Ansamblis «Trio Fabel» aicina uz koncertu «Brāmss, Bēthovens, Skuķe»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ansamblis “Trio Fabel” – Anna Gāgane, Kristaps Bergs un Linda Leine – ceturtdien, 14. novembrī, aicina uz pirmo kopīgo kamermūzikas koncertu Lielajā ģildē “Brāmss, Bēthovens, Skuķe”, paziņojumā medijiem informē koncerta menedžere Elīna Auzāne.

“Trio Fabel” sastāvā spēlē čellists Kristaps Bergs, klarnetiste, ''Lielās mūzikas balvas 2018''  laureāte Anna Gāgane un pianiste Linda Leine. Koncertu vadīs muzikologs Orests Silabriedis.

Koncerta programma aptver trīs dažādus laikmetus: klasicismu pārstāv Ludvigs van Bēthovens, romantisma laikmetu – Johanness Brāmss, savukārt mūsdienu latviešu mūziku – Evija Skuķe, kas speciāli šiem mūziķiem radījusi jaundarbu “Š.”.

Johannesa Brāmsa Trio Klarnetei, čellam un klavierēm ir viens no komponista brieduma gadiem veikumiem. 1890. gadā viņš paziņoja, ka Stīgu kvintets Solmažorā ir viņa pēdējais skaņdarbs, bet gadu vēlāk viņš tomēr uzraksta šo Klarnetes trio. Šis ir romantisma piestrāvots opuss, kas Brāmsam raksturīgā manierē ieraus klausītāju vētrainā emociju virpulī, sola koncerta rīkotāji.

Savukārt Bēthovena Trio klarnetei, čellam un klavierēm ir Bēthovena jaunības darbs, ko viņš publicēja 1798. gadā. Tas tiek uzskatīts par galantu skaņdarbu, kura fināla dzirdama jautra melodija, ko bieži varēja dzirdēt naktīs dziedam uz ielām, no tā arī cēlies skaņdarba neoficiālais nosaukums “Gassenhauera trio”, kas nozīmē “ielas dziesma”.

Koncertā pirmoreiz skanēs Evijas Skuķes jaundarbs “Š.”. Jaunā komponiste par sava skaņdarba ieceri raksta tā: 

“Afekts, kad kāds cenšas izrauties no drūmas stagnācijas, tikai veiksmīga risinājuma vietā tiek atmests atpakaļ, un rodas jautājums, vai vispār tas kādreiz izdosies?”

Šī ir jau otrā reize, kad Evija Skuķe sadarbojas ar klarnetisti Annu Gāgani, kura kopā ar stīgu instrumentu ansambli pirmatskaņoja komponistes “Mazās serenādes. Kukaiņu meditācijas” šī gada augustā festivālā “Jaunie Latvijas kamermūziķi Saulkrastiem”. Jāatzīmē, ka skaņdarbs “Š.” tika radīts ansamblim “Trio Fabel”, domājot par atskaņotājmāksliniekiem Annu Gāgani, Lindu Leini un čellistu Kristapu Bergu.

13. novembrī “Trio Fabel” uzstāsies Ogres Mūzikas skolā, savukārt 17. novembrī muzicēs Vidzemes koncertzālē “Cēsis” cikla “Mūzika mākslas galerijā” ietvaros.

Klarnetiste Anna Gāgane ir ''Lielās mūzikas balvas 2018'' laureāte kategorijā “Gada jaunais mūziķis”, guvusi panākumus vairākos starptautiskos konkursos: 2010. gadā izcīnījusi “Grand Prix” Eduarda Medņa XII Starptautiskajā konkursā “Jaunais klarnetists“, 2015. gadā Starptautiskajā vasaras akadēmijā Vīnē saņēmusi Vīnes Jaunās skolas balvu un 2016. gadā ieguvusi II vietu un LNSO speciālbalvu Jurjānu Andreja VI Starptautiskajā koka pūšaminstrumentu konkursā. Latvijā uzstājusies Liepājas Simfoniskā orķestra sastāvā, Latvijas Nacionālajā simfoniskajā orķestrī (LNSO), ''Sinfonietta Rīga'', savukārt ārpus Latvijas – Lībekas Filharmoniskajā orķestrī, Igaunijas Festivāla orķestrī, Šlēzvigas-Holšteinas Festivāla orķestrī, Bernes Simfoniskajā orķestrī u.c.. Orķestros gūtā pieredze devusi iespēju sadarboties ar daudziem starptautiski atzītiem diriģentiem, kuru skaitā ir Nēme Jervi, Pāvo Jervi, Mario Venzago, Simona Jangu u. c. Līdztekus studijām un spēlei orķestrī Anna iesaistās kamermūzikas projektos, atskaņo latviešu komponistu jaundarbus un uzstājas kā soliste ar orķestri, kā arī strādā kā pasniedzēja Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā.

Kā solists Kristaps Bergs debitēja 2005. gadā Rīgā, Lielajā ģildē ar Andri Nelsonu pie diriģenta pults un Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, kurā viņš atskaņoja Kamila Sensānsa Čella koncertu la minorā. Tajā pašā gadā viņam bija iespēja strādāt ar izcilo maestro Mstislavu Rostropoviču, kurš ļoti iedvesmoja Kristapa tālāko attīstību. Lai arī savu ikdienu Kristaps Bergs saista ar Briseles orķestri, viņš labprāt uzstājas arī kā solists vai iesaistās kamermūzikas projektos. Tā, piemēram, 2017. gadā Kristaps Bergs muzicēja kopā ar pianistu Reini Zariņu un LNSO Čellu “Dream Team” ansambli. Būdams vairāku starptautisku konkursu laureāts, Kristaps tika nominēts ''Lielajai mūzikas balvai 2016'' kategorijā “Gada jaunais mākslinieks”.

Pianiste Linda Leine spēlējusi kamermūzikas ansambļos kopā ar Jāni Paulu un Kristīni Balanas; Janu Ozoliņu, Santu Vižini, Madaru Pētersoni un Daci Zālīti-Zilberti. Pēc studijām Arņa Zandmaņa klasē Linda devās studēt uz Vāciju, kur mīt un uzstājas šobrīd. Tagad jau vairākus gadus viņas skatuves partnere ir pianiste Darja Maršiņina – abas dāmas saspēlējas četrrocīgi un ir uzstājušās prestižajā Šlēsvigas-Holšteinas festivālā. 2019. gada februārī iznāca abu veidotais CD “Šūberts, Stravinskis, Vasks”, un diskā skanošā programma atskaņota daudzos koncertos, tai skaitā šāgada “Rudens kamermūzikas festivālā”. Mūziķes sadarbojas ar komponistu Pēteri Vasku un koncertē prestižās koncertzālēs, tostarp “Konzerthaus Berlin”. Savukārt vokālās kamermūzikas lauciņā Linda sadarbojas ar dziedātāju Piu Salomi Bonerti, ar kuru guvušas starptautiskus panākumus vairākos konkursos un duetā uzstājušās daudzviet Eiropā, tostarp arī “Šūbertiādē” Ungurmuižā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti