Andrejs Žagars Ankarā iestudējis Verdi «Atilu»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ankaras Valsts operā pirmizrādi piedzīvojusi Andreja Žagara režisētā Dž.Verdi opera “Atila”, ar kuru vasarā tiks atklāti vairāki Turcijas opermūzikas festivāli.

22.februārī Ankaras Valsts operas un baleta teātrī notika Džuzepes Verdi operas “Atila” pirmizrāde, kuras iestudējuma režisors ir Andrejs Žagars. Jauniestudējuma scenogrāfs ir Savas Džamgozs, bet izrādes muzikālā vadība ir uzticēta diviem itāļu diriģentiem – Alesandro Džedrone un Lorenco Kastriotam. Lomas izpilda vadošie Ankaras operas solisti. Savukārt iestudējuma tērpu autore ir Latvijas Nacionālās operas  galvenā kostīmu māksliniece Kristīne Pasternaka, kuras profesionālajā kontā šobrīd jau ir vairāk nekā 100 teātra un operas iestudējumu gan Latvijā, gan arī ārvalstīs.

“Atila” ir Dž.Verdi agrīnā perioda opera, kuras sižets veidots pēc Zaharija Vernera 1809.gadā sarakstītās lugas “Atila, Huņņu ķēniņš” motīviem. Tās darbība risinās Romas impērijā piektajā gadsimtā, kad huņņu ciltis nopietni apdraudēja šīs varenās un ietekmīgās valsts pastāvēšanu. Operas pirmatskaņojums notika Venēcijā, 1846.gada 17.martā.

„Jūtos pagodināts, ka man ir tikusi uzticēta tik nozīmīgas izrādes veidošana, ņemot vērā to, ka huņņu vadonis un valdnieks Atila ir turkiem ļoti svarīgs vēsturisks personāžs. Atila tika uzskatīts par vienu no bezbailīgākajiem un drosmīgākajiem Romas impērijas ienaidniekiem, kura vadībā turku priekšteči huņņi iekaroja un pārvaldīja ļoti plašas pasaules teritorijas. Tāpēc iestudējumu veidojām tradicionālā stilā kā vēsturisku drāmu, respektējot izrādes specifiku, jo to ir paredzēts adaptēt diviem festivāliem, kas norisināsies Stambulā un Aspendosā,”  stāsta režisors Andrejs Žagars.

Ar šo Ankaras operas iestudējumu tiks atklāts arī Stambulas operas festivāls 3.jūnijā un Aspendosas festivāls senās Grieķijas amfiteātrī 30.augustā.

2012./2013. gada sezonā Andrejs Žagars iestudē Sergeja Prokofjeva operu "Laulības klosterī" Permas operas un baleta teātrī, Riharda Vāgnera operu "Loengrīns" (Lietuvas Nacionālajā operā un Slovākijas Nacionālajā teātrī). Šajā sezonā Andrejs Žagars iestudē Riharda Vāgnera operu "Tanheizers" Ņemiroviča-Dančenko Maskavas muzikālajā teātrī un Prāgas operā, kā arī jau minēto Dž.Verdi „Atila” Ankaras operā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti