Kultūras rondo

Rīgas festivāls šogad skanēs jūlijā. Stāsta Guntars Ķirsis

Kultūras rondo

Vizma Belševica un valodas dziļums. Ieskats diskusijā “Vizma un mūsdienas”

Apvienība "Nepāriet" iepazīstina ar albumu "Lūk" ar Marta Pujāta dzejoļu ciklu

Apvienības «Nepāriet» albumā izskanēs Marta Pujāta dzejoļu cikls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Dzejnieks Marts Pujāts īpaši apvienībai “Nepāriet”, kurā muzicē Jānis Šipkēvics un domubiedri, uzrakstījis jaunu dzejoļu ciklu, un sadarbībā radīts pirmais oriģinālmūzikas albums “Lūk”, kas 31. maijā dažādās mūzikas straumēšanas platformās nonāks klausītāju rīcībā.                    

Muzikālais projekts “Nepāriet” apvieno Alisi Josti, Eviju Vēberi, Loreti Medni, Jāni Šipkēvicu, Kārli Jostu, Matīsu Čudaru, Miķeli Putniņu un Rinaldu Maksimovu. Tas radās 2017. gadā, Šipkēvicam sapulcējot domubiedrus, lai kopīgi atskaņotu Imanta Kalniņa mūziku jaunās interpretācijās. Pēc veiksmīgas sadarbības mūziķi nolēma turpināt kopīgu radošo darbu, veidojot pirmo viņu pašu oriģinālmūzikas albumu.

Aicinājums izveidot īpaši kolektīvam “Nepāriet” paredzētu dzejoļu ciklu tika izteikts dzejniekam Martam Pujātam. Stāstījumu Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" turpina Šipkēvics: “Es biju priecīgs Martu uzrunāt jau iepriekš, dažādus darbus veidojot kopā. Kad tapa šis “Nepāriet” jaunais albums, ar jaunu mūziku, mums bija vēlme pēc jaunas izteiksmes arī vārdiski. Man šķita, ka Marts būs tas, kuru es labprāt uzrunāšu. Marts teica – jā, un tas izrādījās ļoti labs ”jā”.”

Taujāts, vai dzejot pēc lūguma nav sarežģīti, Pujāts atbild, ka viņam kā reiz ļoti patīk konkrēts uzdevums: “Jo skaidrāks uzdevums, jo es varu netveramāk izpausties."

Apvienības mūziķei Evijai Vēberei šī bijusi pirmā sastapšanās ar Marta Pujāta dzeju. Viņa atminas, ka reiz, mērojot garu ceļu uz koncertu Liepājā, Jānis Šipkēvics visiem “Nepāriet” biedriem izdalījis jaunos dzejoļus un aicinājis izvēlēties. Visu atlikušo ceļu mūziķi pavadījuši lasot un daloties savās sajūtās. Galu galā katrs atradis pa dzejolim, kuram radīt mūziku.

Vēbere piebilst, ka caur šo procesu ļoti pietuvinājusies Pujāta radošajam garam. 

Pirmo tikšanās reizi ar apvienībai radīto dzejas ciklu siltām jūtām atminas arī Lorete Medne. Viņa atklāj, ka toreiz, nonākot brauciena galamērķī – koncertzālē “Lielais dzintars”, telefonā iedziedājusi pa ceļam “atnākušo” melodiju. “Bieži vien ir tā, ka tu paņem tekstu, un jau lasot tev prātā raisās domas, kā tas varētu būt. Tā kā busiņā es īsti negribēju dungot, sapratu, ka man tas jāatceras līdz brīdim, kad būšu Liepājā. Un tā tas arī bija,” pieredzē dalās Medne. 

Iepazinis mūziķu sarakstītās dziesmas, dzejnieks vērtē, ka daļa bija tuvāk, daļa tālāk no tās sajūtas, kāda viņam bijusi rakstot. “Bet man liekas, ka tieši tas ir forši, ka

mūzikas autoriem nav uzdevums uzminēt tieši manu sajūtu. Viņi vienkārši izmanto manu tekstu, lai tālāk realizētu savas sajūtas.

Es ar vienlīdz lielu baudu klausos gan tos gabalus, kur tā pati stīga turpinās, gan tos, kur ir kāda jauna stīga atklāta,” stāsta Marts Pujāts.

Albuma “Lūk” ieraksts tapa 2020. gada septembrī, Rīgā, skaņu inženiera Gata Zaķa virsvadībā, viņš arī veidojis pēcapstrādi. Albuma noformējumu darinājusi Marta Pujāta māsa Lāsma Pujāte, kura kopā ar brāli saņēma šī gada Latvijas Literatūras gada balvu par Labāko darbu bērniem, dzejoļu krājumu “Ej nu ej”. 

Pirmdien, 31. maijā, albums “Lūk” nonāks klausītāju rīcībā dažādās mūzikas straumēšanas platformās. Tāpat pirmdien vietnē “YouTube” notiks pirmizrāde grupas dalībnieka Miķeļa Putniņa režisētajam klipam “Ness”, kurā savas un Anša Bērziņa animācijas filmas “Ness un Nesija” ainas ļāva izmantot Roze Stiebra.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti