Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Ingu Veteri

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Ainaru Zvirgzdiņu

Zanes Jančevskas dzimšanas dienas koncerts

Aktrise Zane Jančevska jubileju svinēs īpašā koncertā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

"Man latviešu tautas dziesmas ceļ pašapziņu, tās ir kā ētikas kodekss, kuru šobrīd esam palikuši malā," par savas pirmās  nozīmīgās dzimšanas dienas koncerta "Dziesmu dance" programmas izvēli, kurā skanēs tikai latviešu tautas dziesmas, saka aktrise Zane Jančevska. Koncerts notiks 29.jūnijā Brīvdabas muzejā.

"Man dzimšanas diena iekrīt tieši Pēterdienā, mans tētis ir Pēteris, tā ka mamma uzdāvināja tētim tīri labu dāvanu," teic aktrise. Zane Jančevska dzimusi pirmdienā, tādēļ viņai jau šūpulī esot ielikts strādīgums. Arī savu pirmo nozimīgo dzimšanas dienu aktrise sagaidīs ar tautas dziesmu programmu "Dziesmu dance".

Tautasdziesma atnāca pie manis caur rakstīto četrrindi. Kaut kādas sagadīšanās dēļ nejauši ieraudzīju tautasdziesmas, kur bija ļoti augsta un spēcīga morāle. Domāju, cik mūsu sneči bijuši gudri, ka var pateikt četrās rindiņās to, ko es arī te dziedu," saka Jančevska.

Jančevska koncertēs kopā ar jaunajiem etnomuzikologiem Lauru Bērzu, Ansi Jansonu un Ēriku Zepu. Aktrisei tautasdziesmu pūrs ir bagāts, koncertā skanēs arī neparastākas melodijas.

Paredzēti arī nostāsti un teikas, ko es esmu atradusi un kur arī ir gan padomi sadzīviskās lietās, gan arī gudru galvu apliecinājumi, kas mūsu senčiem neapšaubāmi ir bijuši. Arī tagad mums Latvijā ir ļoti talantīgi cilvēki visās jomās," norāda Jančevska.

Par koncertprogrammas nosaukumu Jančevska saka: "Dziesmas tāpēc, ka tās ir dziesmas, bet dance - ir ļoti dīvaini brīži dzīvē, kad mani nosauc citā vārdā, dažādi, nesaistīti cilvēki. Ja mani nosauc citā vārdā, tad tikai par Daci. Viena versija, ka Dace ir cēlusies nevis no Dārtas vai Dorotejas, bet no sena latviešu vārda Dance, kur pazudis viens burtiņš. Es saliku kopā."

Aktrises Zanes Jančevskas dzimšanas dienas koncerts notiks 29.jūnijā Brīvdabas muzejā Rīgā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti