Kultūras ziņas

Rudenī Rīgā būs balle

Kultūras ziņas

Rīgas cirkam piešķir papildu finansējumu

Andrejs Makarevičs tic saprātam un mīlestībai

Andrejs Makarevičs: Es ticu saprāta uzvarai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Dzintaru koncertzālē 25.jūlijā ar koncertu “Pasaulē valda mīlestība” viesojās Krievijas grupa “Mashina Vremeni”. Šajā koncertā grupa vienlaikus prezentēja arī savu jaunāko albumu ar nosaukumu “Jūs”. “Mashina Vremeni” līderis Andrejs Makarevičs kaimiņvalstī ir pazīstams ne tikai kā senākās Krievijas rokgrupas dibinātājs, bet arī kā cilvēks, kurš uzdrošinās atklāti paust noraidošu attieksmi par karu Ukrainā un Kremļa politiku.

„Pasaule sastāv no ļoti vienkāršām lietām, pasaulei raksturīga dzīve, pasauli valda mīlestība,” dzied grupas “Mašina Vremeni” līderis Andrejs Makarvevičs.

Tas tiešām tā ir? Pasaulē valda mīlestība?

Andrejs Makarevičs: Galu galā tā sanāk. Cilvēces pastāvēšanā dažreiz pienāk brīži, kad pasaulē valda cilvēki, kuriem daba šo mīlestību nav devusi, bet tā ir pārejoša parādība.

Pēdējo pāris gadu laikā Makareviča vārds medijos tiek minēts saistībā ar viņa pilsonisko nostāju, kas vērsta pret Kremļa politiku, Krimas aneksiju un karu Ukrainā.

Andrejs Makarevičs: Nezinu, kādēļ tas viss koncentrējies ap manu vārdu. Mūsu valstī ir daudz cilvēku, kuri uzskata, ka ar Ukrainu sanāca, teiksim, ne pārāk pareizi. Un ar Krimu vēl vairāk. Un nezin kāpēc es šajā ziņā pievērsu vislielāko uzmanību. Manuprāt, ja mūsu prezidents saka, ka mēs dzīvojam brīvā valstī, tad es tā arī gribētu domāt. Tātad katrs pilsonis brīvā valstī ir tiesīgs izteikt savu viedokli par to, kas viņam patīk, kas nepatīk. Tas arī viss. Bērnībā tētis man mācīja, ka patiesību teikt ir vieglāk nekā melot. Un es to esmu iegaumējis.

"Es ļoti negribētu rīt pamosties valstī, kas atrodas kara stāvoklī. Ar Ukrainu un reizē ar visu pasauli, kas saprot, ka mums nav taisnība," 2014. gada 13. aprīlī Makarevičs teica “Radio Svoboda”.

Andrejs Makarevičs: Mūs mēģina pārliecināt, ka 84 procenti uzskata tā, kā saka mūsu televīzijas propaganda un tamlīdzīgi ļaudis. Bet es, normāls cilvēks, dzīvoju Maskavā, eju pa ielu, turklāt arī ceļoju pa valsti, - un man nāk klāt cilvēki, sakot: “Andrej Vadimič, paldies!” Tas notiek katru dienu. Un ne reizi nav pienācis kāds, kurš teiktu: “Andrej Vadimič, jums nav taisnība! Kas attiecas par Krimu, jūs kļūdāties!” Tas nav noticis ne reizi. Tādēļ es atļaujos domāt, ka tā bilde nav tāda, kādu mums mēģina rādīt.

Krievijā drīz būs Valsts domes vēlēšanas. Varbūt tās parādīs, kāda cilvēkos ir pilsoniskā nostāja?

Andrejs Makarevičs: Ļoti ceru, ka mūsu nākamā dome būs nedaudz citādāka par iepriekšējo. Runājot par iepriekšējo,... jāsaka – tālāk vairs nav kur.

„Mashina Vremeni” ir senākā Krievijas rokenrola grupa, un ar jauno albumu “Vy” jeb “Jūs” šogad atzīmē 47. jubileju. Pēdējo divu gadu laikā tās līdera pilsoniskā aktivitāte un koncertēšana Ukrainā vairākkārt ir atsaukusies uz grupas koncertu dzīvi Krievijā. Pats Makarēvičs atceras pagājušā gadsimta 70. gadus, kad rokenrola grupām nācās piedzīvot ne tikai aizliegumus vien. Šodien esot pat vienkāršāk.

Andrejs Makarevičs: Es jums varu pateikt, kas notiek. No augšas nekādas norādes par mums nav bijušas. To es zinu. Bet tālāk jau katras koncertzāles saimnieks izlemj pats. Ja nu viņš baidās, tad izdomā, ka, pie velna, labāk nevajag. Bet blakus zāles īpašnieks vai citā pilsētā nebaidās, un tur notiek jauks, normāls koncerts. Jā, koncertu skaits ir samazinājies. Bet, jāsaka, ka tas ir samazinājies visiem. Cilvēkiem vienkārši trūkst naudas. Viņi rēķina – iet uz koncertu vai labāk nopirkt kartupeļus ziemai.

Pēc Jūrmalas grupa vienu koncertu sniegs Maskavā, bet oktobrī dosies tūrē pa Ukrainu. Par to, vai tas atkal neizsauks asu kritiku Krievijas medijos, Makarevičs neuztraucas.

Andrejs Makarevičs: Pirmkārt, es nelasu to Krievijas presi. Otrkārt, viņiem tas jau sāk apnikt un viņi saprot, ka pat no komercijas viedokļa atkārtot vienu un to pašu nav interesanti. Treškārt, es uz turieni braucu nevis politiskā misijā, bet muzikālā. Es uzskatu, ka abas mūsu tautas ir dzīvojušas kopā tādu milzīgu laika posmu, ka viss šodien notiekošais ir īss, nejēdzīgs un traģisks pārpratums.

Es esmu kaut kāds bezcerīgs optimists. Es ticu saprāta uzvarai. Tagad saprāts nevalda, un es ceru, ka tā ir pārejoša parādība.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti