Labrīt

Saulkrastu novadā finansiālus un administratīvus ieguvumus pēc novadu reformas neizjūt

Labrīt

VK: Nepieciešams pārskatīt izvēlēto pieeju bioatkritumu sistēmas ieviešanai

Ar dziesmām pret Lukašenko režīmu – Rīgā uzstājas "Brīvais koris" no Baltkrievijas

Ar dziesmām pret Lukašenko režīmu – Rīgā uzstājas «Brīvais koris» no Baltkrievijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Dziedot par brīvību Baltkrievijā un atgādinot sabiedrībai par teju divus gadus valdošo pašpasludinātā prezidenta Aleksandra Lukašenko agresīvo režīmu, šovakar, 8. jūnijā, Lielajā Ģildē uzstāsies "Brīvais koris" no Baltkrievijas. Tā ir kustība, kas dzimtenē ir aizliegta, tāpēc māksliniekiem nācies emigrēt. Rīgā priekšnesums skanēs vairākās daļās, kopā veidojot vienotu stāstu par valstī piedzīvoto.

"Brīvais koris" jeb kā to sauc kaimiņzemē – “Volny Chor” – radās 2020. gada augustā, kad daudzās Baltkrievijas pilsētās sākās masu protesti pret pašpasludināto autoritāro prezidentu Aleksandru Lukašenko, kuru opozīcija, Eiropas Savienība un citas valstis apsūdz par viltotiem rezultātiem prezidenta vēlēšanās.

"Brīvais koris" no Baltkrievijas
"Brīvais koris" no Baltkrievijas

Kora pirmsākumi meklējami, kad protestos iesaistījās Baltkrievijas Valsts filharmonijas mūziķi, kuriem pievienojās mākslinieki no citām apvienībām. To vidū bija koristi, vokālisti, folkmūziķi, diriģenti un arī parasti cilvēki.

Viņi savu nostāju izrādīja arī dažādās neierastās vietās, piemēram, māju pagalmos un lielveikalos, kur rīkoja tā saucamos flešmobus jeb zibakcijas, kuru laikā dažas minūtes dziedāja un pēcāk ātrumā izklīda, lai nenokļūtu policijas rokās. Taču kā stāsta kora diriģente Gaļina Kazimirovska, gadu pēc pirmajiem protestiem dzimtenes vara sākusi viņus vajāt. Tāpēc māksliniekiem nācies pārvākties uz Polijas galvaspilsētu Varšavu, no kurienes koristi Rīgā ir ielidojuši.

"Brīvais koris" no Baltkrievijas
"Brīvais koris" no Baltkrievijas

"Mēs pārvācāmies, lai, pirmkārt, glābtu savu dzīvību un nenokļūtu cietumā, un lai turpinātu kora darbību. Uz Rīgu mēs atbraucām, jo esam uzņēmušies misiju. Ja nevaram to darīt mājās, mēs to darām tur, kur to varam. Otrkārt –

mēs visur cenšamies runāt par Baltkrieviju un par to, kas jau teju divus gadus notiek. Mēs liekam neaizmirst par sevi. Pie tā nedrīkst un nevajag pierast.

Mums tas ir veids, kā reprezentējam valsti. Tā savā veidā ir mūsu balss par tiem cilvēkiem, kas ir cietumā un nevar neko pateikt. Uz Rīgu mēs atbraucām ar šo pašu mērķi – pastāstīt latviešiem un pārējiem cilvēkiem, kuriem nav vienalga, par to, kas notiek ar Baltkrieviju," skaidro Kazimirovska.

"Brīvais koris" no Baltkrievijas
"Brīvais koris" no Baltkrievijas

Lai Baltkrievijas vara nespētu koristus identificēt un attiecīgi veikt represijas pret viņu tuviniekiem, dziedātāji neatklāj savu vārdu un priekšnesumos uzstājas ar aizsegtām sejām.

Viens no uzrunātajiem dalībniekiem atzīmē, ka lepojas pārstāvēt kolektīvu, piebilstot – apziņa, ka tu dari kaut ko svarīgu savas tautas un valsts labad, rada ļoti spēcīgas emocijas: "Es pilnībā saprotu, ka tagad Ukrainas kara dēļ ir mainījies rakurss par labu Ukrainai. Neatkarīgi no tā, mēs atbalstījām, atbalstām un turpināsim atbalstīt Ukrainas tautu cīņā par savu brīvību, neatkarību un teritoriālo veselumu. Tai pat laikā mēs vēlamies, lai cilvēki neaizmirst arī par mūsu valsti, jo Eiropas centrā valda militārā hunta. Citiem vārdiem to nosaukt nevar."

"Brīvais koris" no Baltkrievijas
"Brīvais koris" no Baltkrievijas

"Brīvais koris" Lielajā Ģildē uzstāsies ar koncertu "Mēs esam kopā!", kurā dziedāšot himnas, ko Baltkrievijā neizpilda jau teju gadsimtu, un dziesmas, kas sarakstītas, balstoties uz dzejniekiem, kuru darbi Baltkrievijā esot aizliegti.

Koncerts sastāv no piecām tematiskām daļām. Tās ir – "Ielu gājieni", "Aizturēšanas", "Nāves", "Emigrācija" un "Kopā ar Ukrainu".

Priekšnesums veido vienotu stāstu par pēdējos gados Baltkrievijā piedzīvoto – sākot no pirmajiem protestiem un beidzot ar atbalstu Ukrainai, stāsta Kazimirovska: "Informācijas neziņas dēļ pasaulē attieksme pret Baltkrieviju ir mainījusies. Mums par to ir ļoti sāpīgi un smagi. To mēs uz savas ādas nekad neesam piedzīvojuši, ka Baltkrieviju uztver kā agresorvalsti.

No mūsu puses tehnika virzās uz Ukrainu, bet visa Baltkrievija ir pret karu. Mēs vēlamies pasaulei parādīt, ka mēs arī esam okupēti. Mūsu valsti ir iekarojuši. Visas armijas struktūras ir krievu kontrolē."

"Brīvais koris" no Baltkrievijas
"Brīvais koris" no Baltkrievijas

Koncertu organizē Ziemeļvalstu Ministru padomes birojs Latvijā. Tā direktors Stēfans Ēriksons atklāj, ka mākslinieku uzstāšanās Rīgā ir saistīta ar Baltkrievijas demokrātiskās kustības līderes Svjatlanas Cihanouskas vizīti. Kora uzstāšanās, viņaprāt, gaidāma augstā kvalitātē. Turklāt klausītāji vēstījumu uztvers, jo vietējai sabiedrībai dziedāšana kā pretestības veids ir saprotams.

"Šis koncerts atgādinās par to, ka Baltkrievijā tagad arī ir lielas problēmas. Protams, mēs visi zinām par situāciju Ukrainā. Galvenā cīņa tagad ir Ukrainā, bet viss ir saistīts. Mēs esam kopā. Tas ir arī koncerta nosaukums. Es uzskatu, ka ļoti svarīgi neaizmirst par to, ka Baltkrievija arī ir un ir daudz baltkrievu, kuri vēl cīnās par savu brīvību Baltkrievijā un, protams, ārpus tās," uzsver Ēriksons.

Koncerts ir bez maksas, bet tam ir iepriekš jāpiesakās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti