Andris Poga vadīs Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Par Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) galveno diriģentu un māksliniecisko vadītāju kļuvis diriģents Andris Poga. 29. oktobrī tika noslēgts trīs gadu sadarbības līgums un, sākot ar 2013. gada 1. novembri Andris Poga pildīs LNSO mākslinieciskā vadītājā un galvenā diriģenta pienākumus, informēja LNSO sabiedrisko attiecību vadītāja Sondra Lāce.

Mēneša vidū orķestris ar pārliecinošu balsu vairākumu balsojumā atbalstījis diriģenta Andra Pogas kandidatūru galvenā diriģenta amatam.

Vēl pirms līguma parakstīšanas Andris Poga sarunā Latvijas Radio atklāja, kāpēc viņš priekšroku dotu Nacionālajam simfoniskajam orķestrim, nevis operas orķestrim, no kura Pogam arī izskanēja darba piedāvājums:

„Protams, mūziķu balsojums ir svarīga lieta – ja tu jūties gaidīts kolektīvā no iekšienes, tas ir liels solis [saprašanās virzienā]. Vēl jāņem vērā, ka man arī ir pēdējo gadu laikā bijis daudz, daudz vairāk iespēju iegūt pieredzi, diriģējot simfonisko mūziku gan Latvijā, gan ārpus Latvijas."

"Esmu pagodināts, ka LNSO man ir devis šo iespēju un es apzinos, ka tā ir ļoti liela atbildība. Šobrīd ir ļoti daudz plānu un ideju, kuras vēlos sadarbībā ar LNSO mūziķiem un vadību realizēt, tādēļ es ceru, ka šis līguma parakstīšanas brīdis ir veiksmīgas sadarbības sākums," tagad, gandarīts par sarunu noslēgumu, atzina Andris Poga.

Andris Poga jau izveidojis spožu starptautisku karjeru. Viņš ir ieguvis pirmo vietu Otrajā Starptautiskajā Jevgēņija Svetlanova diriģentu konkursā (Monpeljē, Francija 2010), kā arī Latvijas Lielo Mūzikas balvu 2007 Gada debijas kategorijā.  Kopš 2011. gada septembra Andris Poga ir Parīzes simfoniskā orķestra „Orchestre de Paris" galvenā diriģenta Pāvo Jervi asistents un orķestra izglītojošo koncertprogrammu diriģents. Savukārt no 2012. gada septembra Andris Poga ir Bostonas simfoniskā orķestra asistentdiriģents.

Andris Poga studējis Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā vispirms kā trompetists un pūtēju orķestra diriģents, pēc tam – simfonisko un operas diriģēšanu. Studiju laikā profesionālās prasmes papildinājis Vīnes Mūzikas augstskolā  profesora Uroša Lajovica vadībā. Studiju gados piedalījies Seidži Ozavas, Marisa Jansona, Leifa Sēgerstama un citu diriģentu meistrklasēs. 1999. gadā Andris Poga nodibināja kamerorķestri „Konsonanse". No 2007. līdz 2010. gadam bijis Profesionālā pūtēju orķestra „Rīga" mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents. Uzstājies ar Latvijas Nacionālo Simfonisko orķestri, Liepājas Simfonisko orķestri, kamerorķestri „Kremerata Baltica" un kopš uzvaras Starptautiskajā J. Svetlanova diriģentu konkursā 2010. gadā, regulāri koncertējis ar vairākiem Francijas orķestriem (Monpeljē, Bordo, Luāras, Strasbūras, Lilles, Ruānas simfoniskie un operu orķestri), diriģējis Maltas un Izraēlas simfoniskos orķestrus, Sendai un Kioto simfoniskos orķestrus, kā arī ar Jauno Japānas filharmonisko orķestri Tokijā.

Šodien, 30. oktobrī,  pie diriģenta pults Andris Poga stāsies Latvijas Nacionālajā operā (LNO), atzīmējot itāļu opermūzikas ģēnija Džuzepes Verdi 200. jubileju un aicinot uz "Rekviēma" atskaņojumu -, piedalīsies solisti Liene Kinča (soprāns), Oļesja Petrova (mecosoprāns), Aleksandrs Šulcs (tenors), Rihards Mačanovskis (bass), LNO koris un orķestris. Sava orķestra vadībā Pogu vēlējās redzēt arī Latvijas Nacionālā opera.

Pirmie koncerti, kad jaunais galvenais diriģents stāsies LNSO priekšā, gaidāmi decembra nogalē 28., 29. un 30. decembrī Jaungada GALA koncertos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti