Ar gavēņa laika dziedājumiem uzstāsies atjaunotais Latvijas Pareizticīgās baznīcas koris

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

4. aprīlī koncertzālē "Ave Sol" ar Lielā Gavēņa laika dziedājumu koncertu uzstāsies Latvijas Pareizticīgās baznīcas vīru koris "Logos". Tēva Joana Šēnroka atjaunotais 12 vīru koris turpina pirms daudziem gadiem populārā Pareizticīgās baznīcas Metropolīta kora dziedāšanas tradīcijas. 

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

2013.gada nogalē tēvs Joans Šēnroks - diriģents, Maskavas garīgā semināra, Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultātes un Latvijas Mūzikas akadēmijas absolvents, īstenoja ilgstoši lolotu ieceri izveidot profesionālu kori pareizticīgās mūzikas koncertprogrammu atskaņojumiem. Uzaicinātie divpadsmit profesionālie dziedātāji apvienojās, lai jau Ziemassvētkos piedalītos vairākos liturģiskajos svētku dievkalpojumos.

Kora dalībnieks Arnis Paurs intervijā Latvijas Radio stāsta, ka pamudinājums atjaunot Pareizticīgās baznīcas kordziedāšanas tradīcijas bijušas ne vien tēva Joana iniciatīva, bet arī katra dalībnieka iekšējā nepieciešamība. Tādā veidā korī savu vietu atraduši diriģents Rihards Rudzītis, ērģelnieks Roberts Hansons, tenors Jānis Kurševs, kā arī citi lieliski izpildītāji. 

Kora nosaukums "Logos" ("vārds" no grieķu valodas) izvēlēts, balstoties Jāņa evaņģēlija pirmajā pantā - "Iesākumā bija Vārds..."

Kora repertuārā ietilpst ne tikai garīgie dziedājumi, bet arī citi korim rakstīti skaņdarbi. Kā īpašu nākotnes plānu Paurs min sadarbību ar igauņu komponisti Gaļinu Grigorjevu. 

Koncertā, kuram jāsniedz ieskats pareizticīgās baznīcas kultūrā un mūzikā, skanēs dažādos laika posmos gavēņa noskaņai radītie garīgās mūzikas dziedājumi, kā arī krievu un citu tautu komponistu radītie kora skaņdarbi. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti