NABA Top

Top 25/10 LV jaunumi: Ģ.Koknēvičs, Pilsētas skaņas, John Frusciante, Lucidvox u.c.

NABA Top

Top 25/10 LV

Top 25/10 LV jaunumi: Demotape, Rāva, Cabaret Voltaire, Martin Goore

Antidepresantu uzvaras gājiens un citi jaunumi «Radio Naba» mūzikas topā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

“Radio Naba” mūzikas topa jaunumos šonedēļ – antidepresantu uzvaras gājiens no “DEMOTAPE”, tautasdziesmas “Lai bij’ grūti, kam bij’ grūti” interpretācijas “Rāvas” skanējumā, “Cabaret Voltaire” atgriešanās pēc 26 gadu pārtraukuma, Mārtina Gora “primātu mūzika” un synth-pop/disco ar politisku piesitienu no Bruklinas.

“DEMOTAPE” – “APPRECIATE” [pašizdots]

“Pēc melnuma nāk gaišums,” ir viens no teikumiem, ko man atsūtīja Mārtiņš Neimanis, kad palūdzu papildu informāciju par šo skaņdarbu. Jā, “DEMOTAPE” ir jauns Neimaņa jeb NeimoM solo projekts, kurš balstīts uz instrumentālām kompozīcijām. Singls “Appreciate” tapis, Mārtiņam atrodoties dziļā depresijas bedrē, bet nudien vairāk izklausās pēc antidepresantu uzvaras gājiena. “Appreciate” ar svilpojošajiem sintezatora pieskārieniem, glāstošajām vibrācijām un lielisku ģitāras solo noslēgumā rada cerības un miera gaisotni. “Pasaule ir gaiša vieta, ja uz to lūkojas ar gaišām acīm,” piebilst skaņdarba autors, un, ja “Appreciate” būtu pasaule, uz to citādāk nemaz nebūtu iespējams palūkoties.

“Rāva” – “Kumeļš” [pašizdots]

Atļaušos egoistiski apgalvot, ka Covid-19 krīze visvairāk ir tesusi pa izklaides industrijas, tai skaitā mūzikas, mugurām. Izņēmums nav arī war-folk (ir tāds mūzikas žanrs?) apvienība “Rāva”, kas 2018. gadā izdeva savu līdz šim pēdējo studijas ierakstu un pandēmijas dēļ bija spiesta mainīt visus vasaras un rudens plānus. Rokas klēpī salikuši gan “Rāvas” dalībnieki nesēdēja. Tikusi ierakstīta dziesma “Kumeļš”, kas ir balstīta uz latviešu tautasdziesmas “Lai bij’ grūti, kam bij’ grūti” pamata. Šo dziesmu jau kopš ļoti seniem laikiem savā repertuārā izpilda vīru kopa “Vilki”, un tagad savu artavu ir pienesusi arī “Rāva”. Tikmēr grupa, kurai vasarā pievienojies bundzinieks Ansis Mežsargs, strādā pie jauna albuma, ko “Rāva” plāno izdot 2021. gadā.

“Cabaret Voltaire” – “What’s Goin On” [“Mute”]

1973.gadā Šefildā dibināto apvienību “Cabaret Voltaire” nereti dēvē par vieniem no DIY-industrial mūzikas pionieriem, kas, neskatoties uz līgumiem ar tādām slavenām mūzikas izdevniecībām kā “Rough Trade”, “Virgin” un “Factory”, krasi izcēlās uz 70. gadu nogalē populārā post-punk viļņa. Te arī var pieminēt, ka “Cabaret Voltaire” tajā laikā nereti dalīja skatuvi ar kulta grupu “Joy Division”. “Cabaret Voltaire” bija ļoti aktīvi viscaur 80. gadiem, taču viņu pēdējais studijas albums “The Conversation” datēts ar 1994. gadu. Pagājušajā piektdienā pēc 26 gadu pārtraukuma “Cabaret Voltaire” izdeva savu jauno plati “Shadow of Fear” uz ne mazāk leģendārā leibla “Mute Records” (“Depeche Mode”, “Fad Gadget”, Nick Cave, “New Order” utt.), un tā ir izpelnījusies visnotaļ lielu atzinību no mūzikas kritiķu puses, kas nav bieži grupām pēc tik ilgas pauzes. Plates singls “What’s Going On” ir ļoti sadrumstalots, bet tāpēc interesants elektronisks darbs, kas brīžiem skan kā džezs ar bungu mašīnām.

Martin Gore – “Mandrill” [“Grabbing Hands”]

Kāds lasītājs portālā “Stereogum” pie šī skaņdarba komentēja (aptuvens citāts): “Kad ieraudzīju, ka Mārtinam Goram būs jauns albums, biju sajūsmā. Kad uzzināju, ka tas būs instrumentāls, mans entuziasms noplaka”. Es, ja godīgi, zem šī komentāra varu uzlikt arī savu parakstu. “Depeche Mode” galvenais dziesmu autors savu solo daiļradi atklāja tālajā 1989. gadā ar mazalbumu “Counterfeit e.p.”, kas, manuprāt, ir viens no izcilākajiem kaverversiju ierakstiem līdz šim brīdim. Daudzus gadus vēlāk – 2003. gadā – sekoja “Counterfeit 2”. Savukārt 2016. gadā ar vissirsnīgākajiem smiekliem apveltītais mūziķis jau pievērsās savai sirdslietai – izteikti sintētiskam tehno, kas veidoja viņa trešo solo ierakstu “MG”. Kamēr “Depeche Mode” atkal pelnīti atpūšas (vai arī svin neseno nokļūšanu Rokenrola slavas zālē), Gors izsludinājis jaunu mazalbumu “The Third Chimpanzee”. Visi pieci tā skaņdarbi ir nosaukti kādas pērtiķu sugas vārdā, ieskaitot šobrīd izdoto singlu “Mandrill” (no “Vikipēdijas”: “Mandrili ir mērkaķu dzimtas primāts, kas pieder pie paviānu cilts”). “Pirmais skaņdarbs, ko es uzrakstīju, neizklausījās pēc cilvēka, drīzāk primāta,” ideju šim konceptam skaidro autors. Muzikāli šis ir ieturēts visnotaļ tipiskā tehno-Gora garā – sintētika, smagnēji basi, kas papildināti ar drone/ambient skaņām.

“Nation of Language” – “A Different Kind of Life” [self-released]

Maijā Bruklinas synth-pop trio “Nation of League” izdeva savu debijas albumu “Introduction, Presence”, kurš guva kvantitatīvi mazu, bet atzinīgu novērtējumu no mūzikas apskatniekiem. Nupat grupa izdevusi jaunu singlu “A Different Kind of Life”, kuru producējis Niks Milhaizers no “Holy Ghost!”. Tas, iespējams, izskaidro dziesmas izteikto synth-pop/disco skanējumu, kaut kur sasaucoties pat ar 80. gadu Džordžo Morodera daiļradi. Arī šai dziesmai ir neliels politisks piesitiens, jo tās pamats tapis “Lielās depresijas 2016–2020”, ko ASV dēvē par T****a laikmetu, laikā. Tas pavisam drīz būs beidzies un tāpēc var arī padejot. Attālināti, protams.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti