Alternatīva saliņa pasākumu jūrā. Festivāla «Kartupeļpalma 55» atskats

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Nedēļas nogalē, kad Latvijā notika visdažādākie pasākumi, atliek aizvērt acis, ticēt veiksmei, ar pirkstu braukt pa sarakstu un galu galā izvēlēties īsto. Šajā sestdienā, 20. augustā, mana izvēle krita uz festivālu "Kartupeļpalma 55" Salaspilī. To organizē mūzikas žurnālists Uldis Rudaks, un vasarā festivāla "Kartupeļpalma" pasākumi norisinājās arī Liepājā un Cēsīs.

"Kartupeļpalma 55" ir labi saklausāma vēl pirms nonākšanas festivāla teritorijā – no Salaspils stacijas līdz ielejā esošajam Rīgavas Mūzikas un mākslas dārzam, kur notiek festivāls, ir 5 minūšu gājiens. Kad ierodos, "Kalejas" uz skatuves jau bija nomainījuši "Nikotīņi" – jauna rokgrupa, kuras skanējumā sajaucas metāla un panku mūzikas tradīcijas. Smagās mūzikas vēsturi zinot, "Nikotīņi" to izspēlē ar divtik lielu skaļumu. Ierasti šāda veida mūzika skanētu kādā motociklistu bārā, pagrīdes klubā vai zaļā pļavā, smiltīm putot pie mošpita, bet Rīgavas Mūzikas un mākslas dārzs ir iekopta teritorija, ziedošiem krūmiem, skaistiem krēsliem un galdiem ar baltiem galdautiem, kas vairāk saistās, piemēram, ar senās mūzikas pasākumu. Šī disonanse liek man pasmaidīt un vēlāk secināt, ka šāda veida uzstādījums sanākušos labāk motivē klausīties. "Kartupeļpalmā 55" nav nekā lieka, kas novērstu uzmanību, varbūt tikai blakus skatuvei ziedošais hortenziju krūms – kur skaistāku konkurenci!

Pasākuma vadītājas lomā – jaunā mūziķe Keitija Bārbale, kas atmosfēru starp grupām uzturēja ar stāstiem, jokiem un faktiem, darbojoties plašā amplitūdā – no konkrētības līdz absurdam,

vajadzības gadījumā improvizējot un liekot lietā pašironiju. Panku grupu "ŠŅK" Keitija pieteica ar izvērstāku ieskatu grupas darbībā, ko atzinīgi novērtēja man blakus stāvošais Rudaks. "ŠŅK" ir klasisks pankroks ar aptuveni 1,5 minūti garām dziesmām. Dumpinieciskais gars mijas ar sirsnīgu smaidu. Kopš grupu pirmo reizi dzirdēju šī gada sākumā, "Tesas" koncerta ievadā, "ŠŅK" ir auguši savā skatuves izjūtā. Kā saka – drosmīgāk tricina tos skatuves dēļus!

"DJ Krankenwagen" gribētu dēvēt par art roka grupu, kas savā daiļradē spēj sapludināt jebko. "Kartupeļpalmā 55" man šķita, ka viņus iedvesmojusi grupa "Pērkons", un šoreiz mani ļoti iepriecināja "Kraftwerk" dziesmas "Mensch Maschine" fragments. "DJ Krankenwagen" koncertu klausījos, vērodama jaunas dejotājas spontāno improvizāciju. Vēlāk grupas balss Linards man apliecināja, ka "DJ Krankenwagen" mūzika ļoti patīk tieši 4–5 gadus veciem jauniešiem.

"Bēdu brāļu" mūzika ritmiski ir asa, bet tomēr melodiska. Alternatīvais roks, kuru klausīties sēdus, mēģinot izsekot līdzi ritma maiņām, vai arī izbaudīt dzīvespriecīgā mošpitā. Īpaši "Kartupeļpalmā 55" kopā bija sanākši "Nohow", kas pēdējo reizi koncertēja festivālā "Laba daba" 2011. gadā. "Nohow" mūzika ir grāndžs ar gotiskā roka iezīmēm solista Krista balsī. Plānoto igauņu grupas "JUUR" vietā uzstājās trio "Omerta", kas spēlē progresīvo instrumentālo roku. Atliek aizvērt acis un sekot melodijas attīstībai. Savukārt festivāla noslēdzošā grupa šoreiz bija "Buer & Andromalius" – eksperimentāla, ambienta mūzika ar fusion džeza ietekmi.

Ar aktuālo alternatīvo mūziku man kā 2000. gadu tīnei ir viegli personificēties, jo šīs tendences šobrīd ir gaisā, radot patīkamu atpakaļmetienu laikā un neviltotu interesi par to, kā to visu saprot un interpretē jaunākā paaudze. Kaut kas pazīstams un kaut kas jauns – šī ir laba kombinācija! Iespējams, "Kartupeļpalmai 55" būtu noderējusi nedēļas nogale, kurā nenotiek tik daudz, bet tajā pašā laikā

alternatīvais jau vislabāk izceļas tieši pārpildītā programmā, dodot iespēju sadzirdēt ko nebijušu un patiešām novērtēt tā atšķirīgumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti