Andris Nelsons diriģēs Amsterdamas Karalisko «Concertgebouw» orķestri

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

12.marta vakarā Briseles mākslas centrā "Bozar" slavenais latviešu diriģents Andris Nelsons stāsies pie Amsterdamas Karaliskā "Concertgebouw" orķestra pults, koncerta programmā piedāvājot Volfganga Amadeja Mocarta, Dmitrija Šostakoviča un Riharda Štrausa mūziku.

Koncertu atklās Volfganga Amadeja Mocarta uvertīra operai "Cosi fan tutte", kam sekos Riharda Štrausa Obojas koncerts, kurā solo partiju spēlēs "Concertgebouw" orķestra vadošais obojists Aleksejs Ogrinčuks. "Tās ir neticamas krāsas, faktūra un harmonijas. Šis koncerts, kas uzrakstīts 1945.gadā, ir sava veida dzīves rezumējums, viens no viņa pēdējiem skaņdarbiem, gaismas piepildīts," par Riharda Štrausa mūža nogalē sarakstīto skaņdarbu saka Aleksejs Ogrinčuks, kurš pērn uzstājās arī Rīgā, kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" sezonas atklāšanas koncertā.

Štrausa Obojas koncerts izskanēs asā kontrastā ar Šostakoviča 10.simfoniju, kas tapusi pāris mēnešus pēc Staļina nāves. Šajā mūzikā virmo naids pret apspiedējiem un tiek kariķēts mirušā diktatotra portrets. Andris Nelsons jau vairākas sezonas sadarbībā ar Amsterdamas Karalisko "Concertgebouw" orķestri iestudē Šostakoviča simfonijas.

Diriģents Andris Nelsons, saukts par "jauno Karajanu", ir piedzīvojis galvu reibinošu karjeru, sadarbojoties ar pasaules vadošajiem orķestriem un operas namiem un kļūstot par vienu no pieprasītākajiem jaunajiem diriģentiem.

Kopš 2008./2009.gada sezonas Nelsons ir Birmingemas Simfoniskā orķestra (Apvienotā Karaliste) muzikālais vadītājs. Kopā ar šo orķestri diriģents uzstājies daudzviet pasaulē, ieskaitot regulāru dalību Lucernas festivālā, "BBC Proms" un "Berliner Festspiele" festivālos. Šobrīd Andris Nelsons ir arī Bostonas simfoniskā orķestra (ASV) mākslinieciskais vadītājs.

Arī Amsterdamas Karaliskajam "Concertgebouw" orķestrim ar Latviju ir ciešas saites, jo kopš 2004.gada tā galvenais diriģents ir maestro Mariss Jansons.

Koncerts ir daļa no Latvijas prezidentūras kultūras programmas "Focus on Latvia Bozar", kā arī viens no Briseles starptautiskā mūzikas festivāla "Klara festival" pasākumiem. Koncerts tiešraidē būs dzirdams Beļģijas klasiskās mūzikas raidstacijā "Musiq’3".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti