Rīta Panorāma

"Mīla zem gobām"- tīro jūtu stāsts Nacionālajā teātrī

Rīta Panorāma

Sākas Rīgas fotomēnesis 2016

Intervija ar Regīnu Deičmani

Ar ciklu «Jauno talantu tramplīns» koncertseznu sāk Mazā Mežotnes pils

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

13.maijā sezonas atklāšanas koncertā Mazajā Mežotnes pilī, turpinot 2014.gadā aizsākto ciklu „Jauno talantu tramplīns”, uzstāsies vijolniece Magdalēna Geka (Latvija) un pianists Antuāns de Grolē (Antoine de Grolée; Francija), ceturtdienas „Rīta Panorāmā” pastāstīja Mazās Mežotnes pils saimniece Regīna Deičmane.

Koncertā, kurš sāksies  plkst.19.30, skanēs Kloda Debisī Sonāte vijolei un klavierēm Sol mažorā, Lučiano Berio Sekvence VIII vijolei solo, Kamila Sen-Sānsa 1.sonāte vijolei un klavierēm Re minorā un Morisa Ravēla Rapsodija “Čigāniete” vijolei un klavierēm.

Vijolniece Magdalēna Geka (1992) pirms dažiem gadiem ieguvusi koncertmākslinieka diplomu Parīzes Reģionālajā konservatorijā, bet 2015.gadā ar augstāko novērtējumu – bakalaura grādu Parīzes Nacionālajā Mūzikas un Dejas konservatorijā, kur mācījās pie profesora Svetlina Ruseva. Šobrīd mūziķe turpina studijas maģistrantūrā, bet no šā gada septembra studēs arī Karalienes Elizabetes Mūzikas kapelā, Beļģijā pie slavenā „Artemis” stīgu kvarteta. Šogad mūziķe uzstāsies piedalīsies prestižajā Kuhmo Kamermūzikas festivālā Somijā, festivālā „La Roque d’Antheron” un LNSO „Vasarnīcā” Cēsīs, kā arī sniegs solokoncertus dažādās Eiropas valstīs.

Kā soliste viņa uzstājusies kopā ar orķestriem „Hamburgas Simfoniķi” (Hamburger Symphoniker), Špora filharmonijas orķestri (Deutsche Spohr Philharmonie), Čerņihivas filharmonijas simfonisko orķestri (Ukraina), Vidzemes Kamerorķestri, Liepājas Simfonisko orķestri un citiem; bijusi dažādu meistarklašu dalībniece. Kopš 2012.gada spēlē Jaunajā Eiropas kamerorķestrī Francijā un kopš 2014.gada arī ir „Kremerata Baltica” vijolniece.

Magdalēna Geka ir ļoti aktīva kamermūziķe, un ar viņas iniciatīvu tapis festivāls „Jaunie Latvijas kamermūziķi – Saulkrastiem”, kas vasarā pulcē ārzemēs studējošos latviešu studentus aizraujošām kamermūzikas programmām. Kopā ar „Jaunajiem Kamermūziķiem” 2015.gada februārī un martā Magdalēna koncertēja vairākās  Latvijas pilsētās, kā arī Latvijas Radio studijā ierakstīja Dmitrija Šostakoviča „Klavieru kvintetu”. Tāpat viens no viņas mērķiem ir popularizēt mūsdienu klasisko mūziku. Viņa ir pirmatskaņojusi ap divdesmit jaundarbu gan solo, gan kamerorķestrī. Pēdējā laikā Magdalēna ir cieši sadarbojusies ar komponistiem Asiju Ahmetžanovu un Santu Bušs (Latvija), Gabrielu Sivaku un Karu Arndtu (Francija), Volfgangu Maršneru (Vācija). Kopš 2015.gada septembra spēlē klavieru trio „Sōra”, ar kuru jau uzvarējusi vairākos starptautiskos konkursos.

Savukārt Antuāns de Grolē (1984; Francija) ir viens no savas paaudzes spilgtākajiem pianistiem un aktīvākajiem kamermūziķiem. Būdams Margaritas Longas konkursa laureāts, viņš ir viens no savas paaudzes spilgtākajiem pianistiem un aktīvākajiem kamermūziķiem. Klavierspēli studējis Lionas Nacionālajā Konservatorijā pie Pjēra Pontjē, studijas turpinājis pie Hortenses Kartjē-Bresonas, kā arī Imolas Pianistu akadēmijā (Itālijā) pie Borisa Petrušanska. Viņš papildinājies meistarklasēs pie profesoriem Jevgēnija Mogiļevska, Valentīna Erbena u.c., tāpat vairākkārt bijis slavenā klaviermūzikas festivālā “La Roque d’Anthéron” rezidējošo ansambļu sastāvā. Antuāns ir slavenā Margaritas Longas konkursa laureātu, tāpat triumfējis konkursos „Flame” un „Teresa Llacuna”. Viņš kļuvis par Banque Populaire fonda, Šarla Ulmona fonda un ProMusicis starptautiskās balvas laureātu.

Antuāns piedalījies daudzos festivālos, spēlējis teju visās svarīgākajās Francijas koncertzālēs, tāpat koncertējis Briselē, Romā, Londonā, Marokā, Spānijā un citviet pasaulē. Mūziķis spēlējis solo kopā ar Francijas Nacionālo orķestri, Lionas Nacionālo orķestri, Moldāvijas kamerorķestri, Varšavas Operas orķestri; viņš ir Parīzes Nacionālās konservatorijas profesoru Svetlina Ruseva vijoles un Mišela Štrausa čella klašu koncertmeistars.

Antuāns ir uzstājies gan Medici.tv, gan Francijas Radio, kur ieguvis klausītāju balvu. Kopš 2014.gada viņš ir festivāla „Muzikālie mirkļi Tarnā” mākslinieciskais vadītājs.

29.jūlijā plkst. 20, tad klausītājiem būs iespēja baudīt  2015. gada Lielās mūzikas balvas nominācijā “Gada jaunais mākslinieks” laureāta, izcilā latviešu pianista Georgija Osokina solokoncertu.

20.augustā plkst. 20 Mazajā Mežotnes pilī notiks jau tradicionālais koncerts „Pēteris Vasks ielūdz. Vasara. Mežotne”. Svinot fonda piecu gadu jubileju,  Pētera Vaska fonds rīko Mākslas plenēra noslēguma koncertu, kuru sniegs izcilā dziedātāja un LNO soliste Ieva Parša.

Biļetes uz Mazās Mežotnes pils koncertiem var iegādāties „Biļešu paradīzes” kasēs un pirms koncertiem – pasākuma norises vietā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti