Rīts

Raidījumu cikls "Mikrofona aptaujai - 50": Mikrofons 78

Rīts

Raidījumu cikls "Mikrofona aptaujai - 50": Mikrofons 80

Raidījumu cikls "Mikrofona aptaujai - 50": Mikrofons 79

Aptaujā «Mikrofons 79» debitēja grupa «Menuets», bet uzvarēja dziesma «Es aiziet nevaru»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Turpinot atmiņu skices ciklā „Mikrofona aptaujai 50”, šoreiz par aptaujas noslēguma koncertu, kas pirmo reizi notika Dailes teātrī. Šī zāle tāpat kā iepriekš Filharmonijā bija skatītāju pārpildīta. Arī radio klausītāju aktivitāte, balsojot par savām mīļākajām latviešu estrādes dziesmām, auga.

Savas simpātijas vienai vai otrai dziesmai gada nogalē bija izteikuši 83 536 „Mikrofona” klausītāji. Un ne tikai no Latvijas, arī Igaunijas, Lietuvas, Krievijas, Zviedrijas un citām tuvākām un tālākām vietām. Dziesmu skaits, kas piedalījās aptaujā, arī nebija mazais - 52, kuras bija radījuši 19 komponisti.

"Mikrofona" aptaujai - 50

Savulaik tik iemīļotā dziesmu aptauja "Mikrofons" šogad atzīmē 50 gadu jubileju. Aizraujošais dziesmotās aptaujas stāsts aizsācies 1968. gada rudenī, tātad pirms apaļa pusgadsimta, un Latvijas Radio 2 raidījumu ciklā “Mikrofona aptaujai – 50” atskatās uz spilgtākajiem dziesmotajiem notikumiem.

Neiztika bez dažādiem kurioziem. Un viens no tiem bija saistībā ar „Trīs runčiem”, ko varas vīri tad uzskatīja par nevēlamu. Teātra zālē tika sasaukts pat speciāls konsīlijs, kurā piedalījās gan dziesmas autors Raimonds Pauls un izpildītājs Edgars Liepiņš, gan Radiokomitejas vadītājs Pēteris Jērāns un galvenais mūzikas redaktors Viesturs Vītoliņš.

Pēc ilgām un nopietnām pārrunām aizdomīgos „Trīs runčus” nolēma aizstāt ar šķietami mazāk kaitīgo „Korķa dziesmu”, ko gan vēlāk kā dzērājdziesmu no televīzijas ieraksta - drošs paliek nedrošs - izņēma laukā.

Tā kā Dailes teātrī nesen bija notikusi "Šerloka Holmsa" pirmizrāde, tad radās ideja arī slaveno detektīvu iesaistīt skaistākās dziesmas meklējumos noslēguma koncertā, taču arī šī doma  priekšniecībai nebija pa prātam. Autoinspekcijas unikālais  sveiciens Raimondam Paulam - tas gan īpašas šaubas vai aizdomas neradīja. Autoinspekcijas darbinieki galvenokārt bija balsojuši  par dziesmu „Nenes zvaigznes istabā”, kas palika piektā, tāpēc kā gandarījums un pateicība komponistam uz skatuves tika pasniegts sabiedriskā autoinspektora zizlis un  inspektora apliecība. Par to, vai šo statusu Pauls būtu kādreiz izmantojis, drošu ziņu gan pagaidām nav.

Pilnīgi droši varu apgalvot vienīgi to, ka par „Mikrofona 79” aptaujas uzvarētāju kļuva Raimonda Paula un Vizmas Belševicas skaņdarbs „Es aiziet nevaru” Mirdzas Zīveres dziedājumā.

Finālā pirmo reizi prezentējās vokāli instrumentālā grupa „Menuets”, izpildot Imanta Kalniņa un Vika skaņdarbu „Dziesma, ar ko tu sācies”, kuru klausītāji uzņēma ar ovācijām un kas aptaujā ierindojās goda pilnajā otrajā vietā.

Trešā bija Raimonda Paula un Jāņa Petera „Mana pirmā dziesma”, ko izpildīja Žoržs Siksna, kurš gan nekad aptaujās nav bijis pirmais, bet pirmajā trijniekā gozējies daudz un dikti.

Toties šis koncerts  bija debija komponistam Jānim Porietim, solistiem Ērikam Kamarūtam un Ingum Pētersonam, kā arī aktierim Rolandam Zagorskim.

Savukārt iepriekšējās aptaujas debitants Harijs Užāns šoreiz pirmajā dziesmu ducī ietika pat ar diviem skaņdarbiem „Par vēju, tevi un mani” un „Tava puķe”, tiem ierindojoties attiecīgi 6. un 9. vietā.

„Mikrofona 79” aptaujas noslēguma koncertu ierakstīja arī Latvijas Televīzija, to pārraidot 1. janvāra vakarā, bet radio ieraksts izskanēja ēterā Vecgada pēdējā dienā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti