Kultūra

Šovakar Valmieras teātrī pirmizrāde pasaulslavenā romāna "Džeina Eira" iestudējumam

Kultūra

«Raimonds Pauls. Opera» ļaus pasaulslavenas operu ārijas sadzirdēt atšķirīgi

Jānis Lūsēns - jauns albums un koncerttūre "Kā man Tevi sasildīt"

Albums «Kā man Tevi sasildīt» - visiem tiem, kuri ilgojas, sapņo, skumst un cer

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

„Visiem tiem, kuri ilgojas, sapņo, skumst un cer” – tā sava jaunā albuma „Kā man Tevi sasildīt” adresātu raksturo komponists Jānis Lūsēns. Albumu veido ziemīgas mīlas balādes ar mūsdienu latviešu dzejnieku vārdiem, ko Lūsēns atskaņot uzticējis diviem lielisku balsu īpašniekiem – Annijai Putniņai un Andrim Ērglim. Vienlīdz svarīga loma albumā ir arī virtuozā vijolnieka Raimonda Ozola vijoļspēlei. Jaunā programma 16.decembrī sāks skanēt koncertos dažādās Latvijas vietās.

Iecerot jauno programmu, Jānim Lūsēnam bijusi vīzija par divām jauneklīgām balsīm un vijoli. Annijas Putniņas augstais soprāns viņu savaldzinājis pasaules mūziklu koncertā Cēsu koncertzālē, viņas balsij un arī meitenīgajam tēlam visatbilstošākais partneris šķitis Andris Ērglis. Savukārt vijolnieks Raimonds Ozols jau sen bijis noskatīts.

Jānis Lūsēns: „Uz Raimondu es tā kā sen jau cierēju, viņš tiešām ir izcils mūziķis. Un viņa pienesums šajā programmā ir ļoti svarīgs, bez tā programma būtu pilnīgi savādāka. Viņš tiešām brīžiem kalpo kā tāds mefistofelisks tēls, brīžiem pavedinātājs, brīžiem samierinātājs, tiešām ļoti dažādas viņam šīs izpausmes ar vijoli. Tā kā izvēlētie solisti ir jauni un izskatīgi un var būt kā prototipi, teiksim, iemīlējušamies cilvēkiem, tad faktiski šis disks ir mīlas balādes."

Annijai Putniņai Jāņa Lūsēna mūzika vienmēr bijusi ļoti tuva, sevišķi cikls „Mazu brīdi pirms”, tāpēc viņa ir ļoti laimīga, ka komponists novērtējis viņas balsi, un ar Andri Ērgli kopā arī tiešām skanot ļoti labi:

„Es domāju, ka to var arī dzirdēt, ka tas ir tieši mums radīts dziesmu cikls. Dziedātājam tā ir lielākā laime – izpildīt oriģinālmūziku, kas ir rakstīta tieši viņam. Tad tu esi pirmatskaņotājs, tu vari ielikt tur visu savu dvēseli, savas emocijas un savu domu gājienu.

Pats albums nosaukums „Kā man Tevi sasildīt” ir arī tas atslēgas kods. Viens ir sievietes-vīrieša attiecības, otrs ir cilvēku mīlestība kā tāda, attiecības starp cilvēkiem, lai tās vienkārši kļūtu siltākas. Šis dziesmu cikls uz to mēģina norādīt."

Albumā dzirdama melodiju un noskaņu daudzveidība, gan maigums, skumjas un smeldze, gan temperamentīgi austrumnieciski motīvi, gan džeza elementi. Taču kopumā arī šoreiz – kā izsakās Andris Ērglis – Jānis Lūsēns ir un paliek izteikts melodiķis:

„Lūsēns ir vienmēr bijis tāds sapņotājs, jo kaut kādā ziņā tā mūzika ir tāda sapņaina, tāda mierpilna, bet tajā pašā laikā viņā arī neiztrūkst tā sūruma, kurzemnieciskā lepnuma, tas arī kaut kādā ziņā lec ārā viņa mūzikā. Bet tā kopumā viņš ir ārkārtīgi liels melodiķis."

Kā allaž Lūsēnam dziesmu pamatu veido izcila dzeja, šoreiz ar mūsdienu dzejnieku tekstiem. Īpaši šajā reizē iedvesmojusi Leona Brieža dzeja, par ko dzejnieks ir ļoti saviļņots, jo esot pārsteidzoši, cik precīzi komponists mūzikā iedzīvinājis šo dzejoļu vēstījumu.

Leons Briedis: „Mēs acīmredzot abi esam pēc dabas izteikti liriski cilvēki. Bieži vien lirisku cilvēku uztver kā tādu nenopietnu, pavieglu, sentimentālu, bet liriskums, manuprāt, šī vārda visīstākajā nozīmē ir arī liela vīrišķība, liela iekšēja izšķiršanās, liela noturība iekšēja, uzupurēšanās sajūta."

Jaunā albuma repertuāru varēs dzirdēt Jāņa Lūsēna ziemas koncertprogrammas „Kā man Tevi sasildīt” pirmajā daļā, otro daļu savukārt veidos muzikāla kolāža no Jāņa Lūsēna daudzu gadu garumā tapušām dziesmām Ziemassvētku laikam.

Kopumā programma izskanēs desmit koncertos dažādās Latvijas vietās (Valmierā, Rēzeknē, Jelgavā, Liepājā, Ventspilī, Cēsīs, Madonā, Alūksnē un Rīgā), pirmais no tiem notiks jau 16.decembrī Valmieras kultūras centrā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti