Kultūras ziņas

Sācies "Kilograms kultūras" vasaras balsojums

Kultūras ziņas

Tuvojas 10. Cēsu Mākslas festivāls

Rēzeknē noslēdzas akordeonistu plenērs

Akordeonistu plenēra vadītāja: Bulgāri brīnījās par mūsu bērnu izturību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Starptautiskais akordeonistu plenērs ir jau 13 gadus sena tradīcija, kuras aizsācēja ir Latgales akordeona karaliene Zane Ludborža. Šogad plenērs aizvadīts Bulgārijas pilsētā Gabrovā, kur divas nedēļas pavadīja vairāk nekā 30 jaunieši no Latvijas, Krievijas un Bulgārijas, intensīvi mēģinot koncerta repertuāru un attīstot savas muzikālās prasmes. Bulgārti esot pat brīnījušies par bērnu - plenēra dalībnieku izturību, stāsta Ludboža.

“Mēģinājumi kopā sastādīja astoņas stundas dienā. Bulgāri paši brīnījās par mūsu bērnu izturību . Viņi teica, ka bulgāru bērni tā nevarētu nekad,” stāsta akordeonistu plenēra vadītāja Zane Ludborža.

Savukārt akordeonists Tomass Bondars stāsta, ka bijis daudz emociju un plenērā jaunais mūziķis ieguvis daudz draugus.

Bulgārija izvēlēta par plenēra norises vietu pēc bulgāru kolēģu uzaicinājuma, jo viena no galvenajām noslēguma koncerta sastāvdaļām 5.jūlijā ir bulgāru autora Valentīna Atanasova simfonija “Gaismas dzimšana”.

"Bulgāru mākslinieks - viņš pats sevi gan sauc nevis par komponistu, bet par sacerētāju -, kurš sacerēja “Gaismas simfoniju”, izmanto ļoti interesantus efektus: gan dabas skaņas, gan lāzeršovu, gan attēlus ar mākslinieka darbiem," turpina Zane Ludborža, stāstot, ka Bulgārijā akordeonisti no Latvijas uzņemti "ļoti silti".

"Cilvēki stāvēja kājās un pat negribēja iet prom no zāles," saka Ludborža.

Pati Zane Ludborža sauc sevi par akordeona patrioti un saka, ka pat citā dzīvē neizvēlētos spēlēt citu instrumentu, un atzīst, ka Latvijā, diemžēl, šo mūzikas instrumentu izvēlas par maz, neskatoties uz instrumenta unikālajām īpašībām, ko augstu novērtē arī citu instrumentu virtuozi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti