Ar dziesmu vakaru «BrāliBrāli» godinās kormūzikas dižgarus Imantu un Gido Kokarus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Ar svētku dziesmu vakaru “BrāliBrāli” 14. augustā pulksten 21.00 Mežaparka Lielajā estrādē tiks godināti kormūzikas dižgari Imants un Gido Kokari viņu simts gadu jubilejās, informēja Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienībā. Koncertam tiešraidē varēs sekot līdzi portālā LSM.lv.

Leonīds Vīgners savulaik, Kokaru prāt, neesot zinājis fiziku. ““Balsis un virsma!” izsaucās Kokari. “Maza grupa nespējot izdziedāt, neskan tas dižums!? Mums ar draud izgāšanās?! No kurienes nāk skaņa?!” Imants Kokars plātījās rokām un brēca. Akustika nāk no jumta, no aizmugures. Skaņai vajadzīga virsma! Lai pierādītu sen dabā zināmo, reiz Kokari izretināja “Ave Sol”, lai sastājas Lielajā estrādē. Šķita, ka viss kopkoris dzied. Vēl spīdošāk! Pa visu estrādi skanēja kā ērģeles. Vajadzīga akustiskā virsma. Lai skaņai būtu, kur atsisties, lai balss var ieskanēties. Lai ir virsma! Ideālā variantā būtu, ja dziedātāji varētu stāties katrā otrajā rindā. Tā ir akustiska lieta. Sauca Kokari,” raksta Laima Muktupāvela grāmatā “Brālibrāli”.

“Arī mēs šajā notikumā “BrāliBrāli. Kokariem – 200” apliecināsim šo būtisko un intriģējošo faktu, Kokaru nedzēšamo degsmi meklēt jaunus kormūzikas skanējuma horizontus. Koncertā Latvijas diriģentu koris, kurš īpaši sapulcējas par godu šim vakaram, iemieso Kokaru mantojumu un tur to dzīvu ik dienas sadarbībā ar saviem īpašajiem koriem,” skaidroja režisors Juris Jonelis.

Gandrīz divu stundu ilgajā dziesmu vakarā izskanēs brāļu Kokaru iemīļotas kordziesmas, ko septiņpadsmit virsdiriģentu vadībā izpildīs Rīgas kamerkoris “Ave Sol” un Latvijas diriģentu koris apmēram 400 dziedātāju sastāvā.

Savos skaņdarbos piedalīsies arī komponisti Mārtiņš Brauns, Arturs Maskats, Zigmars Liepiņš un Raimonds Tiguls. Vakaru caurvīs dižgaru “spārnotie” teicieni un stāsti no viņu dzīvēm. To vadīs kādreizējā Rīgas kamerkora “Ave Sol” dziedātāja, muzikoloģe Liene Jakovļeva un muzikologs, Latvijas Radio “Klasika” programmu vadītājs Orests Silabriedis. Koncerta radošajā grupā ir tās vadītājs diriģents Romāns Vanags, kā arī Mārtiņš Klišāns un Ints Teterovskis.

Apmeklējot pasākumu klātienē, jāievēro valstī noteiktie epidemioloģiskie drošības noteikumi; pasākumu drīkst apmeklēt personas, kuras pasākuma norises dienā varēs uzrādīt derīgu Covid-19 vakcinācijas vai izslimošanas sertifikātu (“zaļais” drošības līmenis).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti