Kultūras ziņas

Egila Rozenberga tekstilmākslas ceļš grāmatā

Kultūras ziņas

Top filma par ukraiņu sievietēm Latvijā

Veikta aptauja par mūziķu psiholoģisko stāvokli un mentālo veselību

Aptauja: 63% mūziķu pēdējo divu gadu laikā saskārušies ar izdegšanu, 44% cietuši no depresijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Pandēmijas laiks atstājis nospiedošu iespaidu uz radošo profesiju pārstāvju mentālo veselību. Apkopojot fonda "Līdzskaņa" veiktās mūziķu aptaujas rezultātus par radošās profesijas pārstāvju psiholoģisko stāvokli un mentālo veselību, secināts, ka 79% aptaujas dalībnieku, mūziķu, ikdienā domā par un saskaras ar mentālas dabas problēmām, gandrīz divas trešdaļas (63%) paši pēdējo divu gadu laikā saskārušies ar izdegšanas problēmu. Lielākās problēmas sagādājuši tādi simptomi kā trauksme (59%), ilgstošs nogurums bez pamata (55%), miega trūkums un bezmiegs (45%), depresija (44%), nemotivēta vainas sajūta (37%).

Pirms sešiem gadiem izveidotais fonds  "Līdzskaņa" palīdzējis jau vairāk nekā 30 nelaimē vai grūtībās nonākušu mūziķu ģimenēm, sniedzot atbalstu gan veselības un sadzīvisku problēmu pārvarēšanai, gan piedāvājot praktisku palīdzību ikdienas apstākļu uzlabošanai.

Latvijas izpildītāju un producentu apvienības "Laipa" un fonda "Līdzskaņa" vadītāja Liena Grīna skaidro: "Mēs veicām aptauju, kurā uzrunājām ne tikai mūziķus, bet arī mūzikas producentus, autorus, radošās industrijas pārstāvjus, menedžmentu, attiecīgi visu mūzikas radošo nozari, kur aptaujājām vairāk kā 300 pārstāvjus. Aptaujas rezultāti parādīja, ka mūziķiem kā jebkuras sabiedrības pārstāvim ir svarīga šī mentālā pašsajūta un ir svarīgi justies labi, lai varētu darboties savā profesijā. Tas mūsu mērķis ar šo kampaņu un iniciatīvu ir vākt līdzekļus, lai varētu sniegt tieši psiholoģisko atbalstu pašiem mūziķiem, tie konkrēti būtu psihologa vai psihoterapeita pakalpojumi, kur mūziķis varētu iet un konsultēties, un uzlabot savu garīgo veselību, jo

mums ir svarīgi justies ne tikai fiziski, bet arī garīgi labi, jo radošais cilvēks ir trausls un emocionāls, mums ir svarīgi, lai tie cilvēki jūtas stabili un pēc iespējas mazāk ir smagi un letāli gadījumi."

Šogad fonds "Līdzskaņa" uzsāka labdarības kampaņu mentālās un psiholoģiskās veselības atbalstam mūziķiem – "Nevajag izlikties, bet būs labi!" –, lai nodrošinātu finansējumu psihologu un psihoterapijas konsultācijām.

Klīniskā un veselības psiholoģe Liene Grantiņa stāsta: "Pēdējie gadi un notikumi, kovids un karš Ukrainā visiem cilvēkiem rada kaut kādas emocionālas problēmas, emocionālus stāvokļus ne pārāk pozitīvus. Bet kāpēc mēs šoreiz vairāk par mūziķiem un radošo profesiju pārstāvjiem? Jo viņi kaut kādā ziņā bija tie, kas visvairāk cieta. Visi koncerti bija slēgti, arī citi radošo profesiju pārstāvji nevarēja uzstāties. Viņu gan sirdslieta, gan profesija tika nolikta pauzē, kad viņi neko nevarēja darīt, plus, ka nevarēja redzēt tālāko mērķi. Tāpēc viņiem daudz vairāk radās depresija un pārdomas par dzīves jēgu, citi arī atzīst aptaujā, ka atgriežoties pēc tam darbā ir sekas, ka tev ir darbs, vari darīt to, kas tev patīk, bet depresija saglabājas, citam aizkaitināmība, citam sākas izdegšana, jo šis laiks radījis daudz pārdomu par dzīves jēgu."

Mūziķis, producents, dīdžejs Uldis Cīrulis jeb DJ Monsta dalās pārdomās: "Pēdējais gads bija… Es nevaru par visiem kopumā runāt, bet tas viss bija samērā grūti, jo mēs esam radošas personības, mums vajag komunikāciju, cilvēku apriti, un, kad tas viss nogriežas, tad ir grūti. [..] Un tagad pilnīgi cits stāsts, kad viss ir vaļā, visi pasākumi notiek, telefons zvana, visur jāskrien, jāpaspēj, nav laika izgulēties, tā ir burvīga sajūta."

Labdarības kampaņas noslēgums paredzēts 17. septembrī, kad Rīgā tiks organizēts "Mūziķu skrējiens" ar populāru mūziķu, radiostaciju un mediju piedalīšanos. Skrējiena plānotā distance ir 5 kilometri, tajā varēs piedalīties ikviens – gan skrienot, gan nūjojot, gan vienkārši soļojot. Visa dalības maksa tiks novirzīta fondam, lai sniegtu psihologa un psihoterapeita pakalpojumus mūziķiem, norādīja Grīna.

Nodibinājuma "Fonds Līdzskaņa" mājaslapā un sociālo tīklu profilos iespējams iepazīties ar mūziķu pieredzes stāstiem un pārdzīvoto mentālās veselības jomā, uzzinot arī speciālistu padomus. Ikviens aicināts iesaistīties arī dažādās ziedošanas kampaņās. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti