Albumā izdoti līdz šim neieskaņoti latviešu komponistu darbi trompetei un ērģelēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Klajā nāk albums “Distant Light” (“Tālā gaisma”), kurā trompetists Jānis Porietis un ērģelniece Ilze Reine ierakstījuši līdz šim neieskaņotus vairāku latviešu komponistu darbus trompetei un ērģelēm, informēja albuma izdevēji – nacionālā ierakstu kompānija “Skani”. 

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Kopumā albumā ieskaņoti 11 skaņdarbi ar komponistu Maijas Einfeldes, Ilzes Arnes, Riharda Dubras, Alvila Altmaņa, Dzintras Kurmes-Gedroicas, Georga Pelēča, Renātes Stivriņas un  Romualda Jermaka darbiem trompetei un ērģelēm. Ieraksts ir tapis Rīgas Domā pagājušā gada otrajā pusē un ir pašu mākslinieku – Jāņa Porieša un Ilzes Reines iniciatīva.

"Trompete un ērģeles ir lielisks tandēms, kas var atklāt plašu krāsu paleti, jo trompete ir viens no retajiem, ja ne vienīgais no instrumentiem, kas spēj sacensties ar ērģeļu varenību un nepalikt to ēnā. Šie instrumenti spēj radīt gan dziļas skumjas, gan fantastisku prieku un pacilātību. Mūzika šajā albumā ir kā spoža gaisma bez noteikta izcelsmes avota, kas piepilda un dod spēku iet tālāk. Novēlu ikkatram, kurš klausās šo mūziku, ļauties šīs gaismas piepildījumam," sacīja Jānis Porietis. 

Trompetista Jāņa Porieša un ērģelnieces Ilzes Reines duets izveidojās Rīgas Svētā Jāņa baznīcā, kur Porietis ir draudzē un Reine – kopš 1996. gada Mūzikas daļas vadītāja, ērģelniece un baznīcas kora diriģente. Pirmais kopīgais ieskaņojums tapa 2006. gadā Jāņa baznīcas tvartam “Dievs dziesma man”, un kopš tā laika abi mūziķi tikušies daudzos koncertos Latvijas dievnamos, uzstājušies arī Harkovas filharmonijā un savā repertuārā uzkrājuši apjomīgu Latvijas komponistu darbu kopumu.

Par mūziķiem

Jānis Porietis ir Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra pirmā trompete, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas asociētais profesors un metāla pūšaminstrumentu klases vadītājs, solists un kamermūziķis. Jānis Porietis arīdzan ir profesionāls fotogrāfs, un jaunā albuma vāciņu rotā viņa veidots foto ar dažādajiem instrumentiem, kas skan ierakstā.

Ilze Reine kopš 1996. gada ir Rīgas Jāņa baznīcas ērģelniece un draudzes kora vadītāja, iepriekš bijusi ērģelniece Raunas evaņģēliski luteriskajā draudzē, kā arī koncertējusi Latvijā, Vācijā un Ungārijā. Beigusi ērģeļmācības Latvijas Mūzikas akadēmijā pie Larisas Bulovas, kā arī Baznīcas mūzikas augstskolu (''Hochschule für Kirchenmusik'', Herforda, Vācija).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti