Apvienība «Kreisais krasts»: Mēs esam godīga, patiesa, atklāta mūzika

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

„Kreisais krasts” (“KK”) ir viena no lielākajām un visilgāk esošajām repa apvienībām Latvijā. Sākoties no 2002. gada un uzņemot pamatīgus apgriezienus sešus gadus vēlāk, "KK" ir spējis izraisīt spēcīgu rezonansi. Atceros, ka pirmo reizi, dzirdēju "KK" kādā ballītē, kur skanēja dziesma “A kas ta man”. Tagad, krietnu laiku pēc tam, ar "KK" pārstāvjiem Pionieri (Juris Šteinfelds), Punktu uz I (Ingus Šusts) un Jeekaa (Jānis Kumpiņš) tikāmies Punkta “Labo ierakstu studijā”, lai parunātos par "Kreisā krasta" atgriešanos, pēc pāris gadu klusāka perioda un virzību uz apvienības debijas albumu.


- Jūsu jaunākā videoklipa sākumā ir manāms mūziķis un laika ziņu diktors Ansis Klintsons, izpildot visai neierastu laika ziņu prognozi. Kā jums izdevās sarunāt Ansi uz “Logi vaļā” filmēšanu?

Pionieris: Ansis Klintsons ir foršs un talantīgs džeks. Mums ar Dairi un Ansi Klintsonu pirms laba laika bija kopdziesma. Strādājot pie “Logi vaļā”, man likās, ka dziesmas sākums varētu būt ar jautru paziņojumu, par to, ka ārā būs karsts. Es atcerējos par Ansi un sapratu: “Kurš gan labāk varētu ierunāt laikapstākļu prognozi, ja ne laika ziņu diktors?” Mēs sazvanījāmies ar Ansi, viņš piekrita, nofilmējām viņu ar “zaļo ekrānu” tepat “Labo ierakstu” studijā un pielikām lidojošo šķīvīti fonā, kā arī vēl mazas, interesantas detaļas.

- “Logi vaļā” Youtube video aprakstā jūs esat ielikuši atsauces uz "KK" vēsturi, sākumu, ap 2002. gadu. Tātad, kāds tieši bija "Krasta" sākums? Kas ar ko satikās?

Pionieris: - Principā 2000. gadā man kopā ar Mazo Z un Valteru bija grupa “True Enemy”, un netālu no mūsu rajona repoja arī citi čaļi. Mums bija vēlme kaut ko kopīgi darīt ar viņiem, taču mūsu grupā visus uzņemt būtu bijis par sarežģītu. Un tad mēs iedomājāmies, ka varētu visus Pārdaugavas reperus apvienot zem viena nosaukuma “Kreisais krasts”. Jāpiebilst, ka “Kreisais krasts” nozīmē ne tikai reperus, tu vari arī būt mūziķis no Pārdaugavas un rezultātā būt daļa no apvienības.

“Krasta” pirmā dziesma ir no 2002. gada. To sauca “Kreisais krasts” un tur dzirdami mani un Mazā Z teksti. To nav dzirdējis neviens cits, izņemot mūs pašus. (Smejas) Man šī dziesma joprojām ir.

- „Kreisā krasta” pirmais publiskāk pieejamais mixteips iznāca ap 2008. gadu. Tātad jau sešus gadus pēc apvienības dibināšanas. Līdz ar to gribu pavaicāt, kāda bija jūsu tālākā virzība, līdz pirmajam miksteipam?

Pionieris: - “KK” vārds nāca līdzi visiem projektiem, ko īstenoju. Viens no pirmajiem projektiem, kur parādījās „Kreisais krasts", bija miksteips “Zasulauka bīts”. Tas bija 2004. gada miksteips, izdots kasetē un ierakstīts no abām pusēm.

Pēc tam uz kādu laiku kustība apstājās, jo mums vairs nebija iespēja ierakstīties manā Zasulauka ierakstu studijā. Tāpat arī cilvēki pašķīrās, daži devās uz ārzemēm vai sāka nodarboties ar ko citu.

Patinot pāris gadus uz priekšu, 2006. gadā iznāca mans pirmais miksteips “Iniciācija”. Es iepazinos ar jauniem cilvēkiem, kas papildināja “Krasta” sastāvu – Nātre, Dairis, Ritvars, Ivans. Kopīgi mēs kļuvām par aktīvāku kustību, pirms tam “KK” bija vairāk pagrīdē. Rezultātā neilgi pēc tam tapa pirmais „Kreisā krasta” miksteips, 2008. gadā.

Punkts uz I: - Pēc pirmā miksteipa kustībai pievienojāmies es, Jeekaa un Eiksho. Tas notika laika periodā, kad es pārvācos uz Āgenskalnu un biju ierīkojis tur vienu no “Satin pasauli” (repa apvienība, kuras sastāvā ir Punkts uz I, Jeekaa, Kaizers, Reiks un Eiksho) studijām.

Jeekaa: - Mēs tajā brīdī jau mēdzām tikties un aktīvi sadarboties ar džekiem no “Krasta”.

Punkts uz I: - “Satin pasauli” studijā mēdza parādīties Pionieris, tāpat arī Ritvars pie mums ierakstīja savu “audiokladi”, tapa Nātres miksteips un tā tālāk.

Jeekaa: - Tā vienā brīdī mēs sapratām: “Kāda jēga būt, bet tai pašā laikā nebūt “Kreisajā krastā”, un bez liekām ceremonijām kļuvām par daļu no “KK”. Vienīgā atšķirība tajā laikā bija tāda, ka Kaizers palika tikai iekš “Satin pasauli”. Šobrīd Kaizers arī ir daļa no "Krasta".

- Ja pareizi saprotu, šobrīd "Kreisā krasta" sastāvs ir lielākais, kāds jebkad tas ir bijis.

Punkts uz I: - Jā, iepriekš mēs bijām zem divdesmit cilvēkiem, tagad esam pāri.

Pionieris: - Bija viens posms, kad bijām līdz piecpadsmit cilvēkiem, bet tik daudz, kā šobrīd, nē.

Jeekaa: - Tie nav tikai reperi. Piemēram, Toms Rings arī ir daļa no “KK”, viņš nāk ar savām idejām un palīdz mums video filmēšanā, vizualizēšanā un tā tālāk. Tāpat arī mums ir savi bītmeikeri. Uz to cilvēku skaitu, skaidrs, ka ir pasīvāki un aktīvāki dalībnieki. Mums nesen pievienojās Cepums, džeks, kas ir ļoti aktīvs un radošs. Viņam ir daudz neizlaista materiāla. Un tad ir tādi cilvēki kā es vai Mazais Z, kam ir nepieciešams tas papildus “grūdiens”, lai sākotnējā pasivitāte pazustu.

- Kurā brīdī jūs sapratāt, ka „Kreisais krasts” atgriezīsies atpakaļ ar jaunu albumu?

Punkts uz I: - Es atceros, ka mēs vēlējāmies izdot albumu jau 2011. gadā. Bijām izveidojuši video, kurā aicinājām bītmeikerus uz sadarbību. Tolaik mēs visi diezgan aktīvi turējāmies kopā, tāpat arī kustībā bija Ritvars un Nātre. Domājām: “Nu tūlīt taisīsim!”, bet tad atnāca dzīve – dažiem tās bija problēmas ar vielām, dažiem laimes meklējumi ārzemēs. Katrs aizgāja savu solo ceļu, līdz vairāki no mums atkal sanāca kopā un sajuta, ka ir vēlme taisīt albumu.

Jeekaa: - Tagad atceroties, teikšu, ka ir labāk, ka albums top tagad.

Mēs vairs neesam puikas, mēs esam nobriedušāki, zinām, ko mēs gribam un negribam.

Tāpat ir dažādi iemesli, kāpēc atsevišķi dalībnieki ir atsijājušies un citi ir pievienojušies klāt. Juris (Pionieris) ir atbildīgs par to, ka viņš iegulda savu enerģiju un motivāciju. Ingus (Punkts) ir atbildīgs par to, ka mēs vispār savācāmies kopā, viņš saliek konkrētus laikus un datumus mūsu tikšanās un ierakstu reizēm.

Punkts uz I: - Ieraksti notiek šeit, pie manis “Labo ierakstu studijā”. Es uzņemos darba organizēšanas pienākumus.

Jeekaa: - Punkts uz I un Pionieris ir tie divi džeki, kas mūs var savākt, un būtu grūti, ja viņu abu nebūtu. Iespējams, tad tas viss tikai paliktu kā sarunas ielās.

- Vienā no Pioniera nesenajām intervijām tika minēts, ka jūsu albumā būs samērā gari gabali, uz septiņām, astoņām minūtēm, kā “Logi vaļā”.

Jeekaa: - Lai nomierinātu klausītājus, “Logi vaļā” ir garākā albuma dziesma.

Pionieris: - Jā, “Logi vaļā” ir garākā. Pašlaik (visi smejas).

Punkts uz I: - Domāju, ka tik garas dziesmas vairāk nebūs, varbūt tikai vēl viena. Pārējās dziesmas būs īsākas, bet arī samērā garas – ap četrām piecām minūtēm. Vairākās dziesmās ir plānots ap trim četriem reperiem.

Jeekaa: - Piebildīšu, ka albumā, atšķirībā no mūsu miksteipiem, nebūs nevienas solo dziesmas.

Pionieris: - Mēs apzināmies, ka mūsu ir daudz. Ja mēs visi būtu vienā dziesmā, tas būtu diezgan nereāli.

Punkts uz I: - Jā, uz viena bīta noteikti.

- Varbūt dziesmas ar četrām bītu maiņām?

Punkts uz I: - Varbūt, jā, bet arī tas būtu samērā ilgs process un tam arī būtu jāskan gaumīgi. Domāju, ka formāts, kā strādājam pašlaik, ir pietiekami labs – kopā sanāk trīs četri cilvēki un kopā rada dziesmu. Ir dziesmas, kur ir garāki, ir dziesmas, kur īsāki panti.

Jeekaa: - Protams, radošais process ir dažāds. Mēdz tapt arī dziesmas, kur biedri nav līdz galam uztvēruši uzdevumu, dziesmai nav vienotas virzības, pieturēšanās pie tēmas. Beigās ir grūti saprast, par ko dziesma vispār ir.

Punkts uz I: - Jā, taisīt tīrus “reprezentus” bez jebkāda pamatmotīva vairs nav interesanti. Mēs vēlamies virzīties tālāk, uz dziesmām ar noteiktu tematu, kuru katrs reperis var izgaismot no savas perspektīvas.

- Ņemot vērā jūsu kuplo skaitu, kā jūs nonākat pie lēmuma – lūk, šis džeks būs uz tā pavadījuma, tas uz cita? Kurš ir atbildīgs par “Krasta” muzikālajām izvēlēm?

Punkts uz I: - Pagaidām viss ir sācies no manis – es nopērku, sarunāju bītu, un tad piedāvāju džekiem, kuri ir ar mieru uz šī pavadījuma būt. Dažreiz man jau ir skaidra vīzija – uz šī gabala labi varētu izklausīties Grifs vai arī Pionieris. Mūsu materiāls atrodās uz kopīga “mākoņa”, kur atrodas pavadījumi, demo ieraksti un tā tālāk. Ja kādām no dziesmām ir brīva vieta, tad tie, kas noklausās, var pieteikties vai nu ar savu pantu, piedziedājumu, vai ko citu. Mēs studijā esam vismaz reizi nedēļā, viss notiek!

Jeekaa: - Piemēram, es biju ieradies studijā ar vienu pantu, kuru vajadzēja ierakstīt. Pēc tam es izlaidu nākamās nedēļas ierakstu sesiju un, pārrodoties mājās, “mākonī” redzu tam pašam gabalam jau ieskaitītu piedziedājumu no Ivana. Mēs esam runājuši par kopējo ideju dziesmai – motīvs ir saistīts.

Pionieris: - Tā mēs lēnām liekam to kopējo “puzli”, katrs atstāj pa savam gabaliņam.

- Tomēr - kurš šo puzli liek kopā? Vai visi apvienības dalībnieki, vai arī jums ir kāds kodols, kas ir vairāk atbildīgs par kopējo bildi, idejām?

Pionieris: - Ar savām idejām un mūziku var nākt katrs, un tad pārējie pieslēdzas.

Punkts uz I: - Mūsu mērķis patlaban ir ierakstīt pēc iespējas vairāk dziesmu un tad sākt atsijāšanas procesu līdz apmēram padsmit gabaliem. Tas nenozīmē, ka dziesmas, kas būs palikušas aiz borta, nevarēs dzirdēt. Daļa no tām tiks, iespējams, realizētas citā formātā – individuālo dalībnieku albumos, EP, singlos un tā tālāk.

- Kā jūs raksturotu „Kreiso krastu” pāris teikumos?

Jeekaa: - Kreisais krasts” – apvienība, ne grupa. Lojalitāte, draugi, viens virziens.

Punkts uz I: - Es to nosauktu kā godīgu, patiesu, atklātu mūziku. Manuprāt, tas ir mūsu darbības princips.

 

Pionieris: - Es piekrītu viņiem abiem un vēlētos vien piebilst – reps par dzīvi.

- Man šķiet, ka līdzīgs “reps par dzīvi” motīvs manāms arī tavā ''Facebook'' ziņā, kurā tu publicēji “Logi vaļā”. Vai tajā minētais atspoguļo "Kreisā krasta" mērķus?

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Pionieris: - Ne gluži, tas ir vairāk mans personīgais viedoklis. Daudzi tam var nepiekrist un neticēt, tāpat arī tas nav visu “krastiešu” uzskats. Es gribētu dzirdēt, lai mākslinieki vairāk atbild par saviem vārdiem, kad runā ar klausītāju. Nevis lai šeit notiek lēta mētāšanās ar vārdiem kā popmūzikā vai šlāgerī. Vārdiem un mūzikai ir liels spēks un, ja tu nes sliktu “mesidžu”, tas pasaulei neko labu nenesīs.

Punkts uz I: - Par mūsu kopējiem mērķiem – mēs plānojam izdot albumu, doties koncertēt un veidot kustību – aizdoties uz dažādām pilsētām un tā tālāk.

Jeekaa: - Mūsu ir tik daudz, katram no „KK” albuma noteikti ir arī savas vēlmes – Jurim (Pionierim) tas ir viens, man kaut kas cits.

Es, piemēram, vēlētos panākt to, lai man nav kauns par to, ka es esmu reperis. Lai cilvēki redz, ka reps nav tikai mazu puiku būšana. Es esmu pieaudzis cilvēks, man ar dzīvi viss ir kārtībā un man sirdī ir vieta repam.

Ja pareizi atceros, vienā Kurta intervijā viņš sacīja: “Visi sevi sauc par reperiem, es izdomāšu sev citu vārdu.” Es negribu tā justies. Es vēlos sacīt, ka esmu reperis un saņemt līdzīgu reakciju, kā ja es būtu teicis vārdu basģitārists vai bundzinieks.

- Kad mēs varētu sagaidīt "Kreisā krasta" albumu?

Punkts uz I: - Mūsu sākuma uzstādījums bija tāds, ka mēs ierakstām albumu šogad. Tomēr, laikam ejot, izskatās, ka albuma publicēšanai būs nepieciešams ilgāks laiks. Kaut arī mums ir pietiekami daudz projektu, es sacītu, ka uz tiem ir kādi trīs četri spēcīgi gabali. Mēs uzsākām darbu pie albuma apmēram pirms sešiem mēnešiem, un tad pēc matemātikas sanāk, ka varētu paiet vēl pusotrs gads. Kaut arī redzēs, kā būs – rudens mēdz būt ļoti produktīvs laiks ierakstiem.

- Vai jums ir kas novēlams citiem džekiem, kas repo.

Jeekaa: - Darīt savu. Ietekmēties ir labs treniņš, bet neaizmirst darīt savu. Tāpat - vai nu atrast domubiedrus, vai iet pašam, bet nesadarboties ar cilvēkiem, kas tevi neatbalsta un neattīsta.

Pionieris: - Jā, darīt savu, būt piemēram un neskatīties uz citiem. Tāpat arī nedoties uz nepareizajiem tusiem. Ja tev liekas, ka tur esošie cilvēki nav īsti, patiesi, nevajag ar viņiem tusēt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti