Amerikāņu komponists gatavo pārsteigumu Rīgas Domā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Doma baznīcā otrdien, 18.martā, plkst. 19 notiks amerikāņu komponista Pītera Broderika koncerts, kura ienākumi tiks ziedoti vitrāžas "Ar degsmi par brīvu Latviju” izveidei. Mūziķis sola pārsteigumu publikai, taču uzsver, ka nevēlas nevienu šokēt.

Es teicu korim, kad satikāmies mēģinājumā, ka tad, kad es sāku ierakstīt mūziku, es iedziedāju savu balsi vairākos slāņos, lai tā izklausītos pēc kora, bet vienmēr esmu sapņojis par sadarbību ar īstu kori. Nu man ir šāda, brīnišķīga iespēja,” norāda Pīters Broderiks.

27 gadus vecais Pīters Broderiks sevis radītajai mūzikai nepiedēvē noteiktu žanru. Viņaprāt, tie ir domāti tam, lai cilvēkiem liktos, ka viņi saprot mūziku, kuru klausās. Tā vietā Broderiks vēlas, lai mūzika klausītājus samulsinātu un viņiem būtu jājautā: “Kas tas ir, ko es klausos?”

 Mūziķa vārds īpašu popularitāti ieguva, kad viņš pievienojās populārajai dāņu grupai “Efterklang”, kura pērnvasar koncertēja arī festivālā „Positivus”.

Man ļoti patīk pārsteigumi. Publika it kā saprot, kas notiek, bet tad notiek kas tāds, ko viņi negaida,” teic komponists. „Es gan nevēlos nevienu šokēt. Es drīzāk gribu, lai programmu caurvij dažādas noskaņas."

Diezgan droši, ka mūziķa vēlme pēc dažādības piepildīsies, ņemot vērā, ka viņš komponējis mūziku arī filmām un laikmetīgās dejas izrādēm, kā arī komponējis un atskaņojis to gan ar digitālajiem, gan ar akustiskajiem instrumentiem.

Koncertā kopā ar Broderiku piedalīsies "Sinfonietta Rīga" stīgu kvartets un Emīla Dārziņa jauktais koris.

Pīters Broderiks darbojas ļoti plaša spektra muzikālajos virzienos. Mākslinieks ir veidojis skaņdarbus gan elektroakustiskajā un eksperimentālajā, gan folkmūzikas, gan akadēmiskajā un „ambient” žanrā, turklāt veidojis skaņu celiņus arī filmām un dejas izrādēm. Mūzikas pazinēji stāsta, ka Broderika muzikālajam skanējumam raksturīgs nepiespiests, romantisks un atmosfērisks pieskāriens – katrs viņa skaņdarbs ir kā neverbāla saruna ar mūziku.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti