Andrim Nelsonam otro gadu pēc kārtas prestižā «Grammy» balva

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Svētdienas, 12. februāra, vakarā Losandželosā nosaukti prestižās ASV mūzikas balvas "Grammy" laureāti. Kategorijā "Labākais orķestra sniegums" balva piešķirta latviešu diriģentam Andrim Nelsonam.

Jau vēstīts, ka balvai "Grammy" kategorijā "Labākais orķestra sniegums" bija nominēti Latvijas diriģenti Andris Nelsons un Mariss Jansons.

Nelsons balvu ieguva par "Deutsche Grammophon" izdotajiem Dmitrija Šostakoviča 5., 8. un 9.simfonijas ierakstiem "Shostakovich: Under Stalin's Shadow - Symphonies Nos. 5, 8 & 9", kas tapuši Bostonas simfoniskā orķestra izpildījumā.

Jau vēstīts, ka 2016.gadā Nelsons saņēma "Grammy" balvu par viņa vadībā ierakstīto Dmitrija Šostakoviča 10.simfoniju "Shostakovich: Under Stalin's Shadow - Symphony No.10".

Andris Dzenītis par Andra Nelsona otro "Grammy"
00:00 / 01:05
Lejuplādēt

„Tas ir absolūti ekstraordinārs notikums, bet likumsakarīgs, jo tajā brīdī, kad manās rokās nonāca šis albums ar trim Šostakoviča simfonijām, es jau sapratu, ka, ja iepriekšējais albums tika apbalvots ar „Grammy”, tad šim jābūt trīskārt apbalvotam, jo paveiktais ir lielisks, brīnišķīgs. Īpaši interpretācija – tā, kas saglabāsies pasaules ierakstu arhīvos, visdrīzāk, uz ilgu laiku kā savdabīgs standarts,” vērtē komponists, Latvijas Radio 3 - Klasika programmu vadītājs Andris Dzenītis, apbrīnojot Andra Nelsona paša rokām sasniegto.

Mariss Jansons balvai bija izvirzīts par Sergeja Prokofjeva Piektās simfonijas ierakstu kopā ar Karalisko ''Concertgebouw'' orķestri.

Viņi abi sacentās arī ar igauņu diriģentu Nēmi Jervi un viņa vadīto Šveices Romāņu orķestri, Maiklu Tilsonu-Tomasu un viņa vadīto Sanfrancisko simfonisko orķestri un Alanu Gilbertu un Ņujorkas filharmonijas orķestri.

Kopumā "Grammy" balvu pasniegšanas ceremonijā Losandželosā triumfējusi angļu dziedātāja Adele, kura ieguvusi piecas balvas.

Tostarp Adele ieguvusi balvas trīs prestižākajās kategorijās - "Gada albums", "Gada ieraksts" un "Gada dziesma".

Visās kategorijās Adele konkurēja ar amerikāņu popdīvu Bejonsi, kuras singls "Formation" ieguva balvu kategorijā "Labākais mūzikas video".

Piecas "Grammy" balvas saņēma leģendārā britu mūziķa Deivida Bovija pēdējais albums "Blackstar", ka iznāca divas dienas pirms viņa nāves.

Albums saņēma balvas visās kategorijās, kurās bija nominēts, tostarp kategorijā "Labākā roka dziesma".

Savas dzīves laikā Bovijs ieguva tikai vienu "Grammy" balvu.

"Grammy" ceremonija sākās ar Adeles dziesmu "Hello". Vēlāk māksliniece atgriezās uz skatuves, lai apliecinātu cieņu mūžībā aizgājušajam mūziķim Džordžam Maiklam, taču, līdzīgi kā pagājušajā gadā, piedzīvoja aizķeršanos. Šoreiz dziedātāja lūdza apturēt mūziku, un sāka uzstāšanos no jauna.

Bejonse, kura pagājušajā nedēļā piesaistīja pasaules uzmanību ar paziņojumu par dvīņu gaidīšanu, ceremonijas laikā izpildīja divas savas jaunās dziesmas.

"Grammy" balvas tiek piešķirtas 59.reizi, kopumā 84 kategorijās. Kā ierasts, balvu pasniegšanas ceremonija arī šogad sadalīta divās daļās. Balvas klasiskajā mūzikā piešķir pirmajā, bet otrajā - nosauc "Grammy" ieguvējus galvenajās popmūzikas un rokmūzikas kategorijās. Nominantu un laureātu saraksts atrodams šeit.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti