāla programmā šogad ir gan komponistam Gijam Kančeli veltīts piemiņas koncerts, gan jaundarbi, gan džezs un gospeļmūzika.

Ivetas Apkalnas solokoncerts “Dēmoni un eņģeļi” Rīgas Domā pulcēja kuplu skaitu mūzikas cienītāju. Koncerta programmas izvēlē izcilā ērģelniece balstījās uz muzikāli atšķirīgiem un spilgtiem tēliem – dēmonisko lēdiju Makbetu no Dmitrija Šostakoviča operas, eņģeļiem, kas uzceļ katedrāli Olivjē Mesiāna darbā “Mūžīgās katedrāles parādīšanās”, un Ferenca Lista mūziku, kas ataino laicīgo un garīgo spēku cīņu.

Ivetai Apkalnai šī bija saviļņojoša uzstāšanās, jo viņas iepriekšējais solokoncerts Rīga Domā izskanēja tieši pirms desmit gadiem.

Koncerta apmeklētājs komponists Pēteris Vasks par dzirdēto teica:

“Kādas ērģeles, kāda mūzika, kāda ērģelniece tur augšā. Kaut kas tāds, ka kādu brīdi bijām paradīzē.

Dievs runā ar mums caur mūziku. Tas ir visiem saprotams. Tādi svētki pēc tik ilga laika atkal būt šeit – paradīzē!”

Arī koncerta apmeklētāja Jeļena uzteica koncerta un Rīgas Doma īpašo atmosfēru: “Mēs nebijām pēc restaurācijas bijuši, un pirmie iespaidi ir nopietni. Gribas aizvērt acis un visu aizmirst. Man ļoti patika.”

Savukārt koncerta apmeklētājs maestro Raimonds Pauls atzīmēja:

“Viņa spēlē brīnišķīgi! Ļoti labi. Viņa ir meistars. Ērģeles, baznīca, viss tas jau rada savu.”

Ar Apkalnas solokoncertu tika atklāts Valsts akadēmiskā kora “Latvija” rīkotais starptautiskais Garīgās mūzikas festivāls, kas norisinās jau divdesmit trešo reizi. Šogad viens no centrālajiem festivāla notikumiem būs gruzīnu komponista Gijas Kančeli piemiņas koncerts, kurā izskanēs leģendārā komponista pēdējie opusi, tostarp pats pēdējais darbs “Tsutisopeli”.

Starptautiskā Garīgās mūzikas festivāla koncerti izskanēs Rīgas Svētā Pētera baznīcā un Rīgas Domā. Jau otro gadu programmā iekļauts arī džeza mūzikas vakars.

“Man ir ļoti liels prieks, ka Rīgas Doma kora skola ir izveidojusi Džeza fakultāti un mums šobrīd ir gan mācību spēki, gan jaunie talanti,” uzsver Garīgās mūzikas festivāla direktors Māris Ošlejs. “Es ceru, ka patiešām izdosies šis koncerts, jo Brāmsa Rekviēms šogad ir atlikts Lieldienās, ir atlikts Cēsu mūzikas festivālā. Es ceru, ka kopīgiem spēkiem ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri mums izdosies Brāmsa rekviēmu galu galā atskaņot Rīgā.”

Izskanot Johannesa Brāmsa “Vācu rekviēmam”, Garīgās mūzikas festivāls Rīgas Domā noslēgsies 5. septembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti