Kultūras ziņas

Ievas Ekmanes-Bites "Atspulgs"

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Jūrmalas festivāla atklāšanā izskan pazīstamas operu ārijas

Ar Bizē, Verdi un Pučīni operām atklāts Jūrmalas festivāls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Žorža Bizē "Karmena", Džuzepes Verdi "Dons Karloss", Džakomo Pučīni "Bohēma" – tā ir neliela daļa no operām, kuru fragmenti izskanēja Jūrmalas festivāla atklāšanas galā koncertā. Populārākās opermūzikas lappuses bija iespēja dzirdēt gan festivāla orķestra un pieredzējušu solistu, gan nesen kā iepazīto Belvederes jauno operas solistu konkursa laureātu izpildījumā.

Pavisam nesen Belvederes jauno operas solistu konkursā spilgti uzmirdzēja vairāki solisti. Tostarp konkursa 2. vietas ieguvējs, ukraiņu baritons Ņikita Ivasečko un beļģiete Luīze Fora, kas Jūrmalas festivāla atklāšanas koncertā izdziedāja pazīstamu operu ārijas.

Muzikoloģe Inese Lūsiņa par Foru teica: "Viņa ir vienkārši ļoti burvīgs soprāns. Liriska, bet reizē spodra. Ar tādu spodru, ļoti dzirdu balsi. Tajā pašā laikā tādu siltumu, tādu sirsnību un tādu spēju gaismot balsi, ienest tajā nianses, krāsas. Vienkārši ļoti brīnišķīga dziedātāja. Man ir ārkārtīgs prieks, ka viņa tik ātri atgriezās šeit pat Dzintaros.

Tāpat uz skatuves kāpa jau iepriekš Jūrmalā iepazītā Doroteja Bīnerte, Rodrigo Porras Garulo, kā arī soliste no Kijivas operas – Olha Matušenko.

Dzintaru koncertzāles valdes loceklis Guntars Ķirsis uzsvēra: "Ja mēs skatāmies šovakaru, tad mums bija tik ļoti plaši pārstāvēta pasaules karte – gan Beļģija, gan Meksika, Ukraina, mūsu pašu brīnišķīgais Jūrmalas festivāla orķestris, diriģents Mārtiņš Ozoliņš. Tā mēs arī veidojam to vakaru – kā opermūzikas svētkus."

Šī gada Belvederes konkursa dalībnieki Jūrmalas festivālā piedalījās pirmo reizi. "Es biju priecīga redzēt, cik ļoti publika bija pacilāta un kā uztvēra šo koncertu. Es no viņiem jutu dažādas emocijas, tas man palīdzēja dziedāt un dot viņiem vēl vairāk. Tas bija pagodinājums," gandarīta bija Luīze Fora.

Īpašu jauno mūziķu ievērību izpelnījās diriģents Mārtiņš Ozoliņš, viņa darbu novērtēja arī muzikoloģe Inese Lūsiņa: "Šī ir tā reize, kad speciāli jāpievērš uzmanība tam, cik mums ir izveidojies artistisks, brīvs, muzikāls, par sevi nu jau pārliecināts diriģents, kurš ar prieku un ar tādu šarmu var darboties uz skatuves un mūzika viņam skan."

Festivāla turpmāko programmu varēs iepazīt līdz 24. jūlijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti