Kultūras ziņas

Piesaki savu kultūrvietu "Kilogramam kultūras"!

Kultūras ziņas

Valsts dibināšanas simulācija Nacionālajā teātrī

Eiropas Savienības baroka orķestra sveiciens Latvijai

Ar ES baroka orķestra sveicieniem Latvijai sākas Baha kamermūzikas festivāls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Šajā svētku nedēļā ar baroka mūzikas skanējumu sevi piesaka 18. starptautiskais Baha kamermūzikas festivāls. Otrdien, 13.novembrī, vakarā atklāšanas koncertā Mazajā ģildē pirmo reizi Latvijā uzstāsies Eiropas Savienības baroka orķestris. Festivāla galvenie akcenti ir franču baroks un to valstu mūzika, kuras šogad svin pastāvēšanas simtgadi.   

Eiropas Savienības (ES) baroka orķestra mājvieta ir Antverpene, kur jaunie mūziķi pulcējas, lai pasaules izcilāko baroka mūzikas meistaru vadībā apgūtu šīm žanram nepieciešamās īpašās muzicēšanas prasmes. Viņu uzstāšanās tiešām ir gaidīta.

Šis ir ļoti īpašs jauniešu orķestris. Tā ir kā skola, kur viņi mācās un izbauda baroka mūzikas skaistumu. Tajā spēlē jaunieši no Francijas, Polijas, Spānijas, Rumānijas, Itālijas un citām Eiropas valstīm.

“Es esmu francūziete, tādēļ mani palūdza izveidot franču baroka mūzikas programmu. Spēlējām 17. gadsimta autora Anrī Kamprā mūziku. Viņš nācis no Eksprovansas, tāpat kā es,” atklāj baroka vijolniece, diriģente no Francijas Amandīne Bejiere.

“Man baroks ir kā popmūzika, tikai no senatnes – ritmisks, vienkāršs un tiešs. To spēlēja ne tikai elites mūziķi, bet arī ielu muzikanti,” viņa piebilst.

Ko jauniešiem nozīmē spēlēt baroka mūziku?

“Interesantākais ir baroka mūziku spēlēt ne kā “muzejisku vērtību”, bet ar mūsdienīgu piegājienu. Cilvēki mēdz domāt, ka baroks ir kas svešāds un tāls, bet patiesībā tā ir populāra un visiem pieejama mūzika,” saka baroka orķestra mūziķe, flautiste no Horvātijas Eleonora.

“Mani, pirmkārt, piesaista mūzikas skaistums, estētika un jaukas melodijas. Ja labi apgūsti tā laika instrumentu tehniku un žestus, tad vari sagādāt baudījumu publikai,” stāsta baroka orķestra mūziķis, altists no Lietuvas un Izraēlas Nataniels.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti