Ar amerikāņu mūzikas koncertu uzstāsies īpaši izveidots pūtēju orķestris

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Piektā Baltijas valstu pūtēju orķestru diriģentu un ansambļu vadītāju foruma ietvaros Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) Lielajā zālē 2. novembrī pulksten 11 amerikāņu diriģentes Ērikas Neidlingeras virsvadībā ar amerikāņu mūzikas programmu uzstāsies īpaši šai programmai izveidots Mūzikas akadēmijas pūtēju orķestris.

Īpašais pūtēju orķestris atskaņos amerikāņu komponistu – Ārona Koplenda, Voltera S. Hārtlija, Viljama Šūmaņa, Kerolainas Bremeres, Vinsenta Persičeti un Leonarda Bernsteina darbus pūtēju orķestrim. Ieeja koncertā par ziedojumiem.

Nedēļas nogalē, 2. un 3. novembrī, JVLMA norisināsies jau piektais Baltijas valstu pūtēju orķestru diriģentu un ansambļu vadītāju forums, kura laikā notiks dažādas meistarklases un vairāki koncerti, tostarp arī JVLMA pūtēju orķestra koncerts "Amerikāņu mūzika".

Foruma iesākšana ar JVLMA orķestra koncertu jau kļuvusi par tradīciju. Koncertā tradicionāli piedalās arī pasaulē atzīts pūtēju orķestru diriģents, diriģējot savas dzimtās valsts komponistu skaņdarbus. Pie diriģenta pults šajos forumos jau stāvējis Lorenzo Della Fonte no Itālijas, Henijs Ramaekers un Frīds Dobelsteins no Nīderlandes, Timotijs Reinišs no Lielbritānijas.

Šoreiz – amerikāņu diriģente Ērika Neidlingera. Diriģente atbraukusi no pasaulē pūtēju aprindās labi zināmās "DePaul" universitātes Čikāgā, kurā ir teicama pūtēju orķestra un diriģēšanas programma un kurā viņa pati jau vairākas gadus arī pasniedz diriģēšanu un vada pūtēju orķestri.

Koncertprogrammā iekļauti katra pasaules pūtēju orķestru repertuārā esoši skaņdarbi, piemēram, Ārona Koplanda „Outdoor Overture" un pūtēju orķestru komponista Vinsenta Persičeti „Divertimento". Programmā iekļauts arī krāšņs veltījums čellistam Mstislavam Rostropovičam - uvertīra "Slava!", kuras autors ir viens no vispazīstamākajiem ASV komponistiem Leonards Bernsteins.

Koncerta programma divas dienas pirms Rīgā paredzētā koncerta, ceturtdien, 31. oktobrī plkst. 19 būs novērtējama Valmieras Kultūras centrā. Viesdiriģente Ērika Neidlingera ne tika diriģēs JVLMA pūtēju orķestri Valmierā, bet arī strādās ar Valmieras Valsts Ģimnāzijas pūtēju orķestri „Si bemols" (diriģents Mārtiņš Birnis), vadot kustību meistarklases.

Baltijas valstu pūtēju orķestru diriģentu un ansambļu vadītāju forums ir vienīgais šāda veida nozares profesionāļu saiets Baltijas valstīs, kurš ik gadu īsā, koncentrētā laika periodā - divās dienās, dažādos formālos un neformālos veidos - meistarklasēs, diskusijās, prezentācijās, pieredzes apmaiņā, izstādēs, koncertos - uzrunā un izglīto mūzikas skolotājus, orķestru diriģentus un ansambļu vadītājus.

Meistarklases forumā vadīs Ērika Neidlingere (ASV), Lina Baublīte (Lietuva), Timotijs Elans Votsons (Lielbritānija), Tāvī Matss Uts (Igaunija), Raitis Ašmanis, Maija Švēdenberga un Jānis Porietis (Latvija). Forumā piedalīsies arī Jelgavas novada un pilsētas jauniešu bigbends un Valmieras Valsts ģimnāzijas pūtēju orķestris „Si bemol".

2.novembrī pulksten 16.40 JVLMA Lielajā zālē muzicēs Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolas, Jāzepa Mediņa Rīgas 1.mūzikas skolas, Pārdaugavas mūzikas un mākslas skolas audzēkņi, kā arī jaunie mūziķi no Tabasalas mūzikas skolas (Igaunija) un Nacionālās M.K.Čurļoņa mākslu skolas (Lietuva). Savukārt pulksten 19 Latvijas Universitātes Lielajā aulā notiks Latviešu mūzikas koncerts, kurā piedalīsies Latvijas Universitātes pūtēju orķestris, diriģenti Jānis Puriņš (Latvija), Linda Keubena (Nīderlande). Koncerta programmā Jāzepa Vītola „Polonēze", Andra Riekstiņa „Polka-promenāde" un Ilzes Arnes „Koncertmūzika trompetei ar pūtēju orķestri", solists Jānis Porietis (Latvija).

Šajā koncertā klausītāji dzirdēs arī interesantus angļu komponista Džona Holanda latviešu tautas dziesmu aranžējumus pūtēju orķestrim, saksofona solo Timotijs Alans Votsons (Lielbritānija). „Tumša nakte, zaļa zāle" skanēs gan Andra Baloža, gan igauņu komponista un diriģenta Ota Kaska versijā pūtēju orķestrim. Pirmatskaņojumu piedzīvos Selgas Mences „Ezera ainava" orķestrim un korim, piedalīsies arī Latvijas Universitātes jauktais koris „Juventus", diriģents Mārcis Imants.

Svētdien, 3.novembrī, pulksten 10 JVLMA Ērģeļu zālē notiks Jāzepa Vītola 150.gadu jubilejai veltītā kompozīciju konkursa „Mana Tautasdziesma" godalgoto skaņdarbu autoru apbalvošana un koncerts, bet pulksten 13 JVLMA Lielajā zālē skanēs Lietuviešu un igauņu mūzikas koncerts, kurā piedalīsies Jauniešu pūtēju orķestris „Auseklītis", diriģenti Valdo Rīelmā (Igaunija), Kazis Daugela (Lietuva), Haralds Bārzdiņš (Latvija). Programmā – komponista un aranžētāja Kazis Daugela skaņdarbi no Lietuvas Dziesmu svētku un Baltijas valstu studentu Dziesmu un deju svētku „Gaudeamus" repertuāra. Igauņu mūziku pārstāvēs Davida Otto Virkhausa un Valdo Rītelmā oriģinālskaņdarbi.

Forums noslēgsies pulksten 15.30 JVLMA Lielajā zālē ar Latvijas Nacionālo bruņoto spēku bigbenda koncertu, diriģents Aleksandrs Kreišmanis (Latvija). Abas dienas no plkst. 10 JVLMA būs apskatāma mūzikas instrumentu izstāde, kurā piedalīsies Lietuvas, Latvijas un Igaunijas mūzikas instrumentu veikali.

Pirmais Baltijas valstu pūtēju orķestru diriģentu un ansambļu vadītāju forums 2009. gadā radās kā nepieciešamība aktivizēt nozares profesionāļus Baltijas valstīs, taču ar katru gadu interese par foruma norisēm jūtama no aizvien plašākas auditorijas ārvalstīs. Šī gada forumu apmeklēs Krievijas pūtēju orķestru asamblejas prezidents Anatolijs Dudins, WASBE (Pasaules pūtēju orķestru asociācija) Austrumeiropas sekcijas vadītājs Jozefs Čikota (Ungārija), Somijas pūtēju orķestru asociācijas prezidents Reine Ampuja, kā arī viesi no Polijas, Krievijas un Nīderlandes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti