Apkalna: Izcilības balva ir pārsteigums un apliecinājums pareizā ceļa izvēlei

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā pirmdienas vakarā pasniegs Izcilības balvas kultūrā, ko šogad saņems ērģelniece Iveta Apkalna, animatore Signe Baumane un scenogrāfs Andris Freibergs. Kultūras izcilības balvu pasniedz otro gadu ar mērķi izteikt Latvijas valsts atzinību par izciliem starptautiska mēroga sasniegumiem kultūrā.

No trim laureātiem balvas ceremonijā klāt nevarēs būt ērģelniece Iveta Apkalna, kura šovakar koncertē Frankfurtē.

Telefonsarunā ar Latvijas Radio māksliniece atzīst, ka šī balva ir ļoti liels pārsteigums un motivācija turpināt iesākto, kā arī prieks, ka daudziem vēl svešās ērģeles ir pamanītas un novērtētas. Ivetu Apkalnu arī priecē, ka valsts atradusi iespēju par starptautiskiem panākumiem sumināt ne vien sportistus, bet arī māksliniekus.

„Tas ir liels un nozīmīgs solis, jo man jāatzīst, ka tādos mākslinieku kuluāros un kafejnīcas sarunās ik pa brīdim pavīdēja – jā, sportists aizbrauc, nolec, izpilda kādu vingrojumu vai skrējienu, tad to pamana visa Latvija un viņi tiek arī finansiāli atalgoti, bet mums, māksliniekiem, tas ir tā kā pašsaprotami. Protams, tas bija daļēji pa jokam, bet arī katrā jokā ir daļa taisnības. Tādēļ man liekas, ka tas ir ļoti liels un svarīgs solis, ka šāda balva vispār šobrīd ir un pastāv, un es ceru, ka tā pastāvēs ne tikai nākamos dažus gadus, bet būs vienmēr, ” sacīja Iveta Apkalna.

Iveta Apkalna par balvu un savu darbu
00:00 / 08:21
Lejuplādēt

Apkalna ir viena no Eiropas aktīvākajām un pieprasītākajām solo ērģelniecēm un viena no retajām ērģelniecēm pasaulē, kura par savu misiju uzskata ērģeļu ieskandināšanu arī ārpus baznīcu mūriem - kā lielisku koncertinstrumentu bez sakrālas funkcijas. Ar mākslinieces neatlaidīgu gādību pie savām ērģelēm tikusi arī Latgales vēstniecība "Gors", tādējādi radot pagaidām vienīgo iespēju Latvijas koncertzālēs kvalitatīvi atskaņot mūziku ērģelēm un orķestrim. Apkalna izveidojusi arī jaunu festivālu "ORGANismi" Rēzeknē, kas šogad notika pirmo reizi.

Māksliniece ir divkārtēja prestižās "ECHO Klassik" balvas laureāte, viņas radošajā biogrāfijā ir sadarbība ar pasaules labākajiem orķestriem un diriģentiem, tostarp ar Marisu Jansonu un Klaudio Abado. Savās soloprogrammās Apkalna regulāri iekļauj Latvijas komponistu skaņdarbus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti