Andris Nelsons un Baireitas festivāla orķestris uzstāsies festivālā «Rīga Jūrmala»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pirmo reizi Rīgā no šī gada 3. līdz 4.septembrim uzstāsies Baireitas festivāla orķestris latviešu diriģenta Andra Nelsona vadībā. Latvijas Nacionālajā operā Nelsona vadībā tiks atskaņotas divas Vāgnera mūzikas programmas, tostarp operas “Valkīra” 1. cēliens ar soprāna Kristīnes Gerkes, tenora Klausa Floriana Fogta un basa Gintera Groisbeka piedalīšanos. 2021. gada festivāla noslēdzošās nedēļas nogales izskaņā 5. septembrī solo koncertu sniegs leģendārā pianiste Marija Žoao Pireša. Publiskā biļešu tirdzniecība uz izziņotajiem koncertiem tiks uzsākta š.g. 1. martā, informēja starptautiskais klasiskās mūzikas festivāls “Rīga Jūrmala”.

Kā ziņoja organizatori, 3. un 4. septembrī, šīs vasaras festivāla “Rīga Jūrmala” pēdējā nedēļas nogalē Baireitas festivāla orķestris un izcilais latviešu diriģents Andris Nelsons sniegs divus Riharda Vāgnera mūzikas koncertus – "Sestdienas koncertā skanēs operas “Valkīra” 1. cēliens soprāna Kristīnes Gerkes (kas nesen dziedāja Brunhildi Metropoles operas “Nībelunga gredzena” ciklā), tenora Klausa-Floriana Fogta un basa Gintera Groisbeka (viņi abi regulāri dzied Baireitas festivālā) sniegumā. Gerke un Fogts piedalīsies arī piektdienas vakara koncertā, kurā skanēs fragmenti no operām “Loengrīns”, “Parsifāls” un “Nībelunga gredzens”. Šie koncerti būs savulaik Riharda Vāgnera radītā Baireitas festivāla orķestra pirmā uzstāšanās Rīgā – pilsētā, kurā Vāgners jaunībā pavadīja divus dzīves gadus, strādājot par diriģentu Rīgas Vācu teātrī, un komponējot ievērojamu daļu savas agrīnās operas “Rienci”".

"Ļoti gaidu šo atgriešanos Rīgā ar koncertu festivālā “Rīga Jūrmala”, lai muzicētu šajā pilsētā kopā ar lielisko Baireitas festivāla orķestri, tas man nozīmē ļoti daudz.

Ne tikai tāpēc, ka šī ir mana dzimtā pilsēta un Vāgnera mūzika man ir ļoti tuva, bet arī Vāgnera un Rīgas īpašo attiecību dēļ. Jūtos ļoti pagodināts un saviļņots šo vēsturisko saistību svinēt kopā ar tāda orķestra mūziķiem, kurus visus vieno neatkārtojama Vāgnera mūzikas mīlestība, kaisme un izpratne. Mēs priecāsimies savā Vāgnera mūzikas mīlestībā dalīties ar klausītājiem,” stāstīja diriģents Andris Nelsons.

Katarīna Vāgnere, Baireitas festivāla direktore un Riharda Vāgnera mazmazmeita pavēstīja: “Es priecājos, ka Andris Nelsons savā dzimtajā Rīgā koncertēs kopā ar mūsu Baireitas festivāla orķestri un trim mūsu festivāla solistiem. Šo mākslinieku īpaši raksturo mīlestība pret Vāgnera darbu un muzikālā kvalitāte, kas raksturo arī paša Nelsona darbu. Es patiesi vēlu festivāla apmeklētājiem iedvesmojošus koncertus, kas īpaši šajos sarežģītajos un neparedzamajos laikos mums apstiprinās, cik mūzika ir liela vērtība mums visiem."

“Andris Nelsons ir viens no dižākajiem māksliniekiem, kurš simbolizē Latvijas muzikālo mantojumu. Neraugoties uz to, ka Latvijā ir mazāk nekā 2 miljoni iedzīvotāju, tā visos laikos ir pasaulei devusi visizcilākos mūziķus, un mēs priecājamies, ka pirmo reizi mums festivālā pievienosies Andris Nelsons. Tas, ka Rīgā – pilsētā, kurai bijusi nozīmīga loma Vāgnera dzīves iesākumā, – pirmo reizi uzstāsies arī Baireitas festivāla orķestris, padara šīs uzstāšanās patiesi vēsturiskas,” norādīja Martins Engstrēms, festivāla “Rīga Jūrmala” mākslinieciskais vadītājs.

Otrs festivāla noslēdzošās nedēļas nogales (3.–5.septembris) kulminācijas brīdis būs izcilās portugāļu pianistes Marijas Žoao Pirešas solo koncerts ar Šūberta, Debisī un Bēthovena mūziku.

Vispārēji atzīta kā viena no mūsu laika dižākajām mūziķēm, Pireša ne tikai koncertē, bet arī īsteno pedagoģiskas iniciatīvas dzimtajā Portugālē un arī Beļģijā. Tāpat festivālā “Rīga Jūrmala” dienas koncertos piedalīsies pianists Mao Fudzita un beļģu vijolnieks Marks Buškovs. 2019. gadā abi mūziķi – katrs savā specialitātē –  ieguva 2.vietu un sudraba medaļu prestižajā un  starptautiskajā Čaikovska konkursā, ziņoja festivāla pārstāvji.

Ņemot vērā Covid-19 pandēmijas noteiktos ceļošanas ierobežojumus, Čikāgas simfoniskais orķestris atsaucis savu dalību Eiropas 2021. gada festivālos. Tā rezultātā festivālā ”Rīga Jūrmala” plānotie Čikāgas simfoniskā orķestra koncerti 20. un 21. augustā nenotiks. Savukārt norvēģu pianista Leifa Ūves Andsnesa, vijolnieka Daniela Lozakoviča solo koncertiem tiks mainīts norises laiks. Pianista Behzoda Abduraimova solo koncerts tiks atcelts, ziņoja organizatori.

Informācija par biļešu atgriešanu un izmaiņām programmā atrodama festivāla "Rīga Jūrmala" mājaslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti